Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2019


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.


Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΕΔΩ

Μαθητές και μαθήτριες - μικροί "άγγελοι" ελπιδοφόρων μηνυμάτων, "ηθοποιοί" και θεατές - τίμησαν την παγκόσμια ημέρα του Θεάτρου στην Εκπαίδευση με την "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του ΣΟΦΟΚΛΗ, ​στο ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ



 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2019 - Πάτρα

Ιστορίες σε προφορική αφήγηση

Ιστορίες σε προφορική αφήγηση

Πάτρα, 8/12/2019, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Άσπα Παπαδοπούλου, Άρτεμις Θεολόγη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 8/12/2019 11:30 πμ - 3:00 μμ Export event


Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 2019

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2019:
Διαμορφώνοντας κοινότητες μάθησης και
δημοκρατίας μέσα από την θεατρική εμπειρία»

ΠΑΤΡΑ, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019
ΗΜΕΡΙΔΑ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

25 ο Δημοτικό σχολείο Πάτρας (Μαραγκοπούλου 30, Πάτρα, 2610-271857

9.30πμ- 3μμ

ελεύθερη είσοδος

Εργαστήριο 2ο Τίτλος: Ιστορίες σε προφορική αφήγηση - εμψυχώτριες Άσπα Παπαδοπούλου, Άρτεμις Θεολόγη, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να εντάσσουν ιστορίες από ποικίλες πηγές στα μαθήματά τους ,με ζωντανό προφορικό λόγο.
Θα προταθούν αφηγηματικές τεχνικές και τρόποι διαχείρισης κειμένων, ώστε αυτά να μπορούν σε ένα πρώτο επίπεδο να παρουσιαστούν προφορικά σε ένα κοινό μαθητών-ακροατών. Οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν βιωματικά τόσο τη διαδικασία επεξεργασίας ενός κειμένου όσο και την εμπειρία της αφήγησης.


Τα εργαστήρια είναι δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών και δηλώνονται κατά τη διάρκεια της εγγραφής των συμμετεχόντων στη γραμματεία. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κίνηση και ασκήσεις στον χώρο. Παρέχονται βεβαιώσεις συμμετοχής κατά το κλείσιμο των εργασιών της ημερίδας.

Η ημερίδα οργανώνεται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (γραφείο Αχαΐας) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κι αν ήσουν εσύ;) με τη συνδρομή του 25ου Δημοτικού σχολείου Πάτρας, των τμημάτων Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών
Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας
, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας ΠΑιΘέΑ, του Εργαστηρίου μουσικής εμπειρίας και αυτοσχεδιασμού Murmur.

Γραμματεία/Πληροφορίες: Γιάννα Παπαδοπούλου humanrights@theatroedu.gr, 210-6541600 και 6972267716.


Η Άσπα Παπαδοπούλου και η Άρτεμις Θεολόγη είναι δασκάλες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και απόφοιτες της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης. Εδώ και κάποια χρόνια δραστηριοποιούνται στον χώρο της αφήγησης συμμετέχοντας και οργανώνοντας αφηγηματικές παραστάσεις.


 

Print

Number of views (1279)/Σχόλια (0)