7η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2008

Σπέτσες, 23-29 Αυγούστου 2008
 "Διερευνώντας ρόλους & σκηνές απ' τη ζωή και το θέατρο"


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Dorothy Heathcote, Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Ζαννέτου-Παπακώστα, Koldo Vío, Μαρία Λεωνίδα, Νίκος Θεοδοσίου
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

7η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2008

Σπέτσες, 23-29 Αυγούστου 2008
 "Διερευνώντας ρόλους & σκηνές απ' τη ζωή και το θέατρο"
για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές και νέους

 

Στις 23-29 Αυγούστου 2008 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει στις Σπέτσες για έβδομη συνεχή χρονιά Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο με τίτλο «Διερευνώντας ρόλους και σκηνές απ' τη ζωή και το θέατρο». Στο χώρο της Αναργυρείου Σχολής, δίπλα στη θάλασσα, με την εμψύχωση έμπειρων καλλιτεχνών-δασκάλων, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, θεατρολόγοι, ηθοποιοί και φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις πολλαπλές λειτουργίες του θεάτρου ως εργαστηρίου καλλιτεχνικής δημιουργίας και μάθησης. Η Κατασκήνωση περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και -φυσικά- διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων και θα ακολουθήσει αποχαιρετιστήριο γλέντι. 

EΜΨΥΧΩΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:  Dorothy Heathcote, εκπαιδευτικός δράματος,  Δημήτρης Καταλειφός, ηθοποιός, σκηνοθέτης, Μαρία Ζαννέτου-Παπακώστα, εκπαιδευτικός δράματος, Koldo Vío, ηθοποιός, κλόουν, παιδαγωγός,  Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτης κινηματογράφου,  Νίκος Θεοδοσίου, σκηνοθέτης κινηματογράφου
Οργανωτική Επιτροπή: Διονυσία Ασπρογέρακα, Ελένη Μάρρα, Πασχαλιά Μιχαλοπούλου, Ηρώ Ποταμούση
Επιμέλεια έκδοσης: Μαίρη Καλδή

ΩΡΑΡΙΟ:
08.00-09.00 Πρωινό
09.00-12.00 Εργαστήρια
12.00-13.30 Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο, ξεκούραση κ.α.
13.30-14.30 Γεύμα
14.30-17.00 Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο, ξεκούραση κ.α.
17.00-17.30 Απογευματινός καφές
17.30-20.30 Εργαστήρια
20.30- ... άλλες δραστηριότητες

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Στο πλαίσιο της κατασκήνωσης θα γίνουν επίσης προβολές μαθητικών ταινιών απο ελληνικά και διεθνή Φεστιβάλ, στο "Σίνε Αστέρια" στην ..αυλή της Σχολής!  Ακολουθεί συζήτηση με θέμα "Εκπαίδευση & Οπτικοακουστική αγωγή"

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ: οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια μπορούν να φέρουν και να εκθέσουν έντυπο, φωτογραφικό ή άλλο υλικό από δραστηριότητές τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη γραμματεία. Ταινίες σε dvd που εχουν φτιαχτεί από συμμετεχοντες με ή χωρίς τη συνεργασία μαθητών είναι επίσης ευπρόσδεκτες. Όσοι επίσης ασχολούνται με τη μουσική, μπορούν να φέρουν κάποιο μουσικό όργανο για τυχόν μουσικές βραδιές στον αίθριο χώρο.

TOΠΟΣ: Αναργύρειος Σχολή Σπετσών, 1χλμ από το λιμάνι ΔΙΑΜΟΝΗ: 6 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Σχολής και ημιδιατροφή στο εστιατόριό της (προτεινόμενο) ή σε ξενοδοχεία/ δωμάτια εκτός Σχολής.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Dorothy Heathcote, Τζένη Καραβίτη, Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Παπακώστα, Koldo Vio

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: “Η σχολική τάξη ως εργαστήριο: αξιοποιώντας συστήματα θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση”, HEATHCOTE Dorothy, εκπαιδευτικός δράματος, συνεργάτης: Μαρία Ζαννέτου Παπακώστα, εκπαιδευτικός δράματος

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: "Οκτώ βήματα για τη συνειδητοποίηση" ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ Δημήτρης, ηθοποιός, σκηνοθέτης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: "Η τέχνη του κλόουν για όλους»", VIO Koldo ηθοποιός, κλόουν, παιδαγωγός.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: «Πες το με μια κάμερα: Εργαστήρι Οπτικοακουστικών» Μαρία Λεωνίδα & Νίκος Θεοδοσίου, σκηνοθέτης κινηματογράφου.
 



ΚΟΣΤΟΣ-ΑΙΤΗΣΕΙΣ-ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Κόστος σεμιναρίου μόνο (διαμονή εκτός Σχολής): 80Ευρώ
Κόστος Σεμιναρίου & διαμονή-ημιδιατροφή στη Σχολή: 260Ευρώ

Η «Διαμονή-ημιδιατροφή» στη Σχολή περιλαμβάνει: 
α) Διαμονή 4 νύχτες σε δίκλινους ή μονόκλινους κοιτώνες (ανακαινισμένοι παλιοί μαθητικοί κοιτώνες, σεντόνια, μαξιλάρια παρέχονται) με κοινόχρηστα μπάνια-τουαλέτες
β) Πρωινό και μεσημεριανό φαγητό στο εστιατόριο της Σχολής, το δείπνο το τελευταίο βράδυ και ο απο-γευματινός καφές. 
Δεν περιλαμβάνεται μεσημεριανό φαγητό κατά τις ημέρες άφιξης και αναχώρησης. Στο κόστος εγγραφής δεν περιλαμβάνονται έξοδα μετακινήσεων. 
Οι θέσεις είναι περιορισμένες, αναμένεται να κλείσουν πολύ γρήγορα και θα τηρηθεί σειρά προ-τεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης των χρημάτων. Θέση δεσμεύεται με την καταβο-λή τουλάχιστον του 50% του συνολικού κόστους στο λογ. ALPHA BANK 202-00-2002-000277 και αποστολή της σχετικής ΑΙΤΗΣΗΣ στο Φαξ 2106564109. Το υπόλοιπο 50% πρέπει να κατατεθεί μέ-χρι 1 Ιουλίου. 
Χρήματα δεν επιστρέφονται παρά μόνο στην περίπτωση ματαίωσης του Σεμιναρίου.
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
ΠΛΗΡ. 2106564109, 2106541600, info@theatroedu.gr και www.TheatroEdu.gr
 


 


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 4/2/2022 9:00 πμ - 8/2/2022 4:00 μμ Export event
ITAP - PD

ITAP - PD

Αθήνα, 4-8/2/2022 Σεμινάριο

3ο επιμορφωτικό σεμινάριο του I-TAP-PD (Διεθνής Συνεργασία Εκπαιδευτικών-Καλλιτεχνών-Επαγγελματική Ανάπτυξη) 

 

5 ημέρες (4-8 Φεβρουαρίου 2022)

40 εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες 

4 συμμετέχουσες χώρες 

1 ερώτημα: Πως μπορούν εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες να παράγουν μαζί δημιουργικό έργο προς όφελος των παιδιών και ολόκληρης της σχολικής κοινότητας; 

 

Ημέρα 1η 

Γνωριμία και πειραματισμοί

Μοιραστήκαμε προσωπικές ιστορίες, ορίσαμε τις προσδοκίες μας και τις ελπίδες μας για τις επόμενες μέρες. Βασιζόμενοι σε προηγούμενες εργασίες, συνεχίσαμε να επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία αποτελεσματικών συνεργασιών μεταξύ εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών, καλλιεργώντας τη δημιουργικότητα και ενισχύοντας τις πρακτικές μας. Μάθαμε ο ένας για τα εκπαιδευτικά συστήματα του άλλου γνωρίζοντας τον εαυτό μας και τα δικά μας πολιτισμικά πλαίσια, αναγνωρίσαμε τόσο τα δυνατά σημεία όσο και τους περιορισμούς που έχουμε, μοιραστήκαμε έμπνευση και προοπτικές. Πειραματιστήκαμε με τα «Creativos Genialos» και βοηθήσαμε τα μικροσκοπικά μας avatar να εξερευνήσουν τον χώρο. 

20 από τους 40 εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν για πρώτη φορά!

   

  

 

Ημέρα 2η 

Χτίζοντας γέφυρες

Παρουσιάσεις υφιστάμενων πρακτικών, ομιλίες και πάνω απ’ όλα δημιουργική φαντασία!  Ένα «μη λεκτικό βιβλίο» μας ενέπνευσε για να εξερευνήσουμε τις δυνατότητές μας και να χτίσουμε γέφυρες χρησιμοποιώντας τις εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες με φυσικά υλικά και εργαστήρια κινησιολογίας και θεάτρου. 

  

Ημέρα 3η 

Με τη βοήθεια της… Αντιγόνης 

Στο εργαστήριο που πραγματοποιήσαμε η πολιτιστική κληρονομιά μας έδωσε έμπνευση για να ενώσουμε το παρελθόν με το παρόν. Ζητήματα δικαιωμάτων, ανθρωπιάς, λήψης αποφάσεων αποκαλύφθηκαν μέσα από το κείμενο της  Αντιγόνης του Σοφοκλή. 

Πίσω στο χώρο που μας φιλοξένησε επικεντρωθήκαμε στα προγράμματα σπουδών κάθε χώρας - εταίρου προσπαθώντας να βρούμε ομοιότητες και διαφορές. Αναζητήσαμε τρόπους μέσω των οποίων η συνεργασία δασκάλων - καλλιτεχνών θα μπορούσε να εμπλουτίσει τους στόχους των προγραμμάτων σπουδών και να δώσει νέα εργαλεία μάθησης και κατανόησης. 

 

    

 

 Ημέρα 4η 

Περιπλάνηση

«5.500 χρόνια ασταμάτητου διαλόγου που συνεχίζεται ακόμα». Αυτός ήταν ο τίτλος της ιστορικής μας εξερεύνησης στη Πλάκα και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σ’ όλη αυτή την εξερεύνηση, οι άνθρωποι περπάτησαν με τους συνεργάτες τους, αντάλλαξαν ιδέες και φωτογράφισαν τους μικροσκοπικούς ανθρώπους τους στις γωνιές της πόλης και στα μνημεία του ιστορικού κέντρου. 

 

  

 

 

Ημέρα 5η 

 Εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες εν τη ενώσει 

 Συνεργάτες που είχαν ήδη δουλέψει μαζί σε σχολεία παρουσίασαν το έργο τους και νέα «ζευγάρια» εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών σκιαγράφησαν τα μελλοντικά τους σχέδια και την εφαρμογή τους στη σχολική κοινότητα. Αποχαιρετιστήκαμε γεμάτοι εμπειρίες και με τη βεβαιότητα ότι είχαμε νέους συναδέλφους και συνεργάτες με τους οποίους μπορούμε να μοιραστούμε, να εξερευνήσουμε και να σχεδιάσουμε μαζί μια καλύτερη εκπαίδευση για όλους τους μαθητές μας!

 

 

 

 

 

I-TAP Διεθνής Συνεργασία Εκπαιδευτικών-Καλλιτεχνών - Επαγγελματική Ανάπτυξη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - Σεμινάριο στην Αθήνα 4-8 Φεβρουαρίου 2022

Ύστερα από την επιτυχημένη συνάντηση του Νοεμβρίου στο Βελιγράδι έφτασε η σειρά της Αθήνας να φιλοξενήσει το τρίτο επιμορφωτικό σεμινάριο του προγράμματος I-TAP-PD (Διεθνής Συνεργασία Εκπαιδευτικών-Καλλιτεχνών - Επαγγελματική Ανάπτυξη). Εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες από την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Σερβία, την Αυστρία και την Ελλάδα θα συναντηθούν στην Αθήνα για 5 ημέρες (4-8 Φεβρουαρίου) με σκοπό να διερευνήσουν την συνύπαρξη και τη συνεργασία δασκάλου/καλλιτέχνη.

Αν είσαι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε ενδιαφέρει να εξερευνήσεις το πώς δάσκαλοι/ δασκάλες και καλλιτέχνες μπορούν μαζί να παράγουν δημιουργικό έργο προς όφελος των παιδιών και ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, δήλωσε συμμετοχή στο σεμινάριο ΕΔΩ, αφού διαβάσεις περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω

Σύμπραξη δασκάλου – καλλιτέχνη

Οι καλλιτέχνες και οι δάσκαλοι/ δασκάλες συχνά μιλούν διαφορετική γλώσσα και βλέπουν την ανάπτυξη ενός παιδιού από διαφορετική οπτική γωνία. Έχουν επίσης διαφορετική προσέγγιση στην τάξη. Αυτό το σεμινάριο βοηθά στην οικοδόμηση της επίγνωσης των διαφορών και βοηθά στη μετατροπή τους σε δύναμη.

Το να έχεις καλλιτέχνες στις τάξεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά ένας καλλιτέχνης και ένας δάσκαλος που αναπτύσσουν ένα δημιουργικό έργο μαζί δεν είναι κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει συχνά. Το I-TAP-PD πιστεύει ότι αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί και γι' αυτό έχει δημιουργήσει μια εμπνευσμένη και ειδική εκπαίδευση η οποία συμβάλλει στη συνεργασία μεταξύ των δύο επαγγελματιών.

Τι χρειάζεται για να συμμετέχεις στο σεμινάριο:

Περιέργεια, διάθεση συνεργασίας, άνετα ρούχα, και επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας! Προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες/ουσες να μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα σε ομάδα παιδιών. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Πόσο διαρκεί το σεμινάριο;

Το σεμινάριο θα διαρκέσει πέντε ημέρες, από τις 4 έως τις 8 Φεβρουαρίου. Το καθημερινό πρόγραμμα ξεκινά στις 9:00 και τελειώνει στις 16:00.

Πού θα γίνει το σεμινάριο;

Το σεμινάριο θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, που στεγάζεται στο πανέμορφο παλιό πιλοποιείο Πουλόπουλου στο Θησείο, οδός Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης.

Οργάνωση: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Mε την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ

Πληροφορίες: info@theatroedu.gr / (+30) 210 6541600

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Το πρόγραμμα I-TAP-PD

 

Το πρόγραμμα «Διεθνής Συνεργασία Εκπαιδευτικών-Καλλιτεχνών-Επαγγελματική Ανάπτυξη» είναι ένα συναρπαστικό πρόγραμμα (Erasmus+ 2020-1-IE01-KA201-066029), που εστιάζει στην ανάπτυξη της αλληλοκατανόησης, της γνώσης και της δημιουργικότητας όσον αφορά στην αξιοποίηση των τεχνών στην εκπαίδευση με παιδιά, στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης, στην κοινότητα και σε χώρους πολιτισμού.

Ο απώτερος σκοπός του είναι να δημιουργήσει καινοτόμες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, καινοτόμα παραδοτέα και εργαλεία, για να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς και τους καλλιτέχνες να επανεξετάσουν, να βελτιώσουν και ενδεχομένως να μετασχηματίσουν τις πρακτικές τους προς όφελος των μαθητών/μαθητριών τους και των σχολικών κοινοτήτων στις οποίες δουλεύουν.

Εταίροι του προγράμματος

Πέντε οργανισμοί από την Ευρώπη συνεργάζονται γι’ αυτό το πρόγραμμα:

Ιρλανδία: The Education Centre Tralee

Ελλάδα: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Σερβία: Center for Drama in Education and Art CEDEUM

Αυστρία: PAEDAGOGISCHE HOCHSCHULE NIEDERÖSTERREICH

Ολλανδία: Stichting Kopa

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Erasmus+

Print