Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2017


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999 οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Το 2017 στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα συμμετέχει και το πρόγραμμα  "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΕΔΩ


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017 - Θεσσαλονίκη

Ο εχθρός του λαού

Ο εχθρός του λαού

Θεσσαλονίκη, 2/12/2017, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Θωμαή Ουζούνη, Αναστάσης-Δημήτρης Ροϊλός

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 2/12/2017 2:00 μμ - 5:00 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2017»
Ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη

Διημερίδα
Βιωματικά Εργαστήρια - Δρώμενα - Εισηγήσεις

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 1 - Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

στο 1ο ΓΕΛ Συκεών (Επταπυργίου 150)

Β΄ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (14.00-17.00)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Θωμαή Ουζούνη, ηθοποιός ΚΘΒΕ, θεατροπαιδαγωγός, Αναστάσης - Δημήτρης Ροϊλός, Ηθοποιός ΚΘΒΕ, Θεατροπαιδαγωγός 
“Ο εχθρός του λαού”. Εκπαιδευτικό Δράμα βασισμένο στον Εχθρό του λαού του Ερρίκου Ίψεν. Στόχος του εργαστηρίου είναι να αναδείξει τον ρόλο του πολίτη μέσα στο κοινωνικό σύνολο και την επιρροή που μπορεί να ασκήσει σ’ αυτό. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα αναζητηθούν από τους συμμετέχοντες οι δυσκολίες που συναντά το άτομο όταν αποφασίζει να αντιπαρατεθεί στην εξουσία και να δράσει προς όφελος του συνόλου. Θα διερευνηθούν ερωτήματα όπως: Τι οφείλει να κάνει ένα πολίτης μπροστά σε μια οικολογική καταστροφή; Μπορεί το προσωπικό συμφέρον να αναστείλει την κοινωνική δράση του ατόμου; Πώς μπορεί ένας πολίτης να κινητοποιήσει μια κοινωνική αμάδα, όταν πιστεύει ότι αυτή απειλείται; μεγάλες τάξεις Α/θμιας

Η Θωμαή Ουζούνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.( κατεύθυνση υποκριτικής) το 2011. Από το 2009 εργάστηκε ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη στο Κ.Θ.Β.Ε., στο Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, στο Σχήμα εκτός Άξονα, PushyourArtCompany κ.ά. και ως θεατροπαιδαγωγός σε πολιτιστικούς οργανισμούς δήμων, στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στην Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, στο Κ.Θ.Β.Ε. , στην Δραματική Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς κ.ά. Η εργασία της με τίτλο Οι όψεις της μοναξιάς στην Κατερίνα Γώγου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός.

Ο Αναστάσης - Δημήτρης Ροϊλός Το 2013 αποφοίτησε από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.  Από το 2009 εργάζεται ως ηθοποιός (ΚΘΒΕ, Αυλαία, Πορεία, Πόρτα, κ.ά). Στο θέατρο για παιδιά έχει υποδυθεί τον Σιμιγδαλένιο στο ομώνυμο έργο του Α. Αδαμόπουλου, το βασιλόπουλο στο «Σκλαβί» της Ξ. Καλογεροπούλου, τον Φοίβο στην «Παναγία των Παρισίων» του V. Hugo και την περίοδο 2013-2015 με τον μουσικό Κωστή Βοζίκη έπαιζαν παραμύθια του Ε. Τριβιζά σε σχολεία της Μακεδονίας και στο θέατρο Αμαλία σε παραγωγή, σκηνοθεσία και μουσική των ιδίων. Παράλληλα με την υποκριτική ασχολήθηκε με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για παιδιά 4-6 και 8-12 ετών για τις Εκδόσεις Μεταίχμιο (2011-2013). Έκανε θεατρικό παιχνίδι στον παιδικό σταθμό του Ελληνογαλλικού Κολεγίου Δελασάλ (2013-2015) και τον όμιλο του θεάτρου στο Γυμνάσιο-Λύκειο του Αρσακείου Θεσσαλονίκης (2016-2017).


 

Print

Number of views (1514)/Σχόλια (0)