Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2008


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Το μήνυμά μας για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2008

Το μήνυμα του προέδρου του IDEA, Dan Baron Cohen

Συνολικός απολογισμός από την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2008 στην Ελλάδα


 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2008 - Θεσσαλονίκη

«Μνήμες Ελλάδας στη φιλμογραφία του Μάνου Ζαχαρία» - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2008

«Μνήμες Ελλάδας στη φιλμογραφία του Μάνου Ζαχαρία» - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2008

Θεσσαλονίκη, 24/11/2008, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Τζένη Καραβίτη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 24/11/2008 9:30 πμ - 2:00 μμ Export event


2008_11_30-afisaTHESS«Εμπειρίες-Εφαρμογές-Προοπτικές για ένα δημιουργικό Σχολείο» 

Θέατρο στην Εκπαίδευση: Μπροστά στις Νέες προκλήσεις 2008 

Ημερίδα & Εργαστήρια


Θεσσαλονίκη 30 Νοεμβρίου 2008


Με μεγάλη μας χαρά είδαμε να γιορτάζεται για πρώτη φορά φέτος σε παγκόσμια κλίμακα στις 27 Νοεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση, που καθιερώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA). Τα μηνύματα της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Dan BARON-COHEN, προέδρου του IDEA, έφθασαν σε όλα τα σχολεία μαζί με το μήνυμα του Δικτύου για την ιδιαίτερη αυτή ημέρα. Υπήρξε, επίσης, μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκληση του Δικτύου για δημιουργία αφίσας για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2008 από τους μαθητές που συμμετείχαν στον εορτασμό με δικά τους έργα, ζωγραφιές και αφίσες. Με δημιουργικότητα και φαντασία δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα –δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας– έδωσαν το δικό τους χρώμα στη γιορτή αυτή με θεατρικά δρώμενα μέσα και έξω από την τάξη και άλλες δράσεις.


 

Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, ξεκίνησε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2008, 9.30 – 14.00 στην Αίθουσα Τέχνης του Γαλλικού Ινστιτούτου, την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος/θεατρικού εργαστηρίου με τίτλο «Μνήμες Ελλάδας στη φιλμογραφία του Μάνου Ζαχαρία».

Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από το αφιέρωμα στον Μάνο Ζαχαρία, που οργανώθηκε από το 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα από την έκθεση Μάνος Ζαχαρίας: Ο ταξιδιώτης της Μνήμης, η οποία φιλοξενείται στην αίθουσα Τέχνης του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Πήραν μέρος 35 μαθητές του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας από 22 χώρες, οι οποίοι, με σημείο εκκίνησης το φωτογραφικό υλικό, δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στη συγγραφή και τη θεατρική δραστηριότητα.

Υπεύθυνη Προγράμματος: Παυλίνα Γραικού, φιλόλογος
Σχεδιασμός και εμψύχωση θεατρικού εργαστηρίου: Τζένη Καραβίτη, φιλόλογος, εκπαιδευτικός θεάτρου
Συνεργάτιδες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Μάριον Ιγγλέση, επιμελήτρια της έκθεσης, Αθηνά Καρτάλου, σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεργάτις στο ΣΝΕΓ: Καλλιόπη Πουτούρογλου φιλόλογος, κριτικός κινηματογράφου.

Δείτε εδώ φωτογραφίες από το εργαστήριο

 

Print

Number of views (1049)/Σχόλια (0)