Παγκοσμια Ημέρα Θέατρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2014


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκοσμια Ημέρα Θέατρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

 

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)



 

Παγκοσμια Ημέρα Θέατρου στην Εκπαίδευση 2014

Παιχνίδια για τη γνωριμία, το δέσιμο και την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών μιας ομάδας

Παιχνίδια για τη γνωριμία, το δέσιμο και την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών μιας ομάδας

Θεσσαλονίκη, 29/11/2014, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Μαρία Μεντίζη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 29/11/2014 9:30 πμ - 12:30 μμ Export event


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔιΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28-29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ - ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΔΡΩΜΕΝΑ

"Εκπαίδευση και Θέατρο: Βιωματικές Δράσεις μέσω του θεάτρου"
στο 1ο Λύκειο Συκεών

Είσοδος ελεύθερη


Α΄ ΚΥΚΛΟΣ 9.30 – 12.30 

Παιχνίδια για τη γνωριμία, το δέσιμο και την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών μιας ομάδας, Μαρία Μεντίζη, θεατρολόγος
Για να μπορέσει να λειτουργήσει μια οποιαδήποτε ομάδα ώστε να πετύχει τους στόχους της, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει μεταξύ των μελών της μια τέτοια σχέση που να επιτρέπει το σεβασμό, την ανοχή και την εμπιστοσύνη. Πολύ περισσότερο όταν η ομάδα αυτή ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με το θέατρο ή άλλες δράσεις που απαιτούν την ελεύθερη έκφραση γνώμης, συναισθημάτων, εμπειριών κ.ά. Οι μαθητές θα πρέπει να λειτουργήσουν μέσα σ’ ένα κλίμα συνεργασίας που θα τους επιτρέψει να εκφραστούν χωρίς να φοβούνται την κριτική, την κοροϊδία ή ακόμη και την απόρριψη.  Το βιωματικό εργαστήριο θα επιχειρήσει, μέσα στο διατιθέμενο τρίωρο, ν’ αναπτύξει μεταξύ των συμμετεχόντων τέτοιου είδους σχέσεις αλλά και να τους παράσχει γνώσεις, τεχνικές, παιχνίδια και μικρά μυστικά για να οργανώσουν την ομάδα τους έτσι ώστε να πετύχουν τους στόχους τους μέσα σ’ ένα κλίμα συνεργασίας, δημιουργικότητας κι ελεύθερης έκφρασης.

Μαρία Μεντίζη, Θεατρολόγος. Η Μαρία Μεντίζη γεννήθηκε, ζει κι εργάζεται ως εκπαιδευτικός-θεατρολόγος στις Σέρρες. Τελείωσε το Τμήμα Θεάτρου στο ΑΠΘ κι ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της (σπουδές στην εκπαίδευση, ΕΑΠ) με θέμα τη διδασκαλία του μαθήματος της γλώσσας μέσω του Εκπαιδευτικού Δράματος. Από το 1998 εμψυχώνει ομάδες ενηλίκων ερασιτεχνών σε διάφορους συλλόγους του Νομού Σερρών αλλά και μαθητών στα πλαίσια του σχολείου (Α/θμια, Β/θμια Εκπαίδευση και πλήθος θεατρικών εκδηλώσεων στο Μουσικό Σχολείο Σερρών). Έχει συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ως βοηθός σκηνοθέτης, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ως εισηγήτρια σε πλήθος σεμιναρίων, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και πολλούς άλλους φορείς.


 

Print

Number of views (1273)/Σχόλια (0)