Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα


 

2017-2018

Από το Μάιο του 2017 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση εγκαινιάζει μια νέα συνεργασία με την ActionAid Hellas στην Αθήνα. Πρόκειται για ​ το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, ​έναν πολυχώρο δράσης και αλλαγής που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε ενήλικες και καινοτόμα προγράμματα σε παιδιά και εφήβους, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που η πολυετής οικονομική κρίση έχει επιφέρει στη ζωή τους. 
Βρίσκεται στον Κολωνό, στην οδό Πέτρας 93, και στη δημιουργία του συνεργάστηκαν ​πολλοί και διαφορετικοί φορείς.

Το ​ Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση παρέχει στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 5​ προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες γυναίκες που καλύπτουν όλο το χρόνο:


Πρόγραμμα Α: «Θεατροπαιχνίδια!» για παιδιά 6-9 χρονών

Αριθμός συμμετεχόντων ανά τμήμα: 20 παιδιά

Διάρκεια Εργαστηρίου: 2 ώρες/ 1 φορά την εβδομάδα για 3 μήνες

Το πρόγραμμα επαναλαμβάνεται με διαφορετική θεματική & ύλη 4 φορές το χρόνο. 

Στόχος: η αισθητηριακή ανάπτυξη των συμμετεχόντων, η ελεύθερη έκφραση μέσα από θεατρικά / θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια, η κατανόηση του εαυτού μέσα σε μια ομάδα, η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η πολλαπλή ανάγνωση κάθε ερεθίσματος.

Λίγα λόγια για τον τρόπο: Στο εργαστήρι αυτό τα παιδιά γεύονται την απολαυστική θεατρική διαδικασία, μακριά από το άγχος ανεβάσματος ενός δοσμένου θεατρικού έργου. Το εργαστήρι ενδέχεται να οδηγήσει σε κάτι πιο δομημένο, που θα παρουσιαστεί σε κοινό (γονείς των παιδιών), εάν αυτό δεν μπλοκάρει τη δημιουργικότητα της εκάστοτε ομάδας παιδιών.

Συνολικά: 80 παιδιά το χρόνο.


Πρόγραμμα Β: «Με τα φτερά του Θεάτρου» για παιδιά 10-12 ετών 

Αριθμός συμμετεχόντων ανά τμήμα: 20 παιδιά

Διάρκεια Εργαστηρίου: 2 ώρες/ 1 φορά την εβδομάδα για 3 μήνες

Το εργαστήρι επαναλαμβάνεται με διαφορετική θεματική & ύλη 4 φορές το χρόνο 

Στόχος: η αισθητηριακή ανάπτυξη των συμμετεχόντων, η ελεύθερη έκφραση μέσα από θεατρικά/θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια, η κατανόηση του εαυτού μέσα σε μια ομάδα, η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η πολλαπλή ανάγνωση κάθε ερεθίσματος. 

Λίγα λόγια για τον τρόπο: Στο εργαστήρι αυτό τα παιδιά διερευνούν διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως τη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προσφυγιά, τις δια-φυλικές σχέσεις, κ.α. Όλα αυτά μέσα από ασκήσεις θεατροπαιδαγωγικής, όπως ο αυτοσχεδιασμός, η παγωμένη εικόνα και άλλα παιχνίδια βιωματικού χαρακτήρα. Το εργαστήρι ενδέχεται να οδηγήσει σε κάτι πιο δομημένο, που θα παρουσιαστεί σε κοινό (γονείς των παιδιών) εφόσον αυτό δεν μπλοκάρει τη δημιουργικότητα της εκάστοτε ομάδας παιδιών. 

Συνολικά: 80 παιδιά το χρόνο


Πρόγραμμα Γ: «Εσύ όπως και Εγώ!» για έφηβους 13-18 ετών 

Αριθμός συμμετεχόντων ανά τμήμα: 20 παιδιά

Διάρκεια Εργαστηρίου: 2 ώρες/ 1 φορά την εβδομάδα για 5 μήνες

Το εργαστήρι επαναλαμβάνεται με διαφορετική θεματική & ύλη 2 φορές το χρόνο 

Στόχος: Να αντιμετωπίσουμε την ιδιαίτερα σημαντική και πολύπλευρη θεματική της διαφορετικότητας, την οποία βιώνουν οι νέοι κάθε ηλικίας σε διάφορες εκφάνσεις της. Θεματικός άξονας του προγράμματος είναι το τρίπτυχο «ταυτότητα, ετερότητα, διαφορετικότητα». 

Λίγα λόγια για τον τρόπο: Στο εργαστήρι αυτό οι έφηβοι επεξεργάζονται σε ένα συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον την αποξένωση, την μοναξιά και την απογοήτευση, μέσα από βιωματικές ασκήσεις, όπως το θεατρικό παιχνίδι και άλλες μορφές τέχνης (εικαστικά, κόμιξ, φωτογραφία). Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ενδυναμώνονται, αναπτύσσονται συναισθηματικά και καλλιεργούν την ενσυναίσθηση. Το τελευταίο εργαστήρι είναι ανοικτό στο κοινό.


Πρόγραμμα Δ: «Ας μιλήσουμε για εμάς» για ενήλικες - γυναίκες 

Αριθμός συμμετεχόντων ανά τμήμα: 25 γυναίκες

Διάρκεια Εργαστηρίου: 2 ώρες/ 1 φορά την εβδομάδα για 5 μήνες

Το εργαστήρι επαναλαμβάνεται με διαφορετική θεματική & ύλη 2 φορές το χρόνο

Στόχος: ενδυνάμωση, διερεύνηση της σύνθετης κοινωνικής ταυτότητας, τόνωση αυτοπεποίθησης, χώρος για έκφραση συναισθημάτων, προβληματισμών, ιδεών, καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης και δημιουργικότητας μέσα από βιωματικές θεατρικές ασκήσεις και την μέθοδο του ψυχοδράματος.

Λίγα λόγια για τον τρόπο: Στο εργαστήρι αυτό οι γυναίκες εξοικειώνονται με τεχνικές επικοινωνίας (λεκτικής και μη λεκτικής), διαπραγμάτευσης και συνεργασίας μέσα από βιωματικές θεατρικές ασκήσεις.


Πρόγραμμα Ε: «Παραστάσεις Θεάτρου Φόρουμ» για εφήβους 13-18 ετών

Αριθμός συμμετεχόντων ανά παράσταση: περίπου 40 έφηβοι

Διάρκεια Εργαστηρίου: 3 ώρες/ 10 παραστάσεις το χρόνο 

Στόχος: εισαγωγή στο πρόγραμμα και στις τεχνικές, προσέλκυση νέων μαθητών.

Λίγα λόγια για τον τρόπο: Είναι αλληλεπιδραστικά εργαστήρια, τα οποία ξεκινούν από παιχνίδια προετοιμασία του κοινού/ συμμετεχόντων. Ακολουθεί σύντομη παράσταση (από μέλη του φορέα), με κάποιο κοινωνικό θέμα, όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, οι εξαρτήσεις, ο ρατσισμός, κ.α. Στη συνέχεια οι θεατές/ συμμετέχοντες καλούνται να πάρουν θέση είτε βιωματικά, συμμετέχοντας στην παράσταση, είτε θεωρητικά εκφράζοντας τις σκέψεις τους. 


Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες και Αυτοτελή Εργαστήρια Ενηλίκων στο Επίκεντρο της Actionaid

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, παρουσιάζεται στο Επίκεντρο το εκπαιδευτικό εργαστήριο "Γιατί οι νυχτερίδες κρέμονται ανάποδα".

Παράλληλα με τα εργαστήρια για παιδιά, στο διάστημα 2017-2018 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργάνωσε αυτοτελή εργαστήρια για ενήλικες στο Επίκεντρο


Συντονίστρια των προγραμμάτων στο "Επίκεντρο" του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση​: Γιώλικα Πουλοπούλου 

​Εργαστήρια παιδιών-εφήβων: 
​Νικολέττα Δημοπούλου, Ιωάννα Κυρίτση, Μαριλία Μερσινιάδη, Δέσποινα Μιτσιάλη

Εργαστήριο γυναικών:
Βέρα Λάρδη

Δείτε περισσότερα εδώ: http://epikentro.actionaid.gr & https://www.youtube.com/watch?v=HOmB4Y6Wge4 


 

«Διαφυγές»

«Διαφυγές»

Αθήνα, 15/3/2018, Παράσταση θεάτρου φόρουμ, στο Επίκεντρο

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 15/3/2018 11:00 πμ - 1:30 μμ Export event


ΔΙΑΦΥΓΕΣ
Ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα – παράσταση θεάτρου φόρουμ για τη λήψη αποφάσεων και την πρόληψη 

Αθήνα, 15/3/2018

στο Επίκεντρο, Πέτρας 93, Κολωνός

Συντελεστές: Νίκος Γκόβας, Νικολέττα Δημοπούλου (εμψύχωση-τζόκερ), Γιώλικα Πουλοπούλου.

Κοινωνική λειτουργός: Σοφία Τριβυζά

Πληροφορίες της παράστασης
Παράσταση που απευθύνεται σε εφήβους Γυμνασίου (Γ΄ τάξη) και Λυκείου (Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις).  Η παράσταση ενδείκνυται για σχολικές τάξεις και  σχολικές ομάδες εργασίας που έχουν ασχοληθεί με σχετικά θέματα.
Πλήθος μαθητών: έως 30 
Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 15 λεπτά
Ώρες: 10:45 – 13:00 

“Η νεαρή Χριστίνα πρέπει να ξεπεράσει δυσκολίες καθώς έρχεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα του αγαπημένου της φίλου, ο οποίος έχει «μπλέξει». Στην προσπάθειά της να βοηθήσει το φίλο της έρχεται σε σύγκρουση με τους συμμαθητές της, με τους δασκάλους (κάνει απουσίες, αποτυγχάνει στα τεστ κ.λπ.), τους γονείς, τον υπάλληλο ενός κέντρου στήριξης νέων κ.ά. και βρίσκεται ενώπιον διλημμάτων και λήψης σημαντικών αποφάσεων…”

Η δράση σταματάει στο σημείο που η νέα σε απελπισία ζητάει βοήθεια (από το κοινό) για το τι πρέπει να κάνει. Οι σκηνές ξαναπαίζονται και όποιος από το κοινό θέλει, μπορεί να πάρει τη θέση της ηρωίδας και να προσπαθήσει να οδηγήσει την αρχική ιστορία σε άλλη κατεύθυνση.

Σκοπός του προγράμματος είναι να θέσει ερωτήματα που σχετίζονται με το θέμα της λήψης αποφάσεων σε συνθήκες πίεσης στους εφήβους. Το ζητούμενο δεν είναι οι απαντήσεις αλλά η «διαδρομή» που θα διανύσουν οι συμμετέχοντες για να φτάσουν σε αυτές. Μια διαδρομή – αναζήτηση που τους φέρνει απέναντι σε προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες και ευθύνες. 

Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα – παράσταση «Διαφυγές» χρησιμοποιεί το θέατρο και κυρίως το «Θέατρο Φόρουμ» ως εργαλείο και έχει υλοποιηθεί σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας από ομάδες θεατροπαιδαγωγών του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Επίκεντρο της Actionaid από την ομάδα ηθοποιών – θεατροπαιδαγωγών  “ ΠΑιΘέΑ ” και περιλαμβάνει δραστηριότητες με τους μαθητές και παράσταση θεάτρου φόρουμ, δηλαδή παράσταση όπου παίρνουν μέρος οι μαθητές. 
Η παράσταση και το εκπαιδευτικό υλικό της έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας  (68597/Γ7/5-5-14) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) (2417/14-3-2014)

Συντελεστές παράστασης «Διαφυγές… από κάθε εξάρτηση»:  Η ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών Ελένη Κίτσου, Γιάννης Κουτρουμάνης, Χρήστος Χασκής, Χρήστος Μπουρνάκας, Νίκη Φραγκέλλη. Τα μέλη της έχουν παρακολουθήσει εργαστήρια θεατρικών τεχνικών (θεατρικό παιχνίδι, τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, Θέατρο του Καταπιεσμένου κ.ά.) και συμμετέχουν ως βοηθοί εμψυχωτές στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.


Οργάνωση: Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Σε συνεργασία με την ActionAid Hellas

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr


 

Print

Number of views (1676)/Σχόλια (0)