Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Θέατρο Playback: δίνοντας χώρο σε όλες τις φωνές

Θέατρο Playback: δίνοντας χώρο σε όλες τις φωνές

Πήλιο 26/8-1/9/2018, Βέρα Λάρδη, ηθοποιός

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/8/2018 - 1/9/2018 Export event

Για να δηλώσετε συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση πρέπει πρώτα να έχετε λογαριασμό στον ιστοχώρο μας. ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΔΩ ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΔΩ.

Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση – Πήλιο 2018
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (
www.TheatroEdu.gr)
26/8-1/9/2018 Άγιος Ιωάννης Πήλιο

ΚΥΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Θέατρο Playback: δίνοντας χώρο σε όλες τις φωνές 
Βέρα Λάρδη

Το θέατρο Playback είναι ένα διαδραστικό είδος θεάτρου όπου οι συμμετέχοντες αφηγούνται ιστορίες και ειδικά εκπαιδευμένοι ηθοποιοί τις αναπαριστούν αυτοσχεδιαστικά στη σκηνή, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες φόρμες αναπαράστασης.  Το Θέατρο Playback μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαίδευση προκειμένου να καλλιεργήσει και να απελευθερώσει την δημιουργικότητα των μελών της ομάδας μέσα από τη σωματική και τη φωνητική έκφραση, την παραγωγή μουσικής και τη συμβολική χρήση αντικειμένων. Εστιάζει στο εδώ και τώρα και δίνει χώρο στους συμμετέχοντες να εκφράσουν τη γνώμη και τις εμπειρίες τους σχετικά με ένα θέμα, να διαπραγματευτούν τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους, να κατανοήσουν καλύτερα τη θέση τους στον κόσμο και να μοιραστούν πως αισθάνονται γι αυτό, να προτείνουν δράσεις προσωπικής και κοινωνικής αλλαγής. Σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο, θα διδαχθούμε τις βασικές φόρμες αναπαράστασης του θεάτρου playback και θα τις αξιοποιήσουμε για να αναπαραστήσουμε τις δικές μας ιστορίες. Θα εξερευνήσουμε το θέατρο του αυθορμητισμού, τη δύναμή του να αφυπνίζει τη ομαδική δημιουργικότητα και τη χαρά μέσα στη διαδικασία της μάθησης και να μετασχηματίζει την προσωπική εμπειρία σε συλλογική.

Επιπλέον, θα έρθουμε σε επαφή με απλές τεχνικές από το Ψυχόδραμα  που μπορούν χρησιμοποιηθούν στην εξερεύνηση ενός θέματος από μία ομάδα.

Image

Η Βέρα Λάρδη ζει στην Αθήνα. Είναι επαγγελματίας ηθοποιός, εκπαιδεύτρια ενηλίκων και νέων και ασχολείται με το Θέατρο στην Κοινότητα (Community Theatre). Έκανε θεατρικές σπουδές και Ιστορία Τέχνης (BA Honors) στο Wolverhampton University της  Αγγλίας και κατόπιν Υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 2018 ολοκληρώνει την εκπαίδευσή της στο Ψυχόδραμα στο Αθηναϊκό Κέντρο Ψυχοδραματικών Συναντήσεων. Γνώρισε το Θέατρο Playback το 2004 στην Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» όπου εκπαιδεύτηκε. Από τότε είναι μέλος της ομάδας Playback Ψ με πλήθος παραστάσεων στο θέατρο, σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και σε ειδικά πλαίσια με θέμα την ψυχική υγεία, την εκπαίδευση, τη διαπολιτισμικότητα, στις φυλακές, σε συνέδρια κ.α. Σήμερα εκτός από ηθοποιός είναι συντονίστρια και εκπαιδεύτρια Playback. Πιστεύει στο συμμετοχικό θέατρο ως μέσο προσωπικής έκφρασης, εκπαίδευσης, θεραπείας, δημιουργίας κοινότητας, ενδυνάμωσης και συσσωμάτωσης κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων. Δηλαδή πιστεύει ότι μπορεί και να αλλάξει τον κόσμο. Έχει συνεργαστεί με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της τέχνης, όπως το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Συνεργεί-Ο, το Processwork Hub, το Θεατροδρόμιο Ναυπλίου, την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ, το ΚΕ.ΘΕ.Α., τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων( ΔΗ.ΜΟ.Π.), το περιοδικό δρόμου “Σχεδία”, την Κιβωτό του Κόσμου, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ.α. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Refraim η οποία υλοποιεί επιμορφώσεις εστιάζοντας στη βελτίωση της σχέσης ανάμεσα σε ιατρού και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.