Περιοδικό Εκπαίδευση και Θέατρο

Περιοδική επιστημονική έκδοση για την προώθηση του θεάτρου, του εκπαιδευτικού δράματος, του θεατρικού παιχνιδιού και των άλλων παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 26 (2025)
Το περιοδικό Εκπαίδευση & Θέατρο δέχεται υποβολές άρθρων για το νέο του τεύχος (26, 2025), μέχρι τις
15 Ιανουαρίου, 2025.
Παρακαλούμε δείτε τις θεματικές, τις στήλες και τις προδιαγραφές υποβολής, συμβουλευτείτε την λίστα κριτηρίων και στη συνέχεια υποβάλετε το κείμενό σας προς κρίση.
Η Συντακτική Επιτροπή είναι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Υποβολές άρθρων: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edth/about/submissions
Κεντρικός σύνδεσμος περιοδικού: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edth/index

 

 

Ιδρυτής περιοδικού: Νίκος Γκόβας (Υπεύθυνος Έκδοσης 2001-2021)

Υπεύθυνοι Τεύχους 25 (2024) & 26 (2025: Αντώνης Λενακάκης, Νάσια Χολέβα

Συντακτική Επιτροπή: Κατερίνα Αλεξιάδη, Μπέττυ Γιαννούλη, Μαίρη Kαλδή, Αντώνης Λενακάκης, Ηρώ Ποταμούση, Χαρά Τσουκαλά, Νάσια Χολέβα


Επιστημονική-Συμβουλευτική Επιτροπή: Brendon Burns σκηνοθέτης, Λέκτορας, Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών Λίβερπουλ Ηνωμένο Βασίλειο, Αντώνης Βάος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Kathleen Gallagher Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Τορόντο Καναδά, Μπέττυ Γιαννούλη Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Γκόβας θεατροπαιδαγωγός,Guido di Palma Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ρώμης "Sapienza” Ιταλία, Χριστίνα Ζώνιου Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ulrike Hentschel Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Τεχνών Βερολίνου, Γερμανία, Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άλκηστις Κοντογιάννη Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Επίκουρος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Λενακάκης Αναπληρωτής Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τηλέμαχος Μουδατσάκις σκηνοθέτης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Κρήτης, David Pammenter σκηνοθέτης θεάτρου, παιδαγωγός θεάτρου, Ηνωμένο Βασίλειο, Αντιγόνη Παρούση Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση Επίκουρη Καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Tim Prentki  Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Γουίντσεστερ Ηνωμένο Βασίλειο, Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, Ειδικό Επιστημονικό  Προσωπικό, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άννα Τσίχλη σκηνοθέτις, Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό , Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Chris Vine  Ακαδημαϊκός Διευθυντής ΜΑ στο Εφαρμοσμένο Θέατρο, Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY), ΗΠΑ, Κλειώ Φανουράκη, σκηνοθέτις, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Φραγκή, σκηνοθέτις, Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ιδιοκτησία: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Επικοινωνία-παραγγελίες τευχών: info@theatroedu.gr / 2106541600
Το Τεύχος 1 εκδόθηκε το 2001 στα Ελληνικά. Το Τεύχος 9 (2008) και το Τεύχος 19 (2018) εκδόθηκαν Ελληνικά και Αγγλικά
Από το 2020 (Τεύχος  21) το περιοδικό εκδίδεται Ελληνικά και  Αγγλικά

 ISSN 1109-821X​


 

Στην σελίδα αυτή μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα όλων των τευχών του περιοδικού Εκπαίδευση & Θέατρο. 

Από το 2023 (τ.24), το περιοδικό φιλοξενείται στην πλατφόρμα e-journals του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά): https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edth/index

Η συνεργασία του  Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) θα επιτρέψει στα περιεχόμενα του Ε & Θ να είναι πιο ορατά στη διεθνή κοινότητα μέσω μηχανών εντοπισμού και ειδικών DOI numbers.

Στον παραπάνω σύνδεσμο θα βρείτε τα περιεχόμενα του Τευχους 24 (2023) σε ελληνικά και αγγλικά.
Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε στην πλατφόρμα του ΕΚΤ για να λαμβάνετε ενημερώσεις και να διαβάσετε οδηγίες προς συγγραφείς αν ενδιαφέρεστε να υποβάλετε το άρθρο σας.

Όλα τα τεύχη του Περιοδικού Εκπαίδευση και Θέατρο

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 21/3/2025 4:30 μμ - 7:00 μμ Export event
Μπορώ, μπορείς, μπορούμε...  για την υποστήριξη της διαφορετικότητας μέσα από την ενίσχυση της γενικής αυτοπεποίθησης των εφήβων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Μπορώ, μπορείς, μπορούμε... για την υποστήριξη της διαφορετικότητας μέσα από την ενίσχυση της γενικής αυτοπεποίθησης των εφήβων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Αθήνα, 21/03/2025, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Αικατερίνη Ασημίδου, Αντώνης Λενακάκης, Άγγελος Σουλιώτης

Μπορώ, μπορείς, μπορούμε...
για την υποστήριξη της διαφορετικότητας μέσα από την ενίσχυση της γενικής αυτοπεποίθησης των εφήβων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

 

Αικατερίνη Ασημίδου, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, μουσικός, Μουσικό Σχολείο Πειραιά

Αντώνιος Λενακάκης, Καθηγητής Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Παιδαγωγική Σχολή, ΑΠΘ

Άγγελος Σουλιώτης, εκπαιδευτικός, μουσικός, Μουσικό Σχολείο Πειραιά

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Στο Διεθνές Συνέδριο "Θέατρο & Συμπεριληπτική Εκπαίδευση"

Αθήνα 21, 22, 23 Μαρτίου 2025

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

 

Γλώσσα: Ελληνικά

Θέσεις περιορισμένες

 

Λέξεις κλειδιά: εφηβεία, αυτοπεποίθηση, διαφορετικότητα, σχολικός εκφοβισμός

 

Σύντομη περιγραφή εργαστηρίου

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι, μεταξύ άλλων, η πίεση και η επιθετικότητα των συμμαθητών τους η οποία εκδηλώνεται μέσω των διαφόρων μορφών σχολικού εκφοβισμού (Bullying). Ένας από τους παράγοντες που κινητοποιεί τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές είναι και το στοιχείο της διαφορετικότητας (λόγω καταγωγής, κάποιου ιδιαίτερου ταλέντου, κάποιου ιδιαίτερου σωματικού χαρακτηριστικού κλπ.) το οποίο στην εφηβική ηλικία είναι ιδιαίτερα έντονο και συχνά τροφοδοτείται από την απουσία αυτοπεποίθησης τόσο της γενικής όσο και της ειδικής.

Μεθοδολογικά, ένας από τους τρόπους με τους οποίους η σύγχρονη παιδαγωγική πράξη επιχειρεί να προσεγγίσει και να αντιμετωπίσει κατά το δυνατό τέτοια προβλήματα είναι και η θεατροπαιδαγωγική μέθοδος.

 

Στόχος του εργαστηρίου είναι η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των εφήβων ως μέσου αποδοχής της διαφορετικότητας και της ιδιαιτερότητάς τους και κατ’ επέκταση της χρησιμοποίησής της ως όπλου κατά της στοχοποίησης και της θυματοποίησής τους με τη σχολική βία.

Στο εργαστήριο θα αξιοποιηθούν θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές όπως διάδρομος σκέψης, παγωμένες εικόνες, παιχνίδια ρόλων, ομαδικό δρώμενο, δάσκαλος-σε-ρόλο, αφήγηση ιστορίας κλπ.

 

Ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιηθούν κείμενα, μουσικές, αφηγήσεις, αποσπάσματα από προσωπικά αναστοχαστικά κείμενα κ.λπ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση/αναστοχασμός.

 

Στο τέλος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα έχουν γνωρίσει απλές τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, που θα τους βοηθήσουν να οργανώσουν προγράμματα ή μαθήματα με σχετική θεματολογία. Ταυτόχρονα θα έχουν εξοικειωθεί με τις έννοιες του εαυτού και της αυτοπεποίθησης και πώς αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο αποδοχής του διαφορετικού και ως όπλο κατά της θυματοποίησης εφήβων μαθητών.

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσες/όσους επιθυμούν να εμπλουτίσουν τα εργαλεία τους στην κατεύθυνση της εμψύχωσης και της δημιουργικής ενδυνάμωσης των μαθητών/μαθητριών τους, καθιστώντας τους, ταυτόχρονα, ικανότερους να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν καταστάσεις σχολικού εκφοβισμού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το εργαστήριο περιλαμβάνει ασκήσεις με πιθανή σωματική επαφή.

 

Η Κατερίνα Ασημίδου είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και Διπλωματούχος κλασικής κιθάρας. Το 2020 απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση» από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Συνεχίζει τις σπουδές της ως υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης Α.Π.Θ. Από το 1996 εργάζεται ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των εφήβων στο σχολείο μέσω τεχνικών της θεατροπαιδαγωγικής. Ασχολείται συστηματικά με το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων στη σχολική μονάδα εργασίας της από το 2000 ενώ παράλληλα έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με αντικείμενο τη θεατροπαιδαγωγική.

 

Ο Αντώνης Λενακάκης είναι Καθηγητής Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής, τον Πολιτισμό, την Κοινωνιολογία, τη Διαπολιτισμική Παιδαγωγική, το Παιχνίδι και τη Θεατροπαιδαγωγική στις Σχολές Επιστημών Αγωγής των Πανεπιστημίων Κρήτης και Έσσεν Γερμανίας και στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Βερολίνου. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό ή/και μεταπτυχιακό επίπεδο στα Πανεπιστήμια Καλών Τεχνών Βερολίνου, Βιέννης, Κύπρου, Κρήτης, Θεσσαλίας, Αθήνας και Πελοποννήσου και έχει εμψυχώσει πλήθος θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων με εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα σε θέματα θεάτρου, κουκλοθέατρου και τεχνών στην εκπαίδευση. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνει τη θεατροπαιδαγωγική θεωρία και πρακτική στην τυπική, μη τυπική και άτυπη εκπαίδευση και στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, ενώ μελετήματά του βρίσκονται σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων και σε συλλογικούς τόμους.

 

Ο Άγγελος Σουλιώτης είναι εκπαιδευτικός – καθηγητής μουσικής και από το 2015 εργάζεται στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά. Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθηνών, Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου (Σύνθεση για τον Κινηματογράφο, το θέατρο και τις τέχνες της παράστασης) καθώς και Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων).

 

 

 

 

Print
 

 

Το Περιοδικό “Έκπαίδευση & Θέατρο” γιορτάζει τα 20 τεύχη!
 Aθήνα, 2 Δεκεμβριου 2019

 

Ίδρυση και συντελεστές

Οι συντακτικές επιτροπές ανά τεύχος

Δείτε εδώ

Οι συγγραφείς

Όλοι οι συγγραφείς από την ίδρυση του περιοδικού μέχρι σήμερα

Δείτε εδώ

Αποστολή Εργασιών

Οδηγίες για αποστολή άρθρων προς δημοσίευση

Δείτε εδώ

Επιστημονική - Συμβουλευτική Επιτροπή

Η Επιστημονική-Συμβουλευτική Επιτροπή 

Δείτε εδώ

Ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες & μέλη προηγούμενων επιτροπών

Σύστημα APA Βιβλιογραφικών αναφορών