Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

«Αναζητώντας τα “τοπία” του Παπαδιαμάντη»

Σέρρες, 6-7/2/2009, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 6/2/2009 12:00 πμ - 7/2/2009 12:00 πμ Export event


«Αναζητώντας τα “τοπία” του Παπαδιαμάντη»
Σέρρες, 6-7 Φεβρουαρίου 2009
Τάκης Τζαμαργιάς

Χώρος διεξαγωγής  στο χώρο της Δ.Ε.Π.Κ.Α. (1ος όροφος).   

Διοργανωτές  Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών , Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Ελεύθερη είσοδος

Τo εργαστήρι επικεντρώνεται σε μια σύγχρονη μορφή Θεάτρου που βασίζεται στις τεχνικές του forum theatre του Αugust Boal και του Επινοημένου Θεάτρου, η οποία ενταγμένη στην εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται εργαλείο διδακτικής μεθοδολογίας και διερεύνησης σύγχρονων κοινωνικών θεμάτων. Μετά από μια σειρά αισθητηριακών, σωματικών, φωνητικών ασκήσεων, βασισμένοι σε αποσπάσματα από εσωτερικά και εξωτερικά τοπία διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη οι συμμετέχοντες θα οδηγηθούν στην παραγωγή δραματικού λόγου. Στόχος της διαδικασίας είναι η αισθητική απόλαυση και η κοινωνική ευαισθητοποίηση, όπως αυτή προκύπτει μέσα από την αυτοέκφραση και την ενσυναίσθηση. 

O Τάκης Τζαμαργιάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Σπούδασε Θέατρο και Παιδαγωγικά στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και Διδασκαλείο, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι πτυχιούχος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Πειραϊκού Συνδέσμου. Εκπαιδευτικός, σκηνοθέτης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση «Θέατρο στην Εκπαίδευση», υποψήφιος διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος του ίδιου πανεπιστημίου και μέλος του ίδιου τμήματος ως Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.Ε.ΔΙ.Π) στο αντικείμενο Θέατρο στην Εκπαίδευση. Διδάσκει στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης και από το 2004 με ανάθεση εντολής διδασκαλίας στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Ε.Κ.Π. Αθηνών τα μαθήματα «Θέατρο στην Εκπαίδευση-Θεωρία και πράξη» και «Εισαγωγή στους κώδικες του Θεάτρου-Θεωρία και πράξη». Επί εικοσαετίας δάσκαλος στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έχει διδάξει τεχνικές θεάτρου σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως για το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση του οποίου είναι μέλος, στα εργαστήρια του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΠΤΔΕ, στον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων, στις φυλακές ανηλίκων Κορυδαλλού, υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου, καθώς και σε ποικίλα εργαστήρια δήμων και κοινοτήτων. Δίδαξε, επίσης, για τρία συνεχή χρόνια, στο Πρόγραμμα εξομοίωσης των δασκάλων. Για δεκατέσσερα χρόνια διευθύνει το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Κερατσινίου. Έχει ανεβάσει έργα ελληνικού κυρίως ρεπερτορίου είτε ως υπεύθυνος του Θεατρικής Σκηνής του Δήμου Κερατσινίου και της εταιρείας «Δυτικά της Πόλης», που προέκυψε από αυτήν, είτε συνεργαζόμενος με ελεύθερους θιάσους και το Εθνικό Θέατρο. Επίσης έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και ημερίδες σχεδόν αποκλειστικά για το θέατρο στο σχολείο και έχει γράψει άρθρα για αυτό το θέμα. Έχει συνεργαστεί στη συγγραφή του βιβλίου Στοιχεία Θεατρολογίας της Α' Λυκείου, 1998, ΟΕΔΒ: Αθήνα, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Σχολείο, Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, 2004, Αθήνα: εκδόσεις Ατραπός. Είναι αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.