Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Όνειρο Θερινής Νύχτας

Όνειρο Θερινής Νύχτας

Σπέτσες 17-24/8/2005, Εργαστήριο, Γιώργος Μπινιάρης, Μαργαρίτα Μάντακα, Νίκος Γκόβας

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 17/8/2005 9:00 πμ - 24/8/2005 12:30 μμ Export event


4η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2005
«…από την ύλη των ονείρων…»


Σπέτσες 17-24 Αυγούστου 2005

& 1η Κατασκήνωση Νέων "ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ 2005"
Περιφερειακό Πρόγραμμα Νέων του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (International Young IDEA Project – IYIP)


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ  “Όνειρο Θερινής Νύχτας” Γιώργος Μπινιάρης ηθοποιός, σκηνοθέτης, ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου, Μαργαρίτα Μάντακα χορογράφος, Νίκος Γκόβας, εκπαιδευτικός θεάτρου

Ένα βιωματικό εργαστήριο που βασίζεται στις σκηνές του δάσους από το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε μετάφραση Βασίλη Ρώτα. Θ’ ασχοληθούμε με τη σπουδή του λόγου, τον ήχο, τη μουσική, τον αυτοσχεδιασμό, τη θεατρική σύνθεση με έμφαση στην κίνηση και τη χορευτική έκφραση, για τη δημιουργία ενός δρώμενου στο φυσικό περιβάλλον. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους ή καλλιτέχνες που ασχολούνται με το Θέατρο στην Εκπαίδευση και προβληματίζονται για τον ρόλο του στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν διαβάσει το έργο και να φέρουν μαζί τους άνετα ρούχα.

O Γιώργος Π. Μπινιάρης γεννήθηκε στην Αρχαία Κόρινθο. Θέατρο σπούδασε στη δραματική σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου Λ. Τριβιζά και στη θεατρική σχολή Ε. Χατζίκου. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο, το χοροθέατρο Ροές και το θέατρο Σφενδόνη, ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με τα Δημοτικά Θέατρα Λουτρακίου, Καστοριάς και Ναυπλίου και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Χίο. Ως εμψυχωτής και δάσκαλος θεάτρου με καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς όπως η δραματική σχολή Μορφές στο Θέατρο Εμπρός, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και διδάσκει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής κι ερευνητικής ομάδας «Μυθολογία» για το θέατρο, τον μύθο και τον ποιητικό λόγο. Σκηνοθετεί, διδάσκει και είναι υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου (Χίος).

 Η Μαργαρίτα Μάντακα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Κ.Σ.Ο.Τ. και συνέχισε σπουδές στη Ν. Υόρκη (1986-1989). Συνεργάστηκε χορευτικά με: “La mama”, “Bread and Puppet”, “Isadora Duncan F.co”, Manhong Kaug”, “Ανάλια”, “Μικρό Χορευτικό Θέατρο” για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Ινδία 1990 και άλλες ομάδες. Παρουσίασε σόλο χορογραφίες της, στην Ελλάδα και Βαρκελώνη BIENNALE ’87. Έπαιξε στον “Ηνίοχο” του Α. Δαμιανού και ανέλαβε την κηνισιολογική επιμέλεια της ταινίας. Χορογράφησε παραγωγές για το Κ.Θ.Β.Ε., την Όπερα Δωματίου, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.α. Ίδρυσε τον “Ευάνεμο”, το 2000, με πλούσιες καλλιτεχνικές δραστηριότητες στην Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία 16 χρόνια, διδάσκει κίνηση-χορό σε σεμινάρια ανά την Ελλάδα, στο Χοροθέατρο Θεσσαλονίκης, στη Δραματική Σχολή Κ.Θ.Β.Ε. και στο τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και διδάσκει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. 

Ο Νίκος Γκόβας σπούδασε μαθηματικά, θέατρο και παιδαγωγικά στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στην Αυστραλία και έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης και εμψυχωτής νεανικών θεατρικών εργαστηρίων με Δημοτικά Θέατρα, ΔΗΠΕΘΕ, Πανεπιστήμια και ανεξάρτητες ομάδες. Το 1994 ιδρύει στο Λονδίνο το Theatre Lab Company (Hellenic Foundation Award 1997) και σκηνοθετεί τις παραστάσεις του μέχρι το 1998 (European Festival of Theatre in Camden London, Διεθνές Φεστιβάλ «Θεατρική Άνοιξη» στη Θεσσαλονίκη, κά). Είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1982, συντονιστής πολιτιστικών προγραμμάτων στη Ανατ. Αττική από το 1998 και έχει συνεργαστεί σε επιμορφωτικά και πιλοτικά προγράμματα για το θέατρο στην εκπαίδευση με ΠΕΚ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Central School of Speech and Drama (UK), το King Alfred’s College (UK), το πρόγραμμα Μελίνα, Δημοτικά Θέατρα, επαγγελματικές Ενώσεις κ.ά.. Έχει επιμεληθεί βιβλία και άρθρα για το θέατρο και την εκπαίδευση, είναι εκδότης του περιοδικού «εκπαίδευση & θέατρο» και ιδρυτικό μέλος στην επιστημονική ένωση «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση». Έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο «Grozdanin Kikot» (2002) για την συμβολή του στην ανάπτυξη του θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση. Είναι μέλος της Επιτροπής Πιλοτικών Προγραμμάτων του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA-International Drama/Theatre Education Association). Το 2002 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Για ένα δημιουργικό νεανικό θέατρο: ασκήσεις, παιχνίδια, τεχνικές» (εκδόσεις Μεταίχμιο)