Παγκοσμια Ημέρα Θέατρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2014


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκοσμια Ημέρα Θέατρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

 

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)



 

Παγκοσμια Ημέρα Θέατρου στην Εκπαίδευση 2014

Η φάρμα των ζώων

Η φάρμα των ζώων

Θεσσαλονίκη, 29/11/2014, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 29/11/2014 9:30 πμ - 12:30 μμ Export event


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔιΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28-29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ - ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΔΡΩΜΕΝΑ

"Εκπαίδευση και Θέατρο: Βιωματικές Δράσεις μέσω του θεάτρου"
στο 1ο Λύκειο Συκεών

Είσοδος ελεύθερη


Α΄ ΚΥΚΛΟΣ 9.30 – 12.30 

Η φάρμα των ζώων Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ., Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου: διδάσκουσες, Αναστασίου Χρύσα, Βαστάκη Αγγελική, Δροσοπούλου Τέση, Ηλιάδου Ιωάννα, Νικητάκης Νικόλας, Χαιροπούλου Γιώτα: φοιτητές

Το εργαστήριο βασίζεται στο γνωστό έργο του Τζορτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων». Αξιοποιείται η μέθοδος του Εκπαιδευτικού Δράματος, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν καταστάσεις  που δημιουργούνται σε αυταρχικά καθεστώτα και να διερευνήσουν ερωτήματα  όπως: Με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπίσει ο υπεύθυνος πολίτης ως άτομο και ως ομάδα το έλλειμμα δημοκρατίας; Τι σημαίνει ενεργός πολίτης; Πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί της εξουσίας; Ποιος ο ρόλος της προπαγάνδας; Ποιοι λόγοι οδηγούν τους ανθρώπους στην αδυναμία σύμπραξης; Με ποιους τρόπους η εξουσία παρεμποδίζει την κριτική στάση των πολιτών;

Αυδή Άβρα,  Φιλόλογος, δασκάλα Δράματος/Θεάτρου.  Είναι φιλόλογος και εκπαιδευτικός του Δράματος/θεάτρου με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο αρχαίο θέατρο. Ασχολήθηκε με το Εκπαιδευτικό Δράμα (Drama in Education) και με το σχολικό θέατρο τόσο από την πλευρά της θεωρίας όσο και από την πλευρά της εφαρμογής. Ασχολήθηκε,  επίσης, συστηματικά με τη γλωσσική διδασκαλία και συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα των εγχειριδίων «Έκφραση-Έκθεση για το Λύκειο». Διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία επιμορφώτριας σε  σεμινάρια για τη γλωσσική διδασκαλία και το Εκπαιδευτικό Δράμα. Από το 2001 κ.ε. διδάσκει τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και το «Θέατρο στο σχολείο» στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.. Συνέγραψε με τη Μελίνα Χατζηγεωργίου το βιβλίο «Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση. 48 Προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής» ( Μεταίχμιο 2007).


 

Print

Number of views (1324)/Σχόλια (0)