Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

«Σκληρό Καρύδι» – Εργαστήριο για μαθητές

Δηλώσεις ενδιαφέροντος: οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να στείλουν αίτημα-πρόσκληση, από το ιμειλ του σχολείου (όχι προσωπικό) με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης του σχολείου, στο  info@theatroedu.gr
 Λόγω του μεγάλου αριθμού αιτημάτων και περιορισμένης δυνατότητας υλοποίησης θα γίνεται κλήρωση. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Συνεργασία: Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες - Γραφείο Ελλάδας

Γραμματεία: 2106541600 / info@theatroedu.gr

 

 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, παρουσιάζεται σε σχολεία  το εκπαιδευτικό εργαστήριο Σκληρό Καρύδι – για μαθητές, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου(εκδόσεις Καλειδοσκόπιο).

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές Ε΄, ΣΤ΄Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου

Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες

Εμψυχωτές: Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου, οι θεατροπαιδαγωγοί Ηρώ Ποταμούση, Τζένη Καραβίτη, Σόνια Μολογούση, Νάσια Χολέβα και άλλοι εμψυχωτές του Προγράμματος

 

Το βιβλίο διανέμεται δωρεάν και το όλο πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

 

Στόχοι:Ευαισθητοποίηση των μαθητών για το προσφυγικό, καλλιέργεια ενσυναίσθησης και ικανότητας να μπαίνουν στη θέση του άλλου, καλλιέργεια αλληλεγγύης και κλίματος συνεργασίας στην τάξη, πρόληψη καταστάσεων απόρριψης και εκφοβισμού μαθητών που διαφέρουν. Για τους μεγαλύτερους μαθητές επίσης: καλλιέργεια στάσης ενεργού πολίτη, καλλιέργεια ικανότητας κριτικής σκέψης και ένταξης των προβλημάτων όπως το προσφυγικό στην παγκόσμια και συστημική τους διάσταση.

 

Περιγραφή: Εισαγωγικά παιχνίδια συγκέντρωσης και δημιουργίας πνεύματος συνεργασίας (δημιουργία ομάδων, σωματικών εικόνων κ.ά.).Εισαγωγή στην ιστορία που πραγματεύεται το  «σκληρό καρύδι». Διάβασμα αποσπάσματος και συνέχισης της ιστορίας από τους μαθητές (γραφή). Επεξεργασία των διαφορετικών εκδοχών συνέχισης της ιστορίας και δραματοποίησή τους με δυναμικές εικόνες. Συζήτηση για την έννοια του «ξένου».

 

Προϋποθέσεις: Τάξη με τα θρανία σε Π και δημιουργία ελεύθερου χώρου στη μέση. Χαρτιά ή πρόχειρο τετράδιο και μολύβια για κάθε μαθητή. Η από πριν ανάγνωση του βιβλίου δεν είναι προϋπόθεση. Χρειάζεται όμως προετοιμασία για το θέμα και το συμμετοχικό χαρακτήρα του εργαστηρίου. Οι μαθητές μπορούν να έχουν συζητήσει το προσφυγικό και  να έχουν επισκεφθεί τη σελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μπορούν να έχουν κοιτάξει το εξώφυλλο του βιβλίου και να έχουν διατυπώσει ιδέες για το πιθανό περιεχόμενο της ιστορίας.

Δηλώσεις ενδιαφέροντος: οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να στείλουν αίτημα-πρόσκληση,  από το ιμειλ του σχολείου (όχι προσωπικό) με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης του σχολείου, στο  humanrights@theatroedu.gr υπόψη κας Γιάννας Παπαδοπούλου.
Λόγω του μεγάλου αριθμού αιτημάτων και περιορισμένης δυνατότητας υλοποίησης θα γίνεται κλήρωση. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Σκληρό καρύδι - Όλα τα εργαστήρια

Μαθητικό φεστιβάλ

Αίγιο, 19/5/2017, μαθητικά φεστιβάλ

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 19/5/2017 11:00 πμ - 2:00 μμ Export event


"Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ:Το Σκληρό Καρύδι"

Αίγιο 19-05-2017

Στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο, Μυρτιάς Αιγίου, 11πμ

Συλλογικό Θεατρικό δρώμενο από μαθητές 
με αφορμή τα κείμενα του βιβλίου «Σκληρό Καρύδι»

Παίρνουν μέρος

6 Δημοτικά Σχολεία της Αιγιάλειας 
με 114 μαθητές 
και τη βοήθεια των 11 εκπαιδευτικών τους.

Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, στις 11 π.μ. στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο, Μυρτιά Αιγίου, 114 μαθητές, από 6 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αιγιαλείας, με τη βοήθεια 11 εκπαιδευτικών ζωντανεύουν τα κείμενα του βιβλίου της Ελένης Σβορώνου «Σκληρό Καρύδι» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο). Πρόκειται για την ιστορία της Αϊσέ, ενός εννιάχρονου κοριτσιού από το Αφγανιστάν που ζει στην Ελλάδα και με αφορμή ένα άσχημο περιστατικό που της προκάλεσαν κάποιοι συμμαθητές της στο σχολείο μας αποκαλύπτει με κέφι, τόλμη και λίγο παράπονο για τη ζωή της τις σχέσεις της με τους συμμαθητές της, τις δύσκολες στιγμές του ταξιδιού της και τις πιο βαθιές και βουβές έγνοιες για μια πατρίδα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. 

Στο δρώμενο των μαθητών αξιοποιούνται και φράσεις από το βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο» που αποτελεί συλλογή 28 μαρτυριών ασυνόδευτων παιδιών από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Τα παιδιά αυτά, που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο. Οι «Μονόλογοι από το Αιγαίο» είναι το αποτέλεσμα κύκλου θεατρικών βιωματικών εργαστηρίων, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;». 

Το «Σκληρό Καρύδι» και οι «Μονόλογοι από το Αιγαίο» αποτελούν δράσεις του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Το Φεστιβάλ των σχολείων της Αιγιάλειας στις 19 Μαΐου 2017
Το θεατρικό δρώμενο πουπαρουσιάζουν τα σχολεία της Αιγιάλειας προέκυψε από τη συμμετοχή των σχολείων σε δίκτυο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και σε δίκτυο του Τμήματος Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας με τίτλο «Σκληρό Καρύδι». 
Στα τμήματα που συμμετέχουν στην εκδήλωση υλοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήρι «Σκληρό Καρύδι», από το θεατροπαιδαγωγό του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», Παναγιώτη Βασιλόπουλο. 
Οι μαθητές των σχολείων με την υποστήριξη των υπεύθυνων εκπαιδευτικών τους, επεξεργάστηκαν βιωματικά τα κείμενα του βιβλίου και δημιούργησαν σύντομες σκηνές καταθέτοντας τη δική τους ματιά με κοινό στόχο να ζωντανέψουν την ιστορία της Αϊσέ και όλων των άλλων παιδιών που αναγκάστηκαν να χάσουν την παιδική τους ηλικία από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις στερήσεις και να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. 
Το θεατρικό δρώμενο που παρουσιάζεται με τίτλο: «Σκληρό Καρύδι» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των 6 σχολείων και της σύνθεσης των σκηνών που προέκυψαν από τους μαθητές τους σε ένα συλλογικό θεατρικό δρώμενο

Για τη δημιουργία του θεατρικού δρώμενου συνεργάστηκαν τα σχολεία
το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, 
το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου,
το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 
το 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 
το Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας
το Δημοτικό Σχολείο Τέμενης 

με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών: Φρόσως Προκοπίου, Μάρθας Μανώλη, Αντώνη Γκολόη, Δήμητρας – Λαμπρινής Καραγγελή, Ζαμπίας Μπραουδάκη, Χαράς Μαμωνά, Αριάδνης Χουλιαροπούλου, Μαρίας Μανόνα, Κατερίνας Κουβέλη, Παρασκευής Θεοδωρακοπούλου, Βασιλικής Πλατάνου.

Σκηνική σύνθεση: Παρασκευή Θεοδωρακοπούλου
Συντονισμός Φεστιβάλ: Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου
Περιφερειακός Διαχειριστής προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» Δυτικής Ελλάδας: Γιώργος Μπεκιάρης
Σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.ΚΕ.ΠΑ). 
Με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
 

 


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.