Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2014 

 


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η Ανακοίνωση προς τα σχολεία 
Το μήνυμα του IDEA για την Παγκόσμια Ημέρα 2014 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2014 - Θεσσαλονίκη

Σχολείο και Κοινωνική Ζωή  με τη μέθοδο του Εκπαιδευτικού Δράματος

Σχολείο και Κοινωνική Ζωή με τη μέθοδο του Εκπαιδευτικού Δράματος

Θεσσαλονίκη, 29/11/2014, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Χαρά Λιόλιου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 29/11/2014 9:30 πμ - 12:30 μμ Export event


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔιΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28-29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ - ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΔΡΩΜΕΝΑ

"Εκπαίδευση και Θέατρο: Βιωματικές Δράσεις μέσω του θεάτρου"
στο 1ο Λύκειο Συκεών

Είσοδος ελεύθερη


Α΄ ΚΥΚΛΟΣ 9.30 – 12.30 

Σχολείο και Κοινωνική Ζωή  με τη μέθοδο του Εκπαιδευτικού Δράματος, Χαρά Λιόλιου, θεατρολόγος – παιδαγωγός
Το εργαστήριο θα ασχοληθεί με τη μέθοδο του Εκπαιδευτικού Δράματος ως εργαλείου βιωματικής μάθησης. Το εκπαιδευτικό Δράμα είναι μια θεατρική τεχνική που αξιοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας την έννοια της ενσυναίσθησης και τα παιχνίδια ρόλων, με στόχο την κατανόηση του εαυτού και του κόσμου που μας περιβάλλει. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος, θα εξετάσουμε τα θέματα του σχολικού εκφοβισμού και διαχείρισης συγκρούσεων, μέσα από τρία φανταστικά σενάρια περιπτώσεων και κάρτες ρόλων. Το εκπαιδευτικό δράμα θα είναι το εργαλείο μέσα από το οποίο θα βιώσουμε τα διλήμματα και τις επιλογές του κάθε ήρωα, κοιτώντας την κάθε κατάσταση από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Τα συγκεκριμένα σενάρια αποτελούν μέρος προσωπικής δουλειάς πάνω σε προγράμματα σχολικού εκφοβισμού, με τάξεις (ΣΤ’) δημοτικών σχολείων όπου εργάστηκα και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα προβληθούν βίντεο από την παραπάνω δουλειά ως αφορμή για συζήτηση. 

Χαρά Λιόλιου, Θεατρολόγος – παιδαγωγός. Η Χαρά Λιόλιου είναι θεατρολόγος – παιδαγωγός, διδάκτορας Εκπαιδευτικού Δράματος (Drama in Education) στο Birmingham City University της Αγγλίας, απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Επιστήμες της Αγωγής. Έχει παρουσιάσει εργασίες της σε διεθνή συνέδρια. Από το 2001 έχει διδάξει ως θεατρολόγος και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, επιμορφωτικά προγράμματα σε πολιτιστικούς συλλόγους και ιδιωτικές σχολές. Συνεργάστηκε σε εκπαιδευτικά προγράμματα Δράματος με την ομάδα Midland Actors Theatre στην Αγγλία και έχει παρακολουθήσει πλήθος εργαστηρίων δράματος με διακεκριμένους θεατροπαιδαγωγούς.


 

Print

Number of views (1115)/Σχόλια (0)