5η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2006

Σπέτσες 20-25 Αυγούστου 2006
για νέους ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, θεατρολόγους
«Τεχνικές αφήγησης και Θεατρική δημιουργία»


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Marcello Magni, Uta Plate, Michael Stasik, Τάκης Τζαμαργιάς, Ζωή Χατζηαντωνίου, Τζωρτζίνα Κακουδάκη

5η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σπέτσες 2006
Σπέτσες 20-25 Αυγούστου 2006
για νέους ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, θεατρολόγους
«Τεχνικές αφήγησης και Θεατρική δημιουργία»

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Προσέλευση: Κυριακή 20/8/2006, ώρες 12.00-16.00. Αναχώρηση: Παρασκευή 25/8/2006, μετά τις 11.00 (5 διανυκτερεύσεις)

Χώρος: Αναργύρειος Σχολή Σπετσών

Στις Σπέτσες, στην ομορφιά και τη γαλήνη του τοπίου, κάτω από τα δένδρα της αυλής της Αναργυρείου Σχολής, δίπλα στη θάλασσα, οργανώθηκε η 5η Θεατρική Κατασκήνωση-Σεμινάριο με τίτλο «Τεχνικές αφήγησης και θεατρική δημιουργία: από τις προσωπικές ιστορίες στον κλόουν και την κοινωνική συνείδηση». Με την εμψύχωση εμπείρων δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι και φοιτητές ερεύνησαν τρόπους προσέγγισης κειμένων και μύθων και διερεύνησαν τρόπους «πρωτότυπης δημιουργίας» (devised theatre). Το πρόγραμμα περιελάμβανε 3 βιωματικά εργαστήρια, επιλεγμένες εισηγήσεις και προβολές ταινιών, ενώ υπήρχε η δυνατότητα για άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και βέβαια διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα έγιναν οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων και ακολούθησε το σύνηθες αποχαιρετιστήριο γλέντι.

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ – ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Marcello Magni, ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος Theatre Complicite, Ιταλία/Μεγ. Βρετανία
Uta Plate, σκηνοθέτις, ηθοποιός, παιδαγωγός θεάτρου, Schaubühne Teatre, Berlin Γερμανία
Michael Stasik δραματουργός, Γερμανία/Πολωνία
Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, διδάσκων Πανεπιστημίου Αθηνών
Ζωή Χατζηαντωνίου, θεατρολόγος χορεύτρια
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, διδάσκουσα Πανεπιστημίου Πατρών

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ 2006
Προβολή ταινιών-συζήτηση: συντόνισε η Τζωρτζίνα Κακουδάκη. 
 «Από την αίσθηση στην εστίαση:η συμβολή του κινηματογράφου στη δραματουργία, την υποκριτική και τη σκηνογραφία του 20αι»

ΒΑΣΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
07.00-08.00 Πρωινή άσκηση/yoga/μπάνιο (προαιρετικό αλλά συνιστώμενο!)
08.00-09.00 Πρωινό (στην τραπεζαρία της Σχολής)
09.00-12.00 Εργαστήρια
12.00-13.00 Μπάνιο
13.00-14.00 Μεσημεριανό Φαγητό (στην τραπεζαρία της Σχολής)
14.00-17.00 Ξεκούραση, ελεύθερος χρόνος
17.00-17.30 Απογευματινός καφές
17.30-20.30 Εργαστήρια
20.30- … Ελεύθερος χρόνος
Το πρωινό της Τετάρτης 23/8 ήταν ελεύθερο για βόλτα στο νησί

Οι προβολές των ταινιών προγραμματίστηκαν για την Τρίτη 22 & Τετάρτη 23/8/2006 στην αυλή της Σχολής.

ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, στρωματάκι για ασκήσεις στο έδαφος, πετσέτες, μουσικά όργανα ή CD μουσικής … κέφι!

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Νίκος Γκόβας, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Uta Plate, Τάκης Τζαμαργιάς, Marcello Magni

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ Ντίνα Τσολάκη, Παυλίνα Γραικού, Νίκος Γκόβας (Συντονιστής), Πασχαλιά Μιχαλοπούλου
Επιμέλεια έκδοσης: Μαίρη Καλδή


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1Το Κωμικό, το Παιχνίδι και το Σώμα: Ανακαλύψτε το δικό σας Κλόουν” Marcelo Magni ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος Theatre Complicite

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 “GUMMO GAMMA GIMMI” «μόνο ο γρηγορότερος θα επιβιώσει» Uta Plate σκηνοθέτις, ηθοποιός, υπεύθυνη εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων Schaubühne am Lehniner Platz, Βερολίνο, Γερμανία  & Michael Stasik δραματουργός, Πολωνία/ Γερμανία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 «από το παραμύθι στο επικό θέατρο. Οι αφηγηματικές τεχνικές» Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθέτης, Πανεπιστήμιο Αθηνών & Ζωή Χατζηαντωνίου θεατρολόγος, χορεύτρια 

 


ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ: Αναργύρειος Σχολή Σπετσών, 1χιλ από το Λιμάνι. Λεωφορείο αναχωρεί μπροστά από Ξενοδοχείο Ποσειδώνιο συνήθως μόλις φτάνει το πλοίο. Τηλ Σχολής Αθήνα: 2103613751, Σπέτσες: 2298072206 / 2298073306.

ΔΙΑΜΟΝΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Α Επιλογή: στην Αναργύρειο Σχολή (συνιστάται) η οποία περιλαμβάνει:
α) Διαμονή 5 νύχτες σε δίκλινους ή μονόκλινους κοιτώνες (ανακαινισμένοι παλιοί μαθητικοί κοιτώνες, σεντόνια, μαξιλάρια παρέχονται) με κοινόχρηστα μπάνια-τουαλέτες,
β) Πρωινό και
γ) Μεσημεριανό φαγητό στο εστιατόριο της Σχολής. Δεν περιλαμβάνεται μεσημεριανό φαγητό κατά τις ημέρες άφιξης και αναχώρησης.
δ) Tο δείπνο το τελευταίο βράδυ.
Β Επιλογή: σε Πανσιόν ή Δωμάτια στις Σπέτσες
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους για κρατήσεις, τιμές κ.λ.π.  

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (παρακαλούμε να επιβεβαιώνετε τα παρακάτω στοιχεία)
Λιμεναρχείο Πειραιά : 2104226001/ 2104593123
Δελφίνια ή Καταμαράν: (περίπου 2 ώρες, κόστος περίπου 50ευρώ με επιστροφή).
Κυριακή: Πειραιάς-Σπέτσες στις 08.30, 10.00, 12.00, 14.10, 17.00
Παρασκευή: Σπέτσες-Πειραιάς στις 06.00, 11.00, 13.50, 14.15, 17.00, 18.30, 19.20
Οι κρατήσεις πρέπει να γίνουν έγκαιρα! Και να επιβεβαιωθούν τα δρομολόγια. a) 0030 210-4199200, 2104199000, b) 0030 210-4101480, ++2104132105, c) 00302104121830, 00302298073141, d) www.hellenicseaways.gr, Πλοίο: (περίπου 4 ώρες), Saronikos Ferries 2104171190- 2104147800
 


Δείτε εδώ την παλιά σελίδα της κατασκήνωσης


 


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 15/5/2019 10:00 πμ - 1:00 μμ Export event
Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Δράμα, 15/5/2019, μαθητικό φεστιβάλ " κι αν ήσουν εσύ;"

Δράμα, 15 Μαΐου 2019

Μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ - «κι αν ήσουν εσύ;»

Δράμα, Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 10.00 π.μ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΔΩ

Πλατεία της Δράμας και το Θέατρο της Αγίας Βαρβάρας "Σωκράτης Δημητριάδης"
Είσοδος: ελεύθερη

6 νηπιαγωγεία της Δράμας,

140 μαθητές και μαθήτριες, σε μία κοινή πορεία για τα Δικαιώματα του Παιδιού

100 γονείς αλλά και πολλοί περαστικοί παρακολούθησαν την πορεία των παιδιών στους δρόμους της πόλης.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Δράμας, διοργάνωσαν μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, ώρα 10.00 π.μ., στην Πλατεία της Δράμας και στο Θέατρο της Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;».

140 μαθητές και μαθήτριες, από 6 νηπιαγωγεία της Δράμας ξεκίνησαν μια πορεία από την Πλατεία της Δράμας για το Θέατρο της Αγίας Βαρβάρας όπου παρουσίασαν στη σκηνή μικρά θεατρικά και εικαστικά δρώμενα με θέμα τη διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Τα παιδιά φορώντας καπελάκια με το logo του προγράμματος, με πλακάτ και συνθήματα φωναξαν τα δικαιώματα τους και μοίραζαν χάρτινους σελιδοδείκτες που είχαν γράψει τα δικαιώματα των παιδιών στους περαστικούς. Υπήρξε εξαιρετική συνεργασία τόσο με τη Δ/νση Α/θμιας ν.Δράμας όσο και με την τροχαία Δράμας που έκλεισαν τους δρόμους της πόλης κατά τη διάρκεια της πορείας για να υπάρχει ασφάλεια. Οι περαστικοί αλλά και γονείς χειροκροτούσαν τα παιδιά και ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα.
Η ειρηνική μας πορεία οδηγούσε σε ενα ανοιχτο θεατράκι στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας όπου όλα τα σχολεια παρουσίασαν εικαστικά και μουσικοκινητικά δρώμενα μικρής διάρκειας με θέμα ένα-δυο δικαιώματα που είχε ετοιμάσει το κάθε σχολείο. Στο τέλος των παρουσιάσεων τραγούδησαν όλα τα παιδιά μαζί ένα τραγούδι και φώναξαν τα συνθήματα τους.

Η σωστή πλαισίωση και η συνεχόμενη συνεργασία τόσο με Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Δράμας, την Εταιρία Επιστημών Αγωγής Δράμας και της Υπεύθυνης Εκπαίδευσης Προσφύγων οδήγησε, εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με ασφάλεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ευχόμαστε οι φωνές των παιδιών να ακούστηκαν σε ολόκληρη την πόλη!

Σχόλια - Εντυπώσεις

Σχόλια γονέων:
«Τι ωραία εκδήλωση! Μακάρι να τα συνοδευει και στη συνέχεια της ζωής τους. Χαρήκαμε που είδαμε τα παιδιά μας να διεκδικούν τα δικαιώματα τους»
«Τι ωραία που ήταν...πόσο συγκινητικά τα παιδάκια, τα χαμόγελά τους, η ζεστασιά της ψυχής τους, τα όμορφα λογάκια τους. Μπράβο σε όλους...παιδάκια, εκπαιδευτικούς, γονείς και σε όσους βοήθησαν να ακουστούν καθαρά αυτές οι γεμάτες αγάπη και σθένος φωνούλες!!!»
«Μακάρι να γίνονται και άλλες τέτοιες δράσεις στα σχολεία μας»
«Μπράβο σας που σε αυτή την τρυφερή ηλικία διαπραγματεύεστε τόσο σημαντικά θέματα»
«Πολύ σημαντική η δράση σας!»

Δημοσιεύσεις για το φεστιβάλ έγιναν στα τοπικά ΜΜΕ:
- Συνέντευξη στην εφημερίδα: -Χρονικά της Δράμάς
- Παρουσιάση του φεστιβάλ από την ηλεκτρονική εφημερίδα « Dramini»
- Παρουσίαση του φεστιβάλ από την ηλεκτρονική εφημερίδα « Dramania»
Μέσω των ηλεκτρονικών σελίδων των σχολείων που συμμετείχαν και των λογαριασμών τους στο Facebook έγινε παρουσίαση του φεστιβάλ και του προγράμματος.

 

Το πρόγραμμα  «Κι αν ήσουν εσύ;»

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για πέμπτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. 
Το αντίστοιχο μαθητικό φεστιβάλ τον Μάιο του 2018 στην πόλη της Δράμας είχε τίτλο «Κι αν ήσουν εσύ;» και οι μαθητές 8 σχολείων παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα με θέμα τη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη και την αποδοχή.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο φεστιβάλ

Μαθητές και μαθήτριες με διαφορετικές χώρες καταγωγής που φοιτούν στη ΔΥΕΠ Νηπιαγωγείο Μυλοποτάμου, δηλαδή το νηπιαγωγείο που στεγάζεται στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και φοιτούν τα νήπια και τα προνήπια των οικογενειών που φιλοξενουνται εκει, το 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας, 17ο Νηπιαγωγείο Δράμας, 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου, 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης, Νηπιαγωγείο Αδριανής.

Οι εκπαιδευτικοί: Σωτηρία Κυδά, Γεωργία Κάντζα, Μαρία Καραμπατζάκη, Μαρία Παπαδοπούλου, Ευδοκία Παπαδοπούλου Πανταζίδου, Χρυσή Μαργιορίδου, Σταυρούλα Αυγητίδου, Τσιλεπώνη Κατερίνα, Κουτούπη Μαρία, Γαζιώτου Ευαγγελία, Παπαδοπούλου Αναστασία, Παναγιώτα Σαχπατζίδου, Σοφία Γρηγοριάδου, Κωνσταντία Αρβανίτη, Δήμητρα Καλονικίδου

Υποστήριξη σχολείων/ Συντονισμός: Ειρήνη Μαρνά

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Σε συνεργασία με την Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Δράμας

Με την υποστήριξη της Εταιρείας Επιστημών Αγωγής Δράμας

Πληρ.: 210-6541600 / www.Theatroedu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σχετικά έγγραφα

Print