Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2016



Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Για το 2016 οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μεσω του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" καθώς και άλλους κατά τόπους φορείς.

 

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2016 ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ κ.ά. 
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 2016
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016 - Θεσσαλονίκη

Καφέ Δικτύ-ωση

Καφέ Δικτύ-ωση

Θεσσαλονίκη, 26/11/2016, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Ζώνιου, Τζένη Καραβίτη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/11/2016 1:30 μμ - 3:30 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016»
Θέατρο - Εκπαίδευση - Κοινωνική Παρέμβαση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔιΗΜΕΡΙΔΑ
Παρασκευή 25 και Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔιΗΜΕΡΙΔΑΣ
(κατεβάστε το προγραμμα ..εδώ!)


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση -Γραφείο Βορ. Ελλάδας
Οργανωτική Επιτροπή: Γιούλη Αλεξίου, Τζένη Καραβίτη, Μάρθα Κατσαρίδου, Χρύσα Μάντακα, Δάφνη Μουστακλίδου, Ελένη Παπαγεωργίου, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, Ντίνα Τσολάκη.
Υποστήριξη: Πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ"


 

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ: ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11  13.15 – 15.15 

Καφέ Δικτύ-ωση
Χριστίνα Ζώνιου 
εμψυχώτρια κοινωνικού θεάτρου, διδάσκουσα Υποκριτική στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τζένη Καραβίτη φιλόλογος, θεατροπαιδαγωγός
Πώς μπορώ να οργανώσω μια ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση σε μια μεγάλη ομάδα, χωρίς να νιώσει κανείς πως δεν ακούστηκε η δική του φωνή; Πώς μπορούμε να εκφράσουμε όλοι και να ανταλλάξουμε τον προβληματισμό μας για ζητήματα που είναι σημαντικά για μας; Στο εργαστήριο αυτό παίρνουν μέρος όλοι οι συμμετέχοντες στην ημερίδα, αφού όλοι μαζί είμαστε σοφότεροι από ό, τι ο καθένας ξεχωριστά! Βασίζεται στο world café, μια μέθοδο που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ζωντανού δικτύου συνεργατικού διαλόγου, με στόχο να προκύψουν χρήσιμα αποτελέσματα για την ομάδα που συζητά. Θα συζητήσουμε φλέγοντα θέματα που αφορούν το θέατρο και την εκπαίδευση. Ελάτε με τον καφέ σας!

Η Χριστίνα Ζώνιου πραγματοποίησε θεατρικές σπουδές στην Αθήνα, τη Γλασκόβη και τη Φλωρεντία και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Π.Τ.Π.Ε. − Παν/μιο Θεσσαλίας με θέμα το Θέατρο του Καταπιεσμένου για την ενίσχυση της διαπολιτισμικής ικανότητας των εκπαιδευτικών. Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση από το 2014. Από το 2005 διδάσκει υποκριτική και κοινωνικό θέατρο στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ως μέλος ΕΕΠ. Είναι συνιδρύτρια και εμψυχώτρια της Ακτιβιστικής Ομάδας Θεάτρου του Καταπιεσμένου. Εργάστηκε ως σκηνοθέτης, καθηγήτρια υποκριτικής, θεατρολόγος σε συνεργασία με θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (μεταξύ άλλων, Τeatro della Limonaia, Φλωρεντία, Teatro Verdi, Πίζα, Νέα Σκηνή, Aθήνα).

Η Τζένη Καραβίτη σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Θέατρο στο University of Essex και στο Royal Holloway University of London του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος του «Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση» και συμμετέχει στον σχεδιασμό, τη διοργάνωση και την υλοποίηση πολλών επιμορφωτικών προγραμμάτων του. Από τον Φεβρουάριο του 2015 συμμετέχει ως επιμορφώτρια εκπαιδευτικών και συντονίστρια Β. Ελλάδας στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. 


 

Print

Number of views (1028)/Σχόλια (0)