Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2015


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

Για το 2015 οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς, και φέρουν το γενικό τίτλο«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;» Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η Ανακοίνωση 2015 προς τα σχολεία
Το Μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) για την Παγκόσμια Ημέρα 2015
1ο ΓΕΛ Κω..παρουσίαση αποσπασμάτων  "μονολογοι από τη Γάζα"

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015

Εισαγωγή στο μαύρο θέατρο

Εισαγωγή στο μαύρο θέατρο

Θεσσαλονίκη, 5/12/2015, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Βαγγελιώ Σταμάτη, Θεοδοσία Τουρτόγλου, Κατσικέα Ναυσικά

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 5/12/2015 1:30 μμ - 4:30 μμ Export event


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2015

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΔΡΩΜΕΝΑ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 & ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015


"Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;-
Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων".


Τόπος: 1ο Λύκειο Συκεών (Επταπυργίου 150, λεωφορείο 23 από την αφετηρία της Πλατείας Ελευθερίας και στάση «Σχολείο» στο Επταπύργιο)
Είσοδος ελεύθερη

Β΄ ΚΥΚΛΟΣ 13.45 -16.45
Εισαγωγή στο μαύρο θέατρο. Σταμάτη Βαγγελιώ, νηπιαγωγός, θεατρολόγος, Τουρτόγλου Θεοδοσία, νηπιαγωγός, Ναυσικά Κατσικέα, πολιτικός μηχανικός

1ο μέρος. Εισαγωγή στο μαύρο θέατρο: περιγραφή της τεχνικής του μαύρου θεάτρου, μικρή αναδρομή στην ιστορία του. Γνωριμία και ενεργοποίηση της ομάδας με παιχνίδια και ασκήσεις. 2ο μέρος: εργαστήριο κατασκευής αντικειμένων και εμψύχωσή τους, δημιουργία μικρών ιστοριών και παρουσίαση τους. Δεδομένης της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες με το θέμα των προσφύγων, στο β’ μέρος του εργαστηρίου, επιλέξαμε τα ερεθίσματα που θα δοθούν στην ομάδα (κείμενα, εικόνες κτλ.)να αφορούν σε αυτό το μείζον θέμα, ώστε τα αντικείμενα που θα φτιάξουμε και τελικά οι ιστορίες που θα δημιουργήσουμε και θα εμψυχώσουμε να συνδιαλέγονται με αυτή την πραγματικότητα, που οφείλουμε να διαχειριστούμε.

Βαγγελιώ Σταμάτη, νηπιαγωγός, θεατρολόγος, Θεοδοσία Τουρτόγλου, νηπιαγωγός, Ναυσικά Κατσικέα, πολιτικός μηχανικός

Η Σταμάτη Βαγγελιώ και η Τουρτόγλου Θεοδοσία είναι νηπιαγωγοί, διορισμένες στην πρωτοβάθμια δυτικής Θεσσαλονίκης, η Ναυσικά Κατσικέα είναι πολιτικός μηχανικός και όλες είναι μέλη της κουκλοθεατρικής ομάδας Hocus Pocus. Η ομάδα δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1997 ως εθελοντική ομάδα της ΧΑΝΘ. Το 2002, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που δημιούργησε η διευρυμένη γνωριμία με κοινό και πολιτιστικούς φορείς η ομάδα μετεξελίχτηκε σε Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και απόκτησε το δικό της εργαστήριο, όπου κατασκευάζονται οι κούκλες. Οι Hocus Pocus έχουν εμφανιστεί σε εορταστικές εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών φορέων, έχουν δώσει παραστάσεις σε σχολεία της πόλης μας αλλά και της επαρχίας και έχουν πάρει μέρος σε διεθνή και εγχώρια πολιτιστικά φεστιβάλ και κουκλοθεατρικές συναντήσεις. Η ομάδα αρχικά ασχολήθηκε μόνο με την τεχνική του Μαύρου θεάτρου ενώ τα τελευταία χρόνια οι παραστάσεις εμπλουτίστηκαν και με διάφορες άλλες τεχνικές. Το εργαστήριο μαύρου θεάτρου που σας προτείνουμε έχει παρουσιαστεί σε συναδέλφους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους υπεύθυνους πολιτιστικών προγραμμάτων και των συμβούλων Ν. Κιλκίς και Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης.


 

Print

Number of views (1151)/Σχόλια (0)