Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

Εκπαίδευση εμψυχωτών, επιμορφωτών,συντονιστών
 σεμινάρια στελεχών

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" και της συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών, εμψυχωτών και επιμορφωτών του προγράμματος, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνει σειρά Σεμιναρίων - Εργαστηρίων στελεχών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης ενηλίκων, θέματα που αφορούν τη προσφυγική κρίση, τεχνικές αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού του Προγράμματος, ανατροφοδότησης κ.ά. ​Παράλληλα οργανώνει σε διάφορες πόλεις σειρά "παιδαγωγικών-συντονιστικών" συναντήσεων με τοπικούς συντονιστές, εκπαιδευτικούς και στελέχη τοπικής κοινωνίας, για την οργάνωση και συντονισμό των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος στη περιοχής τους.

Εκπαίδευση στελεχών - Κι αν ήσουν εσύ;

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 22/3/2025 9:30 πμ - 12:00 μμ Export event

Ο πρίγκιπας κι ο πρίγκιπας

Αθήνα, 22/03/2025, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Έλενα Σκαρπίδου

 

Ο πρίγκιπας κι ο πρίγκιπας

 

Γιώργος Κωνσταντινίδης
παιδοψυχολόγος, ηθοποιός, εθελοντής στο Πολύχρωμο Σχολείο

Έλενα Σκαρπίδου
επιμορφώτρια Σεξουαλικής Εκπαίδευσης, 
υπεύθυνη τομέα Εκπαίδευσης Πολύχρωμου Σχολείου

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου “Θέατρο και Συμπεριληπτική εκπαίδευση”
Αθήνα 21-23 Μαρτίου 2025
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Γλώσσα: ελληνικά
Θέσεις περιορισμένες

Το  εργαστήριο  απευθύνεται  σε επαγγελματίες της εκπαίδευσης 

Στόχος του Εργαστηρίου είναι η κατανόηση της ποικιλομορφίας του φύλου και της σεξουαλικότητας και η σχετική ορολογία, η ευασθητοποίηση των ανθρώπων που εργάζονται με παιδιά, εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, γύρω από ζητήματα που αφορούν τις/τους ΛΟΑΤΚΙ+ μαθήτριες/-ές, η μετακίνηση και η ενδυνάμωσή τους ώστε να συμπεριλάβουν στις πρακτικές τους τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τις ιστορίες τους. 

Σύντομη περιγραφή εργαστηρίου:  
Παίρνοντας αφορμή από τη δομή των κλασικών, παραδοσιακών παραμυθιών μιλάμε για τις εμφυλες και σεξουαλικές ταυτότητες αποδομώντας τα στερεοτυπικά πρότυπα και τις έμφυλες προσδοκίες. Σύμφωνα με την εμπειρία στη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση, η κατανόηση της θέσης στην οποία βρίσκεται ένα άλλο άτομο μέσα από άλλες οπτικές γωνίες θέασης είναι μια δυνατότητα που αναπτύσσεται ιδιαίτερα αποτελεσματικά μέσω δραματοποιημένων καταστάσεων που βιώνουν συνολικά όλοι οι άνθρωποι. Τα συμμετέχοντα άτομα καλούνται λοιπόν, μέσω της δημιουργικής γραφής να συνδράμουν στη διασκευή ενός κειμένου (με την προαναφερθείσα παραδοσιακή δομή), να το δραματοποιήσουν αυτοσχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας ποικιλία τεχνικών σωματικού θεάτρου. Χρησιμοποιούμε ομαδοσυνεργατικές μεθόδους και θεατρικές τεχνικές ώστε να παρουσιάσουμε τις αντισυμβατικές σεξουαλικές και έμφυλες ταυτότητες που αντιστέκονται σε σταθερές ταξινομήσεις και για να επισημάνουμε τις θεωρητικές μας υποθέσεις ότι το φύλο και η σεξουαλικότητα είναι ρευστά, κοινωνικά κατασκευασμένα και επιτελεστικά, απλώνονται σε ένα ευρύ φάσμα και βρίσκονται διαρκώς σε εξέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, τα συμμετέχοντα άτομα θα διερευνήσουν τις ασυνείδητες αιτίες που εμποδίζουν ή αλλοιώνουν την παιδαγωγική σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά και θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές της Συμπεριληπτικής-Ολοκληρωμένης Σεξουαλικής Εκπαίδευσης (ΣΟΣΕ) και της queer Παιδαγωγικής. Χρησιμοποιώντας ως βάση, τις προσωπικές εμπειρίες τους με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, σε συσχετισμό με τα συναισθήματα που αναδύονται, θα αναζητήσουμε και θα ανακαλύψουμε νέες ιδέες, εμπειρίες και τρόπους συμπερίληψηςε των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο περιεχόμενο και στην υλοποίηση θεατρικών και βιωματικών δράσεων. Θα δοθεί επίσης, ιδιαίτερη σημασία στον οραματισμό της τάξης/ομάδας ως ένα απελευθερωτικό περιβάλλον στο οποίο τα μέλη της θα μαθαίνουν να σέβονται τις διαφορές που έχουν παρά να τις φοβούνται, θα συνεργάζονται σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας και θα μετατρέπουν ό,τι έμαθαν σε απλές και αποτελεσματικές πράξεις κατά της αδικίας, της ανισότητας και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων.
Το Εργαστήριο, στη συνέχεια, μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και να εφαρμοστεί και σε ομάδες παιδιών στην προεφηβεία και εφηβεία.

Σημείωση: Το  σεμινάριο  είναι  βιωματικό,  συμμετοχικό,  έχει  τη  μορφή  θεατρικού  εργαστηρίου, περιλαμβάνει δημιουργική γραφή με σωματική επαφή και κίνηση στο χώρο. Γι’ αυτό τα συμμετέχοντα άτομα είναι απαραίτητο:
    • να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο
    • να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στο σύνολό του
    • να φέρουν μαζί τους… κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!


Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε θέατρο, ψυχολογία  και παιδαγωγικά με εξειδίκευση στην παιδοψυχολογία. Έχει εργαστεί ως επόπτης σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές ψυχικής υγείας.  Έχει εκπονήσει παιδαγωγικά προγράμματα για ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Έχει παίξει σε παραστάσεις του κρατικού και του εθνικού θεάτρου. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις για παιδιά και εφήβους  και τέλος έχει εργαστεί σε δημόσια σχολεία ως παράλληλη στήριξη. Ζει και εργάζεται ώς παιδοψυχολόγος στην Αθήνα. 

Η Έλενα Σκαρπίδου είναι εκπαιδευτικός με πολύχρονη εμπειρία στο συντονισμό ομάδων εφήβων με θέμα τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας. Επίσης είναι εκπαιδεύτρια σε ομάδες επαγγελματιών της εκπαίδευσης και γονέων/κηδεμόνων και έχει εμπειρία στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών βιωματικών εργαστηρίων σε θέματα που αφορούν τη Συμπεριληπτική-Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Εκπαίδευση (ΣΟΣΕ) και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών στο σχολείο. Είναι επίσης, δημιουργός της εκπαιδευτικής εφαρμογής SecsWise. Έχει συμμετάσχει στις συγγραφικές ομάδες και εκπαιδεύσεις πολλών εκπαιδευτικών Ευρωπαϊκών έργων με σχετική θεματολογία, έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με τον ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, Περιφέρειας Αττικής – Ν.Π.Δ., την Κιβωτό του Κόσμου και είναι πιστοποιημένη επιμορφώτρια του ΕΚΔΔΑ. Από το 2017 είναι υπεύθυνη του Τομέα Εκπαίδευσης του Πολύχρωμου Σχολείου https://rainbowschool.gr/ . Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Intersex Greece (ΜΚΟ για τα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων) και βασική συνεργάτιδα των Συνηχήσεων (Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης). Τέλος, είναι κάτοχος και διαχειρίστρια του ιστότοπου https://sexualeducation.gr/ 
 

 

Print