Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων (δημοτικό)

Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων (δημοτικό)

Αθήνα, 22/11/2014, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Μαρία Νομικού,

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 22/11/2014 9:30 πμ - 12:30 μμ Export event


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

«Θέατρο και δικαίωμα στην εκπαίδευση»
Τόπος: 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Ακταίου 2-4 και Επταχάλκου Θησείο
(5΄από Σταθμό ΗΣΑΠ Θησείου, στον πεζόδρομο παράλληλα και ακριβώς διπλά στις γραμμές)
Είσοδος ελεύθερη

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 22/11/2014

ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Εργαστήριο 3: 9.30πμ-12.30μμ "Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων (δημοτικό)"
Μαρία Νομικού, Θεατρολόγος, Εκπαιδεύτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, British Council Programmes & Partnerships Manager, Φαίη Ορφανίδου, Εκπαιδεύτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταφράστρια, επικοινωνιολόγος
To εργαστήριο θα παρουσιάσει ένα δείγμα βιωματικών δραστηριοτήτων για μαθητές δημοτικού, πάνω στα Ανθρώπινα Δικαιώματα που προτείνονται στο νέο εγχειρίδιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α) με τίτλο «Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων». Το εγχειρίδιο είναι αποτέλεσμα του προγράμματος «Συμβίωση: Σχέδιο Δράσης για την προώθηση της ανεκτικότητας και την πρόληψη του ρατσισμού στο σχολείο», που υλοποιήθηκε από την Υ.Α. τη σχολική χρονικά 2013-2014 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Αποτελεί συλλογή εκπαιδευτικών προτάσεων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων/οργανισμών σε 10 θεματικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ταυτότητα, οι διακρίσεις, η μετανάστευση και η προσφυγιά, η δημοκρατία κ.ά. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Μαρία Νομικού σπούδασε Θεατρικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συνεργαστεί σαν εκπαιδεύτρια στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την εκπαίδευση για την ειρήνη με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στο Κόσοβο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας, Κύπρου, Ρουμανίας και Ισπανίας καθώς και με πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς. Αυτήτη στιγμή εργάζεται σαν Programmes & Partnerships Manager στο Britisch Council. Έχει επιμεληθεί/συνεργαστεί για τις εκδόσεις: Μαθητές Χωρίς Σύνορα και Life Skills του British Council, «Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων» (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση), της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Non Formal Education BookQ the impact of NFE on young people and society της AEGEE-Europe, Manual on developing a Pool of Trainers του European Youth Forum.

Η Φαίη Ορφανίδου εργάζεται τα τελευταία 17 χρόνια ως μεταφράστρια-υποτιτλίστρια, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ως υπάλληλος (WWF Ελλάς – υπεύθυνη συνδρομητών, Fair TradeHellas – υπεύθυνη προγραμμάτων και εθελοντών) και ως εθελόντρια (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Διεθνής Αμνηστία, ΕΔΑΣΑ κ.ά.) Τα δύο τελευταία χρόνια εργάστηκε στον πολιτιστικό φορέα Η Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι, οργανώνοντας διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει σπουδάσει ξενοδοχειακά και μετάφραση σε επίπεδο διπλώματος και έχει πτυχίο στον Ελληνικό Πολιτισμό και μεταπτυχιακά στις Κοινωνικές Επιστήμες και στην Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.