Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2016



Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Για το 2016 οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μεσω του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς.

 

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2016 ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ κ.ά.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 2016
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016 - Αθήνα

«Dropout» ένα θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο για τη σχολική διαρροή

«Dropout» ένα θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο για τη σχολική διαρροή

Αθήνα, 26/11/2016, Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Νικολέτα Δημοπούλου, Γιώλικα Πουλοπούλου, Ιωάννα Κυρίτση

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/11/2016 3:30 μμ - 7:00 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016»
Θέατρο - Εκπαίδευση - Κοινωνική Παρέμβαση

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΑΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

 στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας (οδ. Τσόχα, ΜΕΤΡΟ "ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ")

 είσοδος ελεύθερη

Για άλλη μια χρονιά φέτος το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Αθήνας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση που έχει οριστεί διεθνώς στις 27 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Δίκτυο διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλους φορείς.

Στην Αθήνα διοργανώνεται ΗΜΕΡΙΔΑ με Εισηγήσεις και βιωματικά Εργαστήρια το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 με τίτλο: ''Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016: Θέατρο-Εκπαίδευση-Κοινωνική Παρέμβαση". Η συμμετοχή στις εργασίες της ημερίδας (εργαστήρια και ολομέλεια) είναι δωρεάν, αλλά στα εργαστήρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 7: 3.45μμ -6.45μμ. «Dropout»_ ένα θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο για τη σχολική διαρροή
Νικολέτα Δημοπούλου, θεατροπαιδαγωγός, δραματολόγος, Γιώλικα Πουλοπούλου,   θεατροπαιδαγωγός, περφόμερ, βοηθός σκηνοθέτη, δραματουργός, Ιωάννα Κυρίτση είναι ηθοποιός-δασκάλα θεατρικού παιχνιδιού

Έχεις σκεφτεί να παρατήσεις το σχολείο; Και αν ναι, γιατί; Και μετά; Πρόκειται για ένα τρίωρο θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο που απευθύνεται καταρχάς σε μαθητές και ασχολείται με το φαινόμενο της σχολικής διαρροής. Προσεγγίζουμε το λεπτό αυτό ζήτημα μέσω θεατρικών τεχνικών- εργαλείων για να ανιχνεύσουμε τις αιτίες του και να αναδείξουμε πιθανούς τρόπους που θα συμβάλλουν στον περιορισμό του. Το εργαστήρι θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση σε εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν βαθύτερα αυτό το ζήτημα, από την πλευρά των μαθητών τους και να εξερευνήσουν περισσότερες παραμέτρους. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με θεατρικά εργαλεία που μπορούν να εφαρμόσουν οι ίδιοι προσαρμοσμένα στα πλαίσια του μαθήματός τους.

Η Νικολέττα Δημοπούλου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Master of Arts in International Performance Research (Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και Σχολή Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου). Έχει εργαστεί ως δραματολόγος σε παραστάσεις και θεατροπαιδαγωγός στην προσχολική αγωγή, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε προγράμματα στήριξης μεταναστών ενώ παράλληλα έχει σχεδιάσει το πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης  “Europe On Stage” στη Γερμανία, με στόχο τη διαχείριση κοινωνικών διακρίσεων και την κατάρριψη διεθνών στερεοτύπων μέσω θεατρικών εργαλείων. Έχει σχεδιάσει για το British Council Athens το Summer School in Performing Arts για εφήβους και αυτή τη στιγμή εργάζεται ως εκπαιδεύτρια του προγράμματος Shakespeare Lives. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Η Ιωάννα Κυρίτση είναι ηθοποιός-δασκάλα θεατρικού παιχνιδιού. Απόφοιτος του θεατρικού εργαστηρίου Άκης Δαβής και του εργαστηριού 2τους φοίτησης εκπαιδευτικού δράματος «Μικρή Πόρτα - Ξένια Καλογεροπούλου». Παρακολούθησε σεμινάρια Παιδαγωγικής του θεάτρου και Υποκριτικής με τους Chris Cooper, Lilo Bauer, Joe Winston, Γεωργία Μαυραγάνη, Ελένη Σκότη, Μάρθα Κλουκίνα, Αργύρη Ξάφη, Αγγελική Παπαθεμελή, Γιάννη Τσορτέκη. Από το 2011 μέχρι σήμερα έχει δουλέψει με ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στο εικαστικό εργαστήρι Μerso, Σχολή χορού Μαρία Γιαουντζή, σχολή χορού Xoρότεχνο τμήμα ενηλίκων, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ, στο Φεστιβάλ Δήμου ΤΗΝΟΥ, στο Μουσείο ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ, στο Kέντρο Εναλλακτικής Θεραπείας ΠΕΛΙΑΣ Τήνος, στο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή τη φιλοξενία της αναδρομικής έκθεσης Γ. Τσαρούχη. Έχει πάρει μέρος στις παραστάσεις «ΙΡΑΚ 9 τόποι επιθυμίας» σκην. Μ. Τσαρουχά, Theresienstadt» ομάδα Gras, «Who is Next?» σκην. Janez Jansa, performance Δ. Αληθεινού, ΕΜΣΤ Μουσείο Μοντέρνας τέχνης, Κεκλεισμένων των θυρών», «Ανάθεση», «Εμείς και ο χρόνος» σκην. Άκης Δαβής, «Ο Θάνατος του Αντονέλο» σκην. Λ. Σπετσιέρης. 

Η Γιώλικα Πουλοπούλου γεννήθηκε το 1989 στην Καλαμάτα, σπούδασε στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης και συνέχισε στο Βερολίνο με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παιδαγωγική του Θεάτρου στη σχολή Καλών Τεχνών (Universität der Künste Berlin). Κατά την διάρκεια των σπουδών της στην Γερμανία διετέλεσε υπότροφος του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ (Rosa Luxemburg Stiftung) και πραγματοποίησε δύο θεατροπαιδαγωγικά πρότζεκτ (<<Μην κλείνεις το φως!>>, Θεσσαλονίκη 2013, „People are strange_“, Βερολίνο 2014). Μετά το τέλος των σπουδών, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά σαν θεατροπαιδαγωγός, περφόρμερ και βοηθός σκηνοθέτη. Στην μέχρι τώρα πορεία της  έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες, όπως είναι οι Nature Theater of Oklahoma,  Malte Schlösser, Alexandra Pirici,Tanja Krone, Thomas Matschoß, Sandra Man και Moritz Majce, Anna Klimesova, Γιάννης Καλαβριανός. Σήμερα ζει μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και εργάζεται σαν θεατροπαιδαγωγός, περφόρμερ, βοηθός σκηνοθέτη και δραματουργός.


 

Print

Number of views (981)/Σχόλια (0)