8η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπετσες 2009

«Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία: απεικονίσεις και συνθέσεις»
Σπέτσες 21-27 Ιουλίου 2009


 


ΕΜΨΥΧΩΤΈΣ:
Βrendon Burns,  Μένης Θεοδωρίδης, Μαρία ΛεωνίδαΚωστής Καπελώνης,, Αριστείδης Παπανικολάου,  Μαρία Χανιωτάκη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

8η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Σπέτσες 2009

«Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία: απεικονίσεις και συνθέσεις»
Σπέτσες 21-27 Ιουλίου 2009
& «Νεανικές Θεατρικές Φωνές 2009»
για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές και νέους

 

 

Στις 21-27 Ιουλίου 2009 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει στις Σπέτσες για όγδοη συνεχή χρονιά Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο με τίτλο: «Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία: απεικονίσεις και συνθέσεις».  Στο χώρο της Αναργυρείου σχολής, δίπλα στη θάλασσα, με την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών-δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, φοιτητές και νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν σημαντικά θέματα και πλευρές της σύγχρονης ζωής με όχημα τεχνικές θεάτρου και άλλων παραστατικών τεχνών. Τα βιωματικά εργαστήρια θα προσεγγίσουν το θεατρικό λόγο, τη σκηνογραφία, την οπτικοακουστική έκφραση, τη μουσική και το ρυθμό, τη σχέση δημοκρατίας και συλλογικής θεατρικής δημιουργίας. Η Κατασκήνωση περιλαμβάνει 5 βιωματικά εργαστήρια, ένα εκ των οποίων με τίτλο «Νεανικές Θεατρικές Φωνές» είναι ειδικά σχεδιασμένο για νέους 17-22 χρονών (με την υποστήριξη της ΓΓΝΓ). Περιλαμβάνει επίσης προβολές ταινιών και συζητήσεις κάτω από τα πεύκα της αυλής, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και, φυσικά, διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων και θα ακολουθήσει αποχαιρετιστήριο γλέντι. 

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Βrendon Burns, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Citizen Arts (Ίδρυμα για τις Τέχνες και τον Ενεργό Πολίτη), Μένης Θεοδωρίδης, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτης κινηματογράφου, Κωστής Καπελώνης, σκηνοθέτης θεάτρου, Αριστείδης Παπανικολάου, μουσικός, κοινωνιολόγος,  Μαρία Χανιωτάκη, σκηνογράφος ΜΑ, εικαστικός

Εισήγηση, προβολή ταινιών: «Μέσα στο σχολείο- πέρα από το θρανίο: μια επιλεκτική κινηματογραφική αναδρομή στα εκπαιδευτικά συστήματα όπως πα-ρουσιάζονται στον κινηματογράφο» - Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Τρίτη 21/7/2009, 12.00-16.30 Αναχώρηση: Δευτέρα 27/7/2009, μέχρι τις 11.00

ΩΡΑΡΙΟ
08.00-09.00 Πρωινό
09.00-12.00 Εργαστήρια
12.00-13.30 Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο, ξεκούραση κ.α.
13.30-14.30 Γεύμα
14.30-17.00 Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο, ξεκούραση κ.α.
17.00-17.30 Απογευματινός καφές
17.30-20.30 Εργαστήρια
20.30- ... άλλες δραστηριότητες

ΤΟΠΟΣ Αναργύρειος Σχολή Σπετσών, 1χλμ από το λιμάνι

ΔΙΑΜΟΝΗ 6 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Σχολής και ημιδιατροφή στο εστιατόριό της (προτεινόμενη) ή σε ξενοδοχεία/δωμάτια εκτός Σχολής.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μπέττυ Γιαννούλη
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Διονυσία Ασπρογέρακα, Πασχαλιά Μιχαλοπούλου, Ηρώ Ποταμούση, Ιωάννα Τότσιου, Ντίνα Τσολάκη


ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΔΩ



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: «Δημοκρατία και Συλλογική Θεατρική Δημιουργία: Οράματα για το Μέλλον» Burns Brendon, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Citizen Arts (Ίδρυμα για τις Τέχνες και τον Ενεργό Πολίτη)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: «Δραστηριότητες και τρόποι εξοικείωσης εκπαιδευτικών και μαθητών γύρω από τις βασικές έννοιες της οπτικοακουστικής έκφρασης», Μένης Θεοδωρίδης, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτης κινηματογράφου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: «Από το μηδέν στον ποιητικό μονόλογο» Κωστής Καπελώνης, σκηνοθέτης θεάτρου.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: «Η γλώσσα του Ρυθμού» Αριστείδης Παπανικολάου, μουσικός, κοινωνιολόγος

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5: «Η Σκηνογραφία στο Θέατρο-ένα πολύτιμο πεδίο συνεργασίας με την ομάδα» Μαρία Χανιωτάκη, Σκηνογράφος ΜΑ- Εικαστικός


 

 

Τα Εργαστήρια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 28/8/2026 9:30 μμ - 11:00 μμ Export event

«Η επιστροφή της Άρτεμης»

Χιλιομόδι 28 Αυγούστου 2026 - Μια συμμετοχική παράσταση Θεάτρου των Καταπιεσμένων από την Ομάδα Κοινωνικού Θεάτρου Πολιτών Αργολίδας «Οι Τζίτζικες».

«Η επιστροφή της Άρτεμης».
Μια συμμετοχική παράσταση Θεάτρου των Καταπιεμένων
από την Ομάδα Κοινωνικού Θεάτρου Πολιτών Αργολίδας «Οι Τζίτζικες».

ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 28 Αυγούστου 2026, στη κατασκήνωση FREELAND CAMP, ώρα 21:30

Είσοδος ελεύθερη


Η Άρτεμη, μια νέα δασκάλα που επιστρέφει στο χωριό της κάπου στο Αρτεμίσιο όρος ως νεοδιόριστη, έρχεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο που απειλεί να αλλάξει ριζικά τον τόπο όπου μεγάλωσε. Καθώς οι κάτοικοι διχάζονται ανάμεσα στις υποσχέσεις οικονομικού οφέλους και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η ίδια αναζητά συμμάχους και τρόπους δράσης απέναντι σε αποφάσεις που φαίνεται να λαμβάνονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Η Επιστροφή της Άρτεμης είναι μια συμμετοχική παράσταση με αφετηρία τις σύγχρονες κοινωνικές και περιβαλλοντικές συγκρούσεις που αναδύονται γύρω από την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα βουνά της Αργολίδας. Μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, ντοκουμέντα, μαρτυρίες κατοίκων, συλλογικές μνήμες, επιστημονικά δεδομένα και μυθολογικούς συμβολισμούς, η παράσταση συνδέει το παρελθόν με το παρόν και θέτει ερωτήματα για τη σχέση ανθρώπου, φύσης και τις αντιφάσεις της “πράσινης ανάπτυξης”.

Μέσα από μια σειρά συμμετοχικών εργαστηρίων και δημιουργικών συναντήσεων, πολίτες της Αργολίδας συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια πολυφωνική σκηνική σύνθεση με θέμα τα αιολικά στα βουνά της περιοχής, αξιοποιώντας εργαλεία του κοινωνικού θεάτρου, του Θεάτρου των Καταπιεσμένων και του θεάτρου τεκμηρίωσης. Ειδικότερα, η παράσταση έχει τη δομή του Θεάτρου Φόρουμ, όπου η παράσταση δεν τελειώνει με το χειροκρότημα: οι θεατές καλούνται να γίνουν «δρώντες-θεατές», να παρέμβουν στη δράση και να αναζητήσουν συλλογικά πιθανές απαντήσεις στο κεντρικό ερώτημα της παράστασης: Ποιος αποφασίζει για το μέλλον ενός τόπου;

Η Επιστροφή της Άρτεμης αντιμετωπίζει το θέατρο ως τόπο δημοκρατικής συνάντησης, καλλιτεχνικής έρευνας και ενεργούς πολιτειότητας. Μέσα από τη συμμετοχική της μορφή επιχειρεί να μετατρέψει μια τοπική περιβαλλοντική σύγκρουση που απασχολεί τα ορεινά χωριά της Αργολίδας σε ένα οικουμενικό ερώτημα για τις σχέσεις εξουσίας, την οικολογική δικαιοσύνη και τη δυνατότητα των πολιτών να συνδιαμορφώνουν τον κόσμο στον οποίο ζουν.



Επινόηση συλλογικής δραματουργίας και ερμηνεία: Κωνσταντίνα Δελογιάννη, Ρίτα Ζηκίδου, Χριστίνα Ζώνιου, Χριστίνα Κλείδωνα, Βασίλης Κλησιάρης, Ιωάννα Κούνα, Εύη Μπούσια, Μαρία Παναγιωτίδου, Σούλα Παναγιώτου, Χρυσούλα Τουρλούκη, Γεώργιος Φραγκάκης, Αφροδίτη Χατζηαβάνογλου.

Καλλιτεχνική και επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Ζώνιου, διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και Βασίλης Κλησιάρης, θεατροπαιδαγωγός.

Οργάνωση παραγωγής: Ρίτα Ζηκίδου, θεατροπαιδαγωγός.

Η παράσταση αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας της Ομάδας Κοινωνικού Θεάτρου Πολιτών Αργολίδας «Οι Τζίτζικες», με την Κίνηση Πολιτών «Ελεύθερα Αργολικά Βουνά» και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (μαθήματα Υποκριτική και Κοινωνία Ι και ΙΙ). 

 


 

Σας περιμένουμε!

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

2106541600 / info@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr


 

 

Print