Το πορτοκάλι με την περόνη


Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα και παράσταση


 

Το πορτοκάλι με την περόνη - (παιχνίδια πολέμου)
Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα και παράσταση
Θεσσαλονίκη, 2004-2005

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Ομάδα καλλιτεχνικής δημιουργίας "ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ

ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ: Νέοι από κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, σχολεία, ευρύτερο κοινό

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Δίκτυο παρακολούθησε το πρόγραμμα σε όλες τις φάσεις των 2 ετών: προετοιμασία παράστασης με παιδιά από το Παπάφειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, παράσταση από την ομάδα Ούγκα Κλάρα. Κατέγραψε και εξέδωσε οπτικοακουστικό υλικό εργασίας από τα εργαστήρια προετοιμασίας. Προσέφερε το χώρο των Διεθνών Συνδιασκέψεων 2004 και 2006 για παρουσίαση των παραστάσεων στους 350 και 520 συνέδρους αντίστοιχα, καθώς και για βιωματικά εργαστήρια με άξονα το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα. Παρακολούθηση, καταγραφή, ενημέρωση και παρουσίαση καλών πρακτικών, διάχυση και ο πολλαπλασιασμός της δράσης. Ειδική έκδοση οπτικοακουστικού εκπαιδευτικού υλικού που συνοδεύει την παράσταση.

PortokaliMePeroni


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 

Έχοντας ως κινητήριο μοχλό το γέλιο, το χιούμορ, το σώμα, το ρυθμό, τα ακροβατικά και την αυτοσχεδιαστική μουσική, η παράσταση αποτελεί μια νέα πρόταση για την καλλιτεχνική έκφραση και επικοινωνία.


Μια καυστική, αντιπολεμική κωμωδία βασισμένη στις τεχνικές του σωματικού θεάτρου, «με τα πόδια στο κεφάλι και τη γλώσσα έξω». Μέσα από τον κλαυσίγελο, παρακολουθούμε την πορεία μιας ομάδας νέων από τη γέννα έως την ενηλικίωση. Μοιραζόμαστε μαζί τους τη χαρά, τις ανησυχίες, τη μετάβαση στον κόσμο των ενηλίκων μέσα από το παιχνίδι, τον πόλεμο, τον έρωτα, την ελπίδα.


Η παράσταση παρουσιάζεται σε συνεργασία με την «Άρσις» (Kοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων), το Παπάφειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων και βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO.


Η παράσταση ανέβηκε για το κοινό και τα σχολεία από το Νοέμβριο του 2004 μέχρι τον Απρίλιο του 2005 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη” και περιόδευσε σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας (Έδεσσα, Αξιούπολη, Σέρρες, Ασπροβάλτα). Από τον Οκτώβριο του 2005 μέχρι τον Ιανουάριο του 2006, έδωσε 40 παραστάσεις στον Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού “Αίγλη” και άνοιξε το φεστιβάλ «Θεατρική Δράση 1» που οργανώθηκε με τη συνεργασία του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και του Θεάτρου της Άνοιξης.  Ταυτόχρονα συνεχίζει τις παραστάσεις για τα σχολεία.