Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Η αποδοχή του εαυτού/ της εαυτής  μέσα από την επιβεβαίωση των άλλων

Η αποδοχή του εαυτού/ της εαυτής μέσα από την επιβεβαίωση των άλλων

Αθήνα, 21/03/2025, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Λάμπρος Αραπάκος, Γιούλη Δούβου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 21/3/2025 4:30 μμ - 7:00 μμ Export event


 

 

Η αποδοχή του εαυτού/ της εαυτής μέσα από την επιβεβαίωση των άλλων

 

Λάμπρος Αραπάκος κοινωνικός λειτουργός

Γιούλη Δούβου, θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου “Θέατρο και Συμπεριληπτική εκπαίδευση”
Αθήνα 21 Μαρτίου 2025

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Γλώσσα: ελληνικά

Θέσεις περιορισμένες

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων καθώς και σε εμψυχωτές/εμψυχώτριες νεανικών ομάδων με μικρή ή καθόλου εμπειρία σε θεατροπαιδαγωγικέςτεχνικές. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

 

Σύντομη περιγραφή σεμιναρίου: Στόχος του εργαστηρίου είναι η ενδυνάμωση της ταυτότητας μέσω της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και η ανάπτυξη αυθεντικής και αλληλέγγυας ενσυνειδητότητας.

 

Το εργαστήριο αντλεί έμπνευση από τα έργα του Εντουάρ Λουί, που πραγματεύονται θέματα όπως η ανισότητα, τα στερεότυπα, η καταπίεση και η κοινωνική αδικία. Μέσα από βιωματικές και δημιουργικές διαδικασίες, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τον αντίκτυπο αυτών των εννοιών στη ζωή τους, να κατανοήσουν πώς τα κοινωνικά στερεότυπα επηρεάζουν τη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους, να διερευνήσουν πώς οι επιβεβλημένες προσδοκίες της κοινωνίας και η ανάγκη για αποδοχή –που συχνά εκφράζεται μέσω της υπερπροσπάθειας και της θυσίας των προσωπικών θέλω– οδηγούν στη διαρκή αναζήτηση του "μπράβο" των άλλων και κατ’ επέκταση στον αποκλεισμό. Παράλληλα, θα εξεταστεί πώς αυτός ο κύκλος αποκλεισμού και επιβεβαίωσης μπορεί να δώσει τη θέση του σε μια αυθεντική πορεία ζωής που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και στο προσωπικό νόημα ζωής του ατόμου. Επιπλέον, θα τονιστεί η αξία της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης σχέσεων που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία, μακριά από στερεοτυπικές και περιοριστικές αντιλήψεις.Το εργαστήριο συνδυάζει την αυτογνωσία με τη δημιουργική έκφραση, προσφέροντας εργαλεία για μια πιο αυθεντική, αλληλέγγυα και ενσυνείδητη ζωή.

 

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, συμμετοχικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και δημιουργική γραφή με σωματική επαφή και κίνηση στο χώρο και στο έδαφος. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είναι απαραίτητο:

  • να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο

  • να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στο σύνολό του

  • να φέρουν μαζί τους… κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

 

Βιογραφικά σημειώματα εμψυχωτή και εμψυχώτριας

 

Ο Λάμπρος Αραπάκος είναι κοινωνικός λειτουργός και έχει εξειδικευτεί στη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Έχει ολοκληρώσει με άριστα μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχική Υγεία (ΤΕΙ Θεσσαλίας) και την Κοινωνική Εργασία στην Εκπαίδευση (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης). Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Εμπρός Θέατρο Εργαστήριον». Την τρέχουσα περίοδο, εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με αντικείμενο τη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας και το Πένθος. Παράλληλα έχει εκπαιδευτεί στη Συμβουλευτική Παιδιών, Εφήβων και Οικογενειών στη Σοβαρή Ασθένεια και το Πένθος από τη Μέριμνα (Εταιρεία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και τον Θάνατο), καθώς και στη Θεραπευτική Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων (Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ). Είναι απόφοιτος των Προγραμμάτων Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό, καθώς και της Παιδαγωγικής Κατάρτισης της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ). Στο παρελθόν, έχει εργαστεί σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας παρεμβάσεις στήριξης και κοινωνικής ένταξης για ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά (PRAKSIS), καθώς και για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας (Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας). Τα τελευταία 8 χρόνια εργάζεται ως κοινωνικός λειτουργός σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εμψυχώνει ομάδες συμβουλευτικής και ενίσχυσης δεξιοτήτων για παιδιά, εφήβους/ες και ενήλικες, ενώ έχει εργαστεί ως εκπαιδευτής στο Δημόσιο Πειραματικό ΙΕΚ Πάτρας και στο ΙΕΚ Κερατσινίου. Παράλληλα, διδάσκει εργαστηριακά μαθήματα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Εξαρτήσεις και Νέες Τεχνολογίες», που υλοποιείται από το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια και ημερίδες. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας στην Πάτρα. Στο θέατρο, έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στην Αθήνα και την Πάτρα, καθώς και σε παραστάσεις forum του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

 

 

 

Η Γιούλη Δούβου γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα. Θεατρολόγος του Πανεπιστημίου Πατρών με παιδαγωγική κατάρτιση. Υποψήφια Διδακτόρισσα Πανεπιστημίου Πατρών, στο τμήμα Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, με θέμα την αντιρατσιστική ψυχοεκπαίδευση. Απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Τμήματος Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σχολής Καλών Τεχνών, τμήματος Θεατρικών Σπουδών με τίτλο ¨Η δραματική τέχνη και οι παραστατικές Τέχνες στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση¨ (MA in Drama and Performing Arts in Education and Lifelong Learning). Υπεύθυνη του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας από το 2011. Εμψυχώτρια θεάτρου στη Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Μετα-δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εδώ και 20 χρόνια. Έχει εμψυχώσει θεατρικά εργαστήρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών εκπροσωπώντας το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, το Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα), το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο Πατρών κ.α. Έχει εμψυχώσει Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ασυνόδευτους εφήβους πρόσφυγες, ψυχικά ασθενείς, κρατούμενους, Ρομά) και έχει δημιουργήσει πολλά θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα. Έχει συμμετάσχει και οργανώσει σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας, εμψύχωσης ομάδων, διδακτικής θεάτρου, δραματουργίας, δραματοθεραπείας και master- classes. Έχει σκηνοθετήσει, έχει αναλάβει τη δραματουργία και έχει συνεργαστεί σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Αυτή τη χρονιά σκηνοθέτησε και συνέγραψε το κείμενο της επαγγελματικής θεατρικής παράστασης ”Τα παιχνίδια των άλλων” σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Ονειρεύεται έναν κόσμο συμπεριληπτικό και δημιουργικό!