3η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2004

"δρόμοι του κωμικού
Αριστοφανική κωμωδία & Commedia dell' arte"
Σπέτσες 20-27 Αυγούστου 2004


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ: 
Γιάννης ΚακλέαςΓιώργος Μπινιάρης,  Mario Gallo,  Νίκος Γκόβας,  Σμαρώ Γρηγοριάδου,  Μαργαρίτα Μάντακα,  Κώστας ΦιλίππογλουΤηλέμαχος Μουδατσάκις 

3η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση Σπέτσες 2004
"δρόμοι του κωμικού : Αριστοφανική κωμωδία & Commedia dell' arte"
Σπέτσες 20-27 Αυγούστου 2004

Στις Σπέτσες, στην ομορφιά και τη γαλήνη του τοπίου, κάτω από τα δέντρα της αυλής της Αναργυρείου Σχολής, δίπλα στη θάλασσα, οργανώνουμε την 3η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση 2004. Με την εμψύχωση έμπειρων δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι και φοιτητές θα ερευνήσουν τρόπους προσέγγισης της Αριστοφανικής κωμωδίας και της Commedia dell' arte, μέσα από 4 διαφορετικά βιωματικά εργαστήρια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 6 ώρες δουλειάς ημερησίως σε ομάδες, επιλεγμένες εισηγήσεις, ενώ υπάρχει και δυνατότητα για Τai-Chi ή Yoga και χρόνος για μπάνιο, ξεκούραση και διασκέδαση. Την τελευταία ημέρα θα γίνουν παρουσιάσεις και θα ακολουθήσει το σύνηθες αποχαιρετιστήριο γλέντι.

Πρόγραμμα:
Προσέλευση: Παρασκευή 20/8/2004 12.00- 16.00
Αναχώρηση: Παρασκευή 27/8/2004 μετά τις 11.00

Τόπος:
Αναργύρειος Σχολή Σπετσών (2298072206 / 2298073306), 1χμ από το Λιμάνι. Υπάρχει και λεωφορείο

Τι να φέρουμε:
άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στο ύπαιθρο, καπέλο, στρωματάκι για ασκήσεις εδάφους, πετσέτες, μουσικά όργανα και …..κέφι.

Εμψυχωτές-εισηγητές: Γιάννης Κακλέας, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτα Γιώργος Μπινιάρης, ηθοποιός, σκηνοθέτης ΔΗΠΕΘΕ Βορ Αιγαίο Mario Gallo, Teatro Ricerche Itali Νίκος Γκόβας, εκπαιδευτικός θεάτρου Σμαρώ Γρηγοριάδου, μουσικός Μαργαρίτα Μάντακα, χορογράφος Κώστας Φιλίππογλου, ηθοποιός Τηλέμαχος Μουδατσάκις θεατρολόγος, σκηνοθέτης Πανεπιστήμιο Κρήτης.


Οργανωτική Επιτροπή: Παναγιώτα Γιαννούλη, Πολυξένη Καραβίτη, Νατάσα Μερκούρη, Ντίνα Αηδονά, Γιάννης Σιδέρης
Σε συνεργασία με: ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Συντονιστής: Νίκος Γκόβας
Επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Γκόβας

Εργαστήριο 1, με τους Γιάννη Κακλέα, Κώστα Φιλίππογλου, "Βάτραχοι: Η αναζήτηση του χαμένου ποιητικού λόγου"

Εργαστήριο 2 με τους Γιώργο Μπινιάρη, Νίκο Γκόβα, Σμαρώ Γρηγοριάδου, "Χορικά από τους Όρνιθες"

Εργαστήριο 3 με τον Mario Gallo, "Η Commedia dell' arte: παράδοση και καινοτομία" (με μετάφραση από τα Ιταλικά και Αγγλικά στα Ελληνικά)

Εργαστήριο 4 με τη Μαργαρίτα Μάντακα, "Παιχνίδια Κίνησης στο Θέατρο Ζωής: με αφορμή τους Όρνιθες του Αριστοφάνη"

 

Εισήγηση-Παρουσίαση:
Τηλέμαχος Μουδατσάκις "Ο Αριστοφάνης και η πρόκληση της σκηνής- νέα ερμηνευτικά στερεότυπα"
Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις - σκηνοθέτης και θεατρολόγος- γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και έλαβε μάστερ και διδακτορικό δίπλωμα με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (IV). Έχει σκηνοθετήσει 35 περίπου έργα κλασικών και νεότερων συγγραφέων (Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Κορνάρου, Μ.Α Φόσκολου, Μολιέρου, Καλντερόν, Σαίξπηρ, Μπέκετ, Καμύ, Αντάμωφ) στο Εθνικό Θέατρο, στο Κ.Θ.Β.Ε , στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης και στο Θέατρο των Vivi που έχει ιδρύσει ο ίδιος στην Κρήτη. Έχει δημιουργήσει όπερα και κουκλόπερα για παιδικό και νεανικό κοινό. Επίσης, έχει δώσει παραστάσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις και έχει αντιστοίχως διδάξει σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Έχει εκδώσει 5 μονογραφίες (Η θεωρία του δράματος στη σχολική πράξη:το Θεατρικό Παιχνίδι- η Δραματοποίηση, Η θεατρική σύνταξη:αρχές οικονομίας της δράσης στην Τραγωδία, Η ορθοφωνία στο θέατρο και την εκπαίδευση) και 30 περίπου επιστημονικές μελέτες γύρω από το θέατρο. Είναι Αν. Καθηγητής Θεατρικών Σπουδών στη σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Π.Τ.Δ.Ε).


"Δρόμοι του Κωμικού- υλικό σεμιναρίου"

Πρακτικά από την 3η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση, Σπέτσες 2004

ISBN 960-87317-7-1
Επιμέλεια Νίκος Γκόβας
Συγκέντρωση υλικού-καταγραφή:
Μαίρη Καλδή, Ειρήνη Σταμούλη, Αναστασία Κουμίδου, Ειρήνη Μιχαηλίδου, Νατάσα Μερκούρη


Δείτε εδώ την παλιά σελίδα της κατασκήνωσης

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 23/3/2008 Export event
Η μεταμόρφωση μέσα από το χορό, τις προσωπικές και τις συλλογικές αφηγήσεις

Η μεταμόρφωση μέσα από το χορό, τις προσωπικές και τις συλλογικές αφηγήσεις

Πάτρα, 23/3/2008, Master Workshop Συνδιάσκεψη 2008, Manoela Souza

Διεθνής Συνδιάσκεψη 2008
Θέατρο και εκπαίδευση στο κέντρο της σκηνής

MASTER WORKSHOPS
Αθήνα, Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης

2. «Η μεταμόρφωση μέσα από το χορό, τις προσωπικές και τις συλλογικές αφηγήσεις»

Manoela Souza, εκπαιδευτικός θεάτρου, χορού, Βραζιλία

Πάτρα, Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Σε αυτές τις τρεις συναντήσεις θα παρουσιαστούν τεχνικές αφήγησης και μυθοπλασίας μέσω της κίνησης, με στόχο να αποκαλυφθεί η δύναμη και συμβολή του χορού στη δημιουργία προσωπικής ταυτότητας και διαπολιτισμικών κοινοτήτων. Θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία από την capoeira, τη samba και αφροβραζιλιάνικους χορούς, στοιχεία που μπορούν να βρουν εφαρμογή τόσο στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση όσο και στις κοινότητες. Πώς μπορεί η αφήγηση μέσω της κίνησης να ενδυναμώσει την αυτοπεποίθηση των νέων και να τους διδάξει τις δεξιότητες της συμβίωσης και της επικοινωνίας σε διαπολιτισμικές κοινότητες; Πώς μπορεί η μνήμη του σώματος και η φαντασία μας να αποκαλυφθούν μέσω του χορού και να αποτελέσουν έναυσμα για μια παιδαγωγική αυτοπροσδιορισμού; Πώς οι «χοροί της αλληλεγγύης» και η «ομαδική χορογραφία» δίνουν τη δυνατότητα στα σχολεία και τις κοινότητες να περάσουν από την αφήγηση στη δημιουργία ιστοριών, με στόχο να εδραιώσουν ένα ανθρώπινο και βιώσιμο μέλλον; Τα παραπάνω ερωτήματα-κλειδιά οριοθετούν τους τρεις στόχους και τα βασικά σημεία του εργαστηρίου: Α) να δοθεί στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να πειραματιστούν με τεχνικές αφήγησης μέσω του χορού Β) να καταδειχθεί η συμβολή των τεχνικών αυτών στη δημιουργία «συλλογικών γλυπτών» και παραστάσεων στο πλαίσιο της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης καθώς και στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των παιδαγωγών, των παιδαγωγών της τέχνης και των πολιτισμικών ακτιβιστών Γ) να τεθούν προς συζήτηση οι δυσκολίες που ανακύπτουν από την πρακτική εφαρμογή των παραπάνω τεχνικών από τους θεωρητικούς και τους ανθρώπους της πράξης και οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισής τους.

Print