Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2015


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

Για το 2015 οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς, και φέρουν το γενικό τίτλο«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;» Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η Ανακοίνωση 2015 προς τα σχολεία
Το Μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) για την Παγκόσμια Ημέρα 2015
1ο ΓΕΛ Κω..παρουσίαση αποσπασμάτων  "μονολογοι από τη Γάζα"

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015 - Θεσσαλονίκη

Ανάγκες = Αξίες = Ανθρώπινα δικαιώματα

Ανάγκες = Αξίες = Ανθρώπινα δικαιώματα

Θεσσαλονίκη, 5/12/2015, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Ρίτα Πουταχίδου, Ελένη Μοβσεσιάν

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 5/12/2015 1:30 μμ - 4:30 μμ Export event


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2015

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΔΡΩΜΕΝΑ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 & ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015


"Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ;-
Θεατρικές Τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα Προσφύγων".


Τόπος: 1ο Λύκειο Συκεών (Επταπυργίου 150, λεωφορείο 23 από την αφετηρία της Πλατείας Ελευθερίας και στάση «Σχολείο» στο Επταπύργιο)
Είσοδος ελεύθερη

Β΄ ΚΥΚΛΟΣ 13.45 -16.45
Ανάγκες = Αξίες = Ανθρώπινα δικαιώματα. Ρίτα Πουταχίδου, θεατροπαιδαγωγός, Ελένη Μοβσεσιάν, θεατροπαιδαγωγός
Έλληνας, Ελλάδα, Φως. Οι αξίες που έχουμε ξεχάσει και πως θα τις θυμηθούμε πριν τις χάσουμε και τις χρειαζόμαστε…Ένα βιωματικό εργαστήρι εκπαιδευτικού δράματος, βασισμένο στη φιλοσοφία του Διογένη το οποίο θα αγγίξει μια πληθώρα θεμάτων, όπως: ειλικρίνεια, ενσυναίσθηση, αλληλοσεβασμός και οι αληθινές αξίες της ζωής. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι αυτό, θα εξοικειωθούν με τις δημιουργικές μεθόδους του Εκπαιδευτικού Δράματος. Το εργαστήρι που προτείνουμε στοχεύει να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει τους/τις εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν τις τεχνικές του δράματος στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη και όχι μόνο.

Ελένη Μοβσεσιάν, θεατροπαιδαγωγός

Η Ελένη Μοβσεσιάν είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου, Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Μέλος του Θ.Ει.Κ.Κ. "Πούπουλο" από το 2010, συμμετέχει σε θεατροπαιδαγωγικές παραστάσεις για παιδιά και νέους και διδάσκει στα τμήματα του Θ.Ει.Κ.Κ. Επίσης, σχεδιάζει και διεξάγει εργαστήρια εκπαιδευτικού δράματος σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Ρίτα Πουταχίδου, θεατροπαιδαγωγός

Η Ρίτα Πουταχίδου είναι ηθοποιός – μιούζικαλ, σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός. Αποφοίτησε το μουσικό - δραματικό τμήμα του κονσερβατουάρ Μπρνό, Τσέχικη Δημοκρατία και ειδικεύτηκε στο Drama in Education του Janacek Academy of Music and Performing Arts, Μπρνό. Δίδαξε Εκπαιδευτικό Δράμα και Θέατρο σε εκπαιδευτικούς στα Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης και  στα Σ.Ε.Λ.Μ.Ε.. Οργάνωσε, δίδαξε και σκηνοθέτησε σε θεατρικές ομάδες των δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων, Αγ. Γεωργίου. Ήταν καλλιτεχνικός συνεργάτης του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης 1997. Διοργανώνει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα κατασκηνώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Τσεχία, Σλοβακία, Αυστραλία, Γερμανία). Ίδρυσε το 1983 το Θεατρικό Εικαστικό Καλλιτεχνικό Κέντρο «ΠΟΥΠΟΥΛΟ», όπου διδάσκει παίζει και σκηνοθετεί έως σήμερα, δράμα σε παιδιά, νέους και ενήλικες. Έχει τιμηθεί από την UNESCO «Γυναίκες Δημιουργοί των δυο θαλασσών». Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Πανελλήνιων Καλλιτεχνικών Αγώνων του Υπουργείου Παιδείας (θέατρο).


 

Print

Number of views (1097)/Σχόλια (0)