Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2015


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

Για το 2015 οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς, και φέρουν το γενικό τίτλο«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;» Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η Ανακοίνωση 2015 προς τα σχολεία
Το Μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) για την Παγκόσμια Ημέρα 2015
1ο ΓΕΛ Κω..παρουσίαση αποσπασμάτων  "μονολογοι από τη Γάζα"

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015

Κι αν ήσουν εσύ;

Κι αν ήσουν εσύ;

Τρίκαλα, 6/12/2015, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Κρίθαρη, Αντονέλλα Χήρα

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 6/12/2015 10:00 πμ - 1:00 μμ Export event


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 & ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Σάββατο: Ιστορικό Κέντρο Τρικάλων
Κυριακή: Δημοτικό Θεατρικό Εργαστήρι (Μύλος Ματσόπουλου)

Είσοδος ελεύθερη

''Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;''
Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων

Εργαστήριο Β: «Κι αν ήσουν εσύ;»
Εμψυχωτές: Χριστίνα Κρίθαρη, Αντονέλλα Χήρα

Το βιωματικό εργαστήρι αποτελεί τμήμα από το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες "κι αν ήσουν εσύ;» που δημιουργήθηκε από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το 2015. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και των δικαιωμάτων των προσφύγων ειδικότερα, καθώς επίσης στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, που μπορούν να αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό προγραμμάτων ή μαθημάτων με ανάλογη θεματολογία.Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.

Η Χριστίνα Κρίθαρη είναι θεατρολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελλοποννήσου με κατεύθυνση Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας. Έχει φοιτήσει επίσης στο Charles de Gaulle Lille3 της Γαλλίας και άσκησε την πρακτική της άσκηση στο Teatro della Limonaia της Φλωρεντίας. Στην πτυχιακή της εργασία εργάστηκε πάνω στο Θέατρο του Καταπιεσμένου στο χώρο της απεξάρτησης. Εργάστηκε ως θεατροπαιδαγωγός και εμψυχώτρια ομάδων στα προγράμματα «Διαφυγές» και «Εσύ όπως κι εγώ». Εργάζεται σε δημοτικά σχολεία με αντικείμενο το μάθημα της θεατρικής αγωγής. Είναι συνεργάτης του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων όπου εργάζεται ως εμψυχώτρια ομάδων παιδιών και ενηλίκων, ως βοηθός σκηνοθέτη σε επαγγελματικές παραστάσεις και ως σκηνοθέτης στην Πειραματική σκηνή είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, μέλος του Συντονιστικού γραφείου Τρικάλων του Δικτύου και εκπαιδευμένη επιμορφώτρια του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ".

Η Αντονελλα Χήρα είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου πανεπιστήμιου θεσ\νικης. 3ετης φοίτηση στο εργαστήρι θεατρικής τέχνης Παράθλαση και επίσημο μέλος του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών [Σ.Ε.Η] από το 2003 . Παρακολούθηση του μονοετούς σεμιναρίου θεατρικού παιχνιδιού του Λ. Κουρεντζή . Από το 2000 εργάζεται ως ηθοποιός και εμψυχώτρια στο Δημοτικό θέατρο Τρίκαλων και στο δημοτικό θεατρικό εργαστήρι . Έχει συνεργαστεί επίσης με το Θεσσαλικό θέατρο , το Θέατρο Όψις και με τους σκηνοθέτες Τ. Ράντζο, Σ. Νταλαση, Α. Μιγκα, Σ. Κακαλα, Π. Βησσαρίου, Β.Νανάκη, Άκη Μητσούλη κ.α. Εχει σκηνοθετήσει την παράσταση'' Μαγικούς επιστήμονες ''και παραστάσεις με παιδιά και εφήβους στα πλαίσια της εμψύχωσης [ Άννα Φρανκ, Δημοτική ποίηση, Ηλέκτρα, δραματοποιημένη ποίηση κ.α]. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, μέλος του Συντονιστικού γραφείου Τρικάλων του Δικτύου και εκπαιδευμένη επιμορφώτρια του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ".


 

Print

Number of views (2058)/Σχόλια (0)