Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2016



Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Για το 2016 οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μεσω του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς.

 

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2016 ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ κ.ά. 
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 2016
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016 - Θεσσαλονίκη

Θέατρο Ντοκουμέντο και Συμμετοχή στα Κοινά: συνδέοντας τα ενδιαφέροντα των νέων με σύγχρονα κοινωνικά θέματα

Θέατρο Ντοκουμέντο και Συμμετοχή στα Κοινά: συνδέοντας τα ενδιαφέροντα των νέων με σύγχρονα κοινωνικά θέματα

Θεσσαλονίκη, 25/11/2016, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 25/11/2016 7:00 μμ - 9:30 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016»
Θέατρο - Εκπαίδευση - Κοινωνική Παρέμβαση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔιΗΜΕΡΙΔΑ
Παρασκευή 25 και Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔιΗΜΕΡΙΔΑΣ
(κατεβάστε το προγραμμα ..εδώ!)


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση -Γραφείο Βορ. Ελλάδας
Οργανωτική Επιτροπή: Γιούλη Αλεξίου, Τζένη Καραβίτη, Μάρθα Κατσαρίδου, Χρύσα Μάντακα, Δάφνη Μουστακλίδου, Ελένη Παπαγεωργίου, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, Ντίνα Τσολάκη.
Υποστήριξη: Πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ"


 

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11/16  19.00 – 21.30


Θέατρο Ντοκουμέντο και Συμμετοχή στα Κοινά: συνδέοντας τα ενδιαφέροντα των νέων με σύγχρονα κοινωνικά θέματα
Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση
, θεατροπαιδαγωγός, ερευνήτρια
Το εργαστήριο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα του προγράμματος «Νέοι, Θέατρο και Ριζοσπαστική Ελπίδα: μια διαπολιτισμική έρευνα παιδαγωγικής του θεάτρου, παράστασης και ενεργού συμμετοχής στα κοινά» το οποίο συντονίζεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τορόντο και την Καθηγήτρια Kathleen Gallagher και στο οποίο συμμετέχουν πέντε χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση, συνεργάτιδα του προγράμματος, παρουσιάζει ένα δείγμα των καινοτόμων θεατροπαιδαγωγικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος. Οι μέθοδοι αυτές στοχεύουν τόσο στην καταγραφή των ενδιαφερόντων των νέων όσο και στη σύνδεσή τους με το ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι. Σε αυτό το πλαίσιο, το Θέατρο Ντοκουμέντο γίνεται το βασικό μέσο έκφρασης των συμμετεχόντων καθώς και παρουσίασης/παραστασιοποίησης των θεμάτων που αναδεικνύονται ως σημαντικά. (Β/θμια)

Η Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση (Δρ, Εκπαιδευτικού Θεάτρου) σχεδιάζει και διεξάγει Θεατροπαιδαγωγικά Προγράμματα στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και συμμετέχει ως ερευνήτρια στο τετραετές, διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα "Νέοι, Θέατρο, Ριζοσπαστική Ελπίδα και Ηθικό Φαντασιακό" (Πανεπιστήμιο του Τορόντο). Τα προηγούμενα χρόνια έχει συνεργαστεί ως μέλος Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) και ως Συντονίστρια του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής με το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει επίσης συνεργασθεί με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και με το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής (ΚΕΔΑ) του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου της Αθήνας. Είναι μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Εκπαίδευση & Θέατρο».


 

Print

Number of views (876)/Σχόλια (0)