Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Δρόμοι συμπερίληψης - Λέσβος

Δρόμοι συμπερίληψης - Λέσβος

Μυτιλήνη, 8-9-10/12/2023 εκδήλωση, δημόσια συζήτηση, εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 8/12/2023 7:00 μμ - 10/12/2023 1:30 μμ Export event


"Δρόμοι συμπερίληψης"

είμαστε εδώ, για ασφαλή σχολεία, ανοιχτή κοινωνία, δημοκρατία

Μυτιλήνη 8-9-10 Δεκεμβρίου 2023 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 8/12/2023, 19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης, Είσοδος ελεύθερη
Δημόσια προβολή της ταινίας και συζήτηση με θέμα «Ανοιχτό, συμπεριληπτικό σχολείο απέναντι στον ηθικό πανικό και τον φόβο»
Θα προβληθεί η ταινία Αγόρια στο ντους (Shower Boys) του Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, Σουηδία 2021, 9΄
Συζητούν: ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, Διευθυντής του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς
η Ευαγγελία Τσολάκη, εκπαιδευτικός, Εργαστήρι Παιδαγωγικών Πειραματισμών Λέσβου
ο Μιχάλης Ψημίτης, καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Συντονίζει ο Διονύσης Παύλου, εκπαιδευτικός, Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων
 


Σάββατο 9/12/2023 09:30-14:00  στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης (στο νέο κτίριο, είσοδος από Παπανικολή)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Περιορισμένες θέσεις, απαιτείται εγγραφή ΕΔΩ. Είσοδος ελεύθερη
9:00 - 9:30 Προσέλευση
9:30 - 10:30 Καλωσόρισμα - γνωριμία
10:30 - 13:30 Δύο εργαστήρια για εκπαιδευτικούς (θα διεξαχθούν παράλληλα)
3:30 - 14:00 Ολομέλεια – ανατροφοδότηση

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: «Η τριμερής» για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Εμψύχωση: Γλυκερία Αράπη, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Σύντομη περιγραφή:Τρεις πολιτισμοί, ίσως και παραπάνω, προσπαθούν να συνεργαστούν για ένα κοινό στόχο. Πόσο «διαπολιτισμικός/ή» αισθάνεσαι; Πόση «διαφορετικότητα» μπορείς να «ανεχτείς»; Ποιες υποχωρήσεις θέλεις να κάνεις; Σε τι στοιχεία της ταυτότητάς σου επιλέγεις να επιμένεις; Γιατί; Ποιον πολιτισμό θεωρείς πιο «κοντά» σου και με ποιον πολιτισμό είσαι τελείως απέναντι; Πώς θα τα καταφέρουμε και οι τρεις; Και τελικά, τι θέλουμε να καταφέρουμε; Ένα ζωντανό εργαστήρι διάδρασης για να παρατηρήσουμε και να διαχειριστούμε τους αυτοματισμούς μας (ή, αλλιώς, τα στερεότυπά μας) μέσα σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης του Εγώ, Εσύ και ο Άλλος/η. Το εργαστήριο απευθύνεται σε κάθε εκπαιδευτικό που θέλει να συνεχίζει να αναπτύσσει τις δεξιότητές του/της για μια ουσιαστική διαπολιτισμική συνεργασία στο σχολείο, στη δουλειά, στη γειτονιά, στο σπίτι. Προϋποθέσεις: διάθεση για ενεργό συμμετοχή σε διαδραστική μεθοδολογία εκπαίδευσης και αναστοχασμού.
Ανώτατο όριο συμμετοχών: 30

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: «Μιλώντας για τις ιδέες του μίσους στην τάξη» για εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Εμψύχωση: Κωστής Παπαϊωάννου & Ασπασία Καλησώρα, Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς Πώς μιλάμε για τον ρατσισμό, τα στερεότυπα, τον σεξισμό και ευρύτερα για τον λόγο του μίσους στην σχολική τάξη; Ποιος είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών σε μια εποχή που τα παιδιά έρχονται σε επαφή σχεδόν καθημερινά με τον τοξικό λόγο και κάθε είδους βία; Πώς μπορούμε να τα ενδυναμώσουμε ώστε να σταθούν κριτικά, να προβληματιστούν και να αμφισβητήσουν αντιλήψεις, ιδέες και συμπεριφορές που εμπεριέχουν οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού; Στο εργαστήρι μας αυτό, βιωματικά, και με αφετηρία στιγμές της σχολικής μας καθημερινότητας που σχετίζονται με κάποια μορφή διάκρισης, συζητάμε σε ομάδες και συλλογικά δημιουργούμε ένα πλέγμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της σχολικής κοινότητας, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία παιδαγωγικών εργαλείων. Ανώτατο όριο συμμετοχών: 30


Κυριακή 10/12/2023, 10:00-13:00,  στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης (στο νέο κτίριο, είσοδος από Παπανικολή)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 
(που συνοδεύονται από τους γονείς ή κηδεμόνες)
Περιορισμένες θέσεις, απαιτείται εγγραφή ΕΔΩ. Είσοδος ελεύθερη.
Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν παράλληλα
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: «Από το προσωπικό στο συλλογικό: Εργαστήρια Freinet στην κοινότητα» για παιδιά του Δημοτικού (συνοδευόμενα από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους) 
Εμψύχωση: Γιώργος Γέργος, Γιάννης Παττακός, Ρένα Σαμίου, Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο»
Προσκαλούμε παιδιά με τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς τους σε ένα εργαστήρι της κοινότητας για να πειραματιστούμε με τις μεθόδους της παιδαγωγικής Freinet. Μέσα από την εφαρμογή τεχνικών όπως τα ελεύθερα κείμενα, τα μικρά βιβλία και τη δημιουργία εφημερίδας, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, να ακουστούν και να συν-δημιουργήσουν. Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς ή κηδεμόνες τους!
Ανώτατο όριο συμμετοχών: 30

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: «Το λεμόνι και ένας κόσμος (αν)ισότητας» για παιδιά από 11 χρονών και πάνω (συνοδευόμενα από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους) 
Εμψύχωση: Γλυκερία Αράπη, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Ένα διαδραστικό εργαστήρι φαντασίας με ήρωα ένα λεμόνι, που θα μας οδηγήσει με δημιουργικό τρόπο στη συζήτηση για τα στερεότυπα και τις γενικεύσεις. Μέσα από τη δημιουργία και την παρουσίαση ιστοριών θα διερευνήσουμε τη διαδρομή από την εικόνα και την προκατάληψη προς το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και τον σεβασμό στον άνθρωπο. Στη συνέχεια, μέσα από ρόλους, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξετάζοντας καταστάσεις που δημιουργούν έναν κόσμο ανισότητας και μας εμποδίζουν να πορευτούμε όλες και όλοι μαζί. Το εργαστήρι είναι αφορμή για δημιουργική συζήτηση. Οι δραστηριότητες μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν ως εργαλεία σε εκπαιδευτικό περιβάλλον. Προϋποθέτει διάθεση για ενεργό συμμετοχή σε διαδραστική μεθοδολογία εκπαίδευσης και αναστοχασμού. Τα παιδιά μπορούν να συνοδεύονται από τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς τους!
Ανώτατο όριο συμμετοχών: 30


ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ή ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Η είσοδος σε όλα τα εργαστήρια είναι ελεύθερη. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής μέχρι τις 6/12/2023. Θα ειδοποιηθούν με email σε κάθε περίπτωση. ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ & ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΔΩ!


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
-Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στα εργαστήρια της Κυριακής πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους!
-Όλα τα εργαστήρια είναι βιωματικά, συμμετοχικά, περιλαμβάνουν ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες με σωματική επαφή και κίνηση στο χώρο και στο έδαφος. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είναι απαραίτητο να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο (και στο έδαφος) και να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!


ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
"Δρόμοι Συμπερίληψης" Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην ΕκπαίδευσηΠαιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο»Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς

Το πρόγραμμα της Λέσβου γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήρι Παιδαγωγικών Πειραματισμών Λέσβου (επικοινωνία: ergastiriPPL@gmail.com) και με το Εργαστήριο Συλλογικών Δράσεων και Κοινωνικών Κινημάτων του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το εργαστήριο «Η τριμερής» είναι μέρος του επιμορφωτικού κύκλου του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η συμμετοχή του Σημείου γίνεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Για περισσότερες πληροφορίες, 210-6541600 / info@theatroedu.gr / contact@simeio.org.gr


"Δρόμοι συμπερίληψης"
είμαστε εδώ, για ασφαλή σχολεία, ανοιχτή κοινωνία, δημοκρατία

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, η Παιδαγωγική ομάδα «Σκασιαρχείο» και το «Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς» οργανώνουν δράσεις παρέμβασης ανά την Ελλάδα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και ειδικότερα τη στήριξη των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη δύναμη της συμπερίληψης και της συνύπαρξης σε ασφαλείς κοινότητες, σε ασφαλή σχολεία. Η άγνοια και ο φόβος του διαφορετικού, οι αντιδραστικές ιδέες υπονομεύουν το ανοιχτό συμπεριληπτικό σχολείο και στερούν όλα τα παιδιά από τον πλούτο της ανταλλαγής και της συνύπαρξης. Απέναντι στις ιδέες αυτές προτάσσουμε τον αλληλοσεβασμό, τη γνώση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την ενεργή στάση απέναντι σε κάθε μορφής διάκριση και ρητορική του μίσους.

Οι δράσεις μας (μπορούν να) περιλαμβάνουν:

• επιμορφωτικά και βιωματικά εργαστήρια υποστήριξης εκπαιδευτικών για τη συμπερίληψη και τον αλληλοσεβασμό

• συζητήσεις με γονείς/κηδεμόνες

• βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους

• δημόσιες εκδηλώσεις στην πόλη (σε συνεργασία με Τμήματα του τοπικού Πανεπιστημίου ή/και με τοπικές οργανώσεις)

Print

Number of views (809)/Σχόλια (0)