Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2016



Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Για το 2016 οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μεσω του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς.

 

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2016 ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ κ.ά. 
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 2016
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016 - Θεσσαλονίκη

Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Θεσσαλονίκη, 26/11/2016, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ4), Ρίτα Πουταχίδου, Χριστίνα Ζουρίδου, Γιάννης Πουταχίδης

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/11/2016 10:00 πμ - 12:30 μμ Export event


«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες»

«Ο Ελέφαντας και το Μυρμήγκι»

 

2008_11_27Afisa-pagkosmia-i

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016»
Θέατρο - Εκπαίδευση - Κοινωνική Παρέμβαση

Θεσσαλονίκη, 26/11/2016
Διάρκεια:
 4 ώρες.
Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Β΄ ΚΥΚΛΟΣ : ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11  10.00 -12.30  

ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: 14

Ο Ελέφαντας και το Μυρμήγκι
Θ.Ει.Κ.Κ. – ομάδα Πούπουλο-Ρίτα Πουταχίδου
 θεατροπαιδαγωγός, ηθοποιός, Χριστίνα Ζουρίδου θεατροπαιδαγωγός, ηθοποιός, Γιάννης Πουταχίδης θεατροπαιδαγωγός, σκηνοθέτης
Το έναυσμα του εργαστηρίου είναι ένα παραμύθι «Ο Ελέφαντας και το Μυρμήγκι», το οποίο αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη πολλών θεμάτων με σημαντικό ενδιαφέρον για την δημιουργική εργασία. Η εξερεύνηση των θεμάτων αυτών που κατά κύριο λόγο βασίζονται στην ικανότητα της ανεκτικότητας, την αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό στον άλλον, πραγματοποιείται κατά την διάρκεια του εργαστηρίου. Το κείμενο μας επιτρέπει να δουλέψουμε με ασφάλεια σ’ ένα φανταστικό περιβάλλον με χαρακτήρες ωστόσο που έχουν στενή σχέση με την καθημερινή πραγματικότητα των παιδιών. Ένα εργαστήριο βασισμένο στις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος.(Α/θμια)

Η Χριστίνα Ζουρίδου σπούδασε στο πανεπιστήμιο University Center of England με ειδικότητα Teacher of Drama in Education – Δασκάλα εκπαιδευτικού δράματος και στη Σχολή υποκριτικής - δραματικής τέχνης Μαίρη Τράγκα. Έχει διδάξει Θεατρική αγωγή-Εκπαιδευτικό δράμα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε πολιτιστικούς οργανισμούς στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού σχήματος Πέφτα Αστέρι. Βασικό μέλος του Θ.Ει.Κ.Κ. Δουλεύει ως θεατρολόγος στη ΚΕΔΗΘ. Σκηνοθετεί και οργανώνει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα στα Πνευματικά Κέντρα Δήμων της χώρας.

Ο Γιάννης Πουταχίδης, σπούδασε Drama and Theatre in Education με Μaster of Αrts στο Janacek Academy of Music and Performing Arts, Μπρνό της Τσεχίας. Είναι εξωτερικός συνεργάτης/λέκτορας του Janacek Academy of Music and Performing Arts. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος, μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και βασικό στέλεχος του Θ.Ει.Κ.Κ. Διδάσκει Θεατρική αγωγή-Εκπαιδευτικό δράμα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη και σε πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας. Οργανώνει και διδάσκει σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Είναι workshop leader σε διεθνή εργαστήρια για παιδιά και νέους (Ελλάδα, Τσεχία, Σλοβακία, Μ. Βρετανία, Ελβετία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία).

Η Ρίτα Πουταχίδου σπούδασε μουσικό-δραματικό τμήμα του κονσερβατουάρ Μπρνό, Τσέχικη Δημοκρατία. Δίδαξε Εκπαιδευτικό Δράμα και Θέατρο σε εκπαιδευτικούς στα ΠΕΚ Θεσσαλονίκης και στη ΣΕΛΜΕ. Σκηνοθέτησε θεατρικά έργα (κυρίως παιδικό θέατρο) από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο. Με το έργο της έχει διακριθεί σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις. Διοργανώνει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα, φορείς και κατασκηνώσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει σε σεμινάρια και συνέδρια για εκπαιδευτικούς, σε διεθνείς συναντήσεις με παιδιά και νέους στην Ελλάδα, Τσεχία, Αυστρία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστραλία.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Print

Number of views (1572)/Σχόλια (0)