Όλα τα εργαστήρια/σεμινάρια επιμόρφωσης

Το θέατρο στη διαχείριση συγκρούσεων

Αθήνα, 12/4/2014, Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Μπέττυ Γιαννούλη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 12/4/2014 10:30 πμ - 1:30 μμ Export event


«Αναζητώντας δρόμους επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων μέσα από τη θεατρική δράση: Tα πρώτα βήματα προς την πρακτική της Διαμεσολάβησης» 
δωρεάν για τα μέλη εργαστήριο

Αθήνα, 12 Απριλίου 2014, 10:30-13:30
Εισηγήτρια-Εμψυχώτρια: Μπέττυ Γιαννούλη, κοινωνιολόγος, εκπαιδευτικός

Σεμινάριο-Εργαστήριο στο πλαίσιο του επιμορφωτικού κύκλου «Εργαλεία Θεάτρου στην Εκπαίδευση»

Σύντομη Περιγραφή: To σεμινάριο, αξιοποιώντας τη θεατρική δραστηριότητα, εστιάζει στην υιοθέτηση στρατηγικών που προάγουν τη συμμετοχή, την επικοινωνία, τον διάλογο, τη συνεργασία και την επίλυση ή μεταμόρφωση μιας σύγκρουσης. Ζητήματα αυτογνωσίας, ενσυναίσθησης, προσέγγισης του «άλλου» και συγκεκριμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη Διαμεσολάβηση, όπως ενεργητική ακρόαση, αντανάκλαση συναισθήματος κ.ά.,  αποτελούν μέρη της βιωματικής  διερεύνησης.   Σκοπός είναι να γίνει αντιληπτό το πώς μπορούν να  αναδειχτούν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης συγκρούσεων στο πλαίσιο της ισότιμης σχέσης μεταξύ αντιτιθέμενων πλευρών. Το εργαστήρι εστιάζει στην άποψη ότι με αυτογνωσία και κατανόηση μπορούμε όλοι να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και να αναζητήσουμε την αλήθεια μας, «μέσα από τα μάτια των άλλων». Ελπίζουμε ότι, πέρα από τη γνώση και τη χαρά της συμμετοχής,  η βιωματική διαδικασία και η θεατρική δράση σε συνδυασμό με θεωρητικές αρχές θα εξηγήσουν τα αρχικά βήματα που ακολουθεί η πρακτική της Διαμεσολάβησης συνομήλικων και θα ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον για περαιτέρω εκπαίδευση σε αντίστοιχες πρακτικές.
Η Μπέττυ Γιαννούλη είναι κοινωνιολόγος - εκπαιδευτικός. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην Εγκληματολογία και τα Οικονομικά και έχει εργαστεί εθελοντικά σε κέντρο κοινωνικής παρέμβασης Δήμων. Από το 1998 έχει στρέψει τα ενδιαφέροντά της και την πρακτική της στην παιδαγωγική και την πολιτισμική δράση του θεάτρου στην εκπαίδευση. Η εργασία της περιλαμβάνει την έρευνα, την επιμόρφωση, το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αξιοποιούν το Θέατρο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το 2009 εστίασε στην αξιοποίηση του θεάτρου για την επικοινωνία και τη μεταμόρφωση συγκρούσεων παίρνοντας μέρος σε σχετικές επιμορφώσεις και υλοποιώντας προγράμματα με νέους. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και διατέλεσε πρόεδρός του από το 2008 έως το 2011.