Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2017


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999 οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Το 2017 στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα συμμετέχει και το πρόγραμμα  "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΕΔΩ

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017 - Καλαμάτα

Τα άσπρα χαλικάκια του Κοντορεβιθούλη

Τα άσπρα χαλικάκια του Κοντορεβιθούλη

Καλαμάτα, 26/11/2017, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Δίμιζα

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/11/2017 11:30 πμ - 2:00 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2017»
Ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη

Ημερίδα
Εισηγήσεις - Βιωματικά Εργαστήρια

Καλαμάτα Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2:  «Τα άσπρα χαλικάκια του Κοντορεβιθούλη»

Εργαστήριο θεατρικής αγωγής  για εκπαιδευτικούς της Α/θμιας Εκπ/υσης

Εμψυχώτρια: Χριστίνα Δίμιζα, παραμυθού, φιλόλογος, ηθοποιός

Το εκπαιδευτικό δράμα  αποτελεί μια τεχνική που αξιοποιεί θεατρικά εργαλεία για να καλλιεργήσει την αυτενέργεια, να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες και να εισάγει με τον καλύτερο τρόπο την τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση. Εξοικειώνει τα παιδιά με διλημματικές  καταστάσεις,  τους ενδυναμώσει την ικανότητα λήψης αποφάσεων, καθώς και τη διάθεση τους για  αναστοχασμό και τροποποίηση συμπεριφορών. Τα λαϊκά παραμύθια προσφέρουν εκπληκτικό υλικό για όλα τα παραπάνω, μιας και αποτελούν ιστορίες ιδιαίτερα αγαπητές στα παιδιά, στις οποίες οι ήρωες βιώνουν πολλές περιπέτειες μέχρι την τελική τους ωριμότητα, το αίσιο, δηλαδή, τέλος του παραμυθιού. Στο βιωματικό εργαστήριο Τα άσπρα χαλικάκια του Κοντορεβιθούλη,  θα προσεγγίσουμε το παραμύθι του Κοντορεβιθούλη με την τεχνική του εκπαιδευτικού δράματος. Θα ανιχνεύσουμε τα θέλω και τους σκοπούς των ρόλων, θα δώσουμε φωνή στα διλλήματα και τις αμφιβολίες του ήρωα,  θα αναπαραστήσουμε με αυτοσχεδιασμό διάφορα από τα σενάρια ζωής του και θα αναστοχαστούμε πάνω στην εμπειρία μας. Το εργαστήριο που  είναι διάρκειας 2,5 ωρών, απευθύνεται σε δασκάλους και νηπιαγωγούς.

Η  Χριστίνα Δίμιζα  κατάγεται από την Καλαμάτα. Είναι πτυχιούχος του Θεάτρου Τέχνης Κ.Κουν και αριστούχος του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. Από το 1999 εργάζεται σε εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά προγράμματα δημιουργικής έκφρασης για παιδιά και εφήβους. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης θεατρικών παραστάσεων για παιδιά και έχει επιμορφωθεί στο θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και ενήλικες. Τα τελευταία χρόνια γράφει, διασκευάζει και παίζει κουκλοθέατρο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Εμψυχώνει ομάδες θεάτρου και λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, ενώ από το 2011 διοργανώνει στην πόλη της Καλαμάτας δράσεις για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε συνεργασία με συλλόγους, σχολεία και βιβλιοπωλεία. Αφηγείται παραμύθια της προφορικής παράδοσης σε παιδιά και ενήλικες και νιώθει τυχερή που ανήκει στην ευγενική γενιά των Σαλτιμπάγκων. Από το 2012 εργάζεται στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εμψυχώνει τις ομάδες Λογοτεχνίας και Θεάτρου  για τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Διδάσκει παιδική λογοτεχνία και κουκλοθέατρο στο τμήμα β. Βρεφονηπιοκόμων στο ΙΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ και διοργανώνει εργαστήρια για εκπαιδευτικούς με θέμα τη διδασκαλία της λογοτεχνίας και την αξιοποίηση του Δράματος στην Εκπαίδευση.
 


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Μεσσηνίας
Οργανωτική Επιτροπή: Γεωργία Τζήλου, Δήμητρα Τζανετάκη, Πολυτίμη Γαιτανάρου, Ασπασία Τσώνη, Άννα Χαρά Τενέντε, Αναστασία Αποστολοπούλου
Συνεργαζόμενος φορέας: Περιφερειακή Διεύθυνση Π & Δ Εκπαίδευσης Πελοποννήσου