Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

Εκπαίδευση εμψυχωτών, επιμορφωτών,συντονιστών
 σεμινάρια στελεχών

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" και της συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών, εμψυχωτών και επιμορφωτών του προγράμματος, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνει σειρά Σεμιναρίων - Εργαστηρίων στελεχών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης ενηλίκων, θέματα που αφορούν τη προσφυγική κρίση, τεχνικές αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού του Προγράμματος, ανατροφοδότησης κ.ά. ​Παράλληλα οργανώνει σε διάφορες πόλεις σειρά "παιδαγωγικών-συντονιστικών" συναντήσεων με τοπικούς συντονιστές, εκπαιδευτικούς και στελέχη τοπικής κοινωνίας, για την οργάνωση και συντονισμό των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος στη περιοχής τους.

Εκπαίδευση στελεχών - Κι αν ήσουν εσύ;

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 8/2/2025 6:00 μμ - 9/2/2025 2:00 μμ Export event
«Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι Τραγωδία)»

«Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι Τραγωδία)»

Σάμος 8-9/2/2025, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Ιωάννα Μήτσικα

Δωρεάν σεμινάριο/εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές/εμψυχώτριες νεανικών ομάδων, φοιτητές/φοιτήτριες

«Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι Τραγωδία)»
Βιωματικό εργαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θέματα προσφύγων του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»

ΣΑΜΟΣ 8-9 Φεβρουαρίου 2025
Σάββατο 8/2 18:00-21:00
Κυριακή 9/2 10:00-14:00
Στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου

Εμψύχωση: Ιωάννα Μήτσικα

Δωρεάν για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων καθώς και για εμψυχωτές/εμψυχώτριες νεανικών ομάδων ή φοιτητές/φοιτήτριες με μικρή ή καθόλου εμπειρία σε θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές

Θέσεις περιορισμένες. Απαραίτητη η κράτηση

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.)  στο πλαίσιο του προγράμματός  «Κι αν ήσουν εσύ;» - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος», διοργανώνουν επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο/εργαστήριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν το πρόγραμμα ή και όσων ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.

Με το τέλος του εργαστηρίου θα ακολουθήσει συζήτηση για όλες τις δράσεις του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» στην Σάμο.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Τοπικούς Συνδέσμους Σάμου του ΠΔΘΕ, τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων Σάμου και το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Σάμου, «Φάρος»-σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των ναρκωτικών-ΟΚΑΝΑ.

Σύντομη περιγραφή εργαστηρίου
Στο εργαστήριο μελετάμε το σώμα ως μέρος ενός συνόλου: σώμα-πνεύμα-φαντασία.
Το σώμα, μέσω του οποίου είμαστε παρόντες, το δυνατό και το αδύναμο σώμα, το σώμα της μνήμης, της Ιστορίας, του πόνου και της χαράς, το σώμα στην κοινωνία. Το σώμα που αφηγείται τους μύθους του κόσμου, αλλά και τις ιστορίες της ζωής μας.
Πώς αφηγείται το σώμα όταν απουσιάζει ο λόγος;
Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με σωματικές τεχνικές (σύγχρονος χορός, σωματικό θέατρο) και τεχνικές devising. Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση με τα εκφραστικά μέσα, η ανακάλυψη και η δημιουργική χρήση του προσωπικού κινητικού λεξιλογίου, αλλά και η γνωριμία με μεθοδολογικούς τρόπους για τη δόμηση μιας παράστασης/performance βασισμένης στην κίνηση.
Το εργαστήριο χρησιμοποιεί ως πηγή σύγχρονα κοινωνικά θέματα/γεγονότα, που από την κοινωνία (Μ.Μ.Ε, κυβερνητικός ή κυρίαρχος λόγος, κοινή γνώμη) χαρακτηρίζονται ως «τραγικά» -πχ. προσφυγικά ναυάγια, ρατσιστικές δολοφονίες. Οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται και συζητούν, μέσα από την αλληλεπίδραση και την τέχνη, δύσκολα κοινωνικά γεγονότα, παίρνοντας θέση αλλά και εκφράζοντας τον συναισθηματικό αντίκτυπο που αυτά έχουν στους ίδιους. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια μικρή παρουσίαση στην οποία μπορείτε να καλέσετε τους φίλους σας.

Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, συμμετοχικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, περιλαμβάνει ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες με σωματική επαφή και κίνηση στο χώρο και στο έδαφος. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είναι απαραίτητο:
    να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο
    να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στο σύνολό του
    να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Αιτήσεις συμμετοχής: Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες πρέπει να συμπληρώσουν τη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΔΩ  και θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους στο προσωπικό τους email.

Το σεμινάριο εντάσσεται στον επιμορφωτικό κύκλο με τίτλο «κι αν ήσουν εσύ;  - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών / εμψυχωτριών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων»  που, υπό προϋποθέσεις, οδηγεί σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης έως και 200 ωρών.  Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και με την επιστημονική στήριξη των: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό πρόγραμμα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Πάτρας/Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Tμήματος Θεατρικών Σπουδών. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA). Δείτε περισσότερα ΕΔΩ (& www.theatroedu.gr)

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Ελλάδας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Συντονισμός: Σοφία Μπουτμπάρα, Τοπική Συντονίστρια Σάμου προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»
Πληροφορίες: info@theatroedu.gr / 2106541600

Βιογραφικό σημείωμα εμψυχώτριας
Η Ιωάννα Μήτσικα, είναι χορογράφος-χορεύτρια. Εργάζεται ως χορογράφος και χορεύτρια στο θέατρο. Είναι μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού vis motrix και συνεργάτιδα του μουσικού σχήματος encardia, με το οποίο έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα, Κύπρο, Κορσική και Ιταλία. Έχει συνεργαστεί με το Κ.Θ.Β.Ε, με το Ion Dacian National Operetta Theatre στο Βουκουρέστι και με πολλούς ιδιωτικούς και δημόσιους καλλιτεχνικούς φορείς, εντός και εκτός Ελλάδας. Διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή́ Δραματικής Τέχνης Ανδρέας Βουτσινάς από́ το 2010. Κατά τα έτη 2021 και 2022 δίδαξε το μάθημα Κινησιολογία - Χορός για Ηθοποιούς στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Έχει ακόμα διδάξει στην Ανώτερη Σχολή́ Χορού́ Δήμου Σταυρούπολης, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αμπελοκήπων, στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Βασίλης Διαμαντόπουλος, στο θεατρικό εργαστήριο του Κ.Θ.Β.Ε κ.α. Διαθέτει πλούσια εμπειρία στη διδασκαλία και την εμψύχωση ομάδων με ποικίλα χαρακτηριστικά, στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση. Από́ το 2008 υλοποιεί́ εργαστήρια θεάτρου και χορού σε κρατούμενους. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλα ευρωπαϊκά́ προγράμματα επιμόρφωσης με θέμα την Τέχνη στη Φυλακή́ και σε συλλογικές εκδόσεις εκπαιδευτικού́ υλικού́ με το ίδιο θέμα. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού́ του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει πτυχίο Νομικής (Α.Π.Θ.) και μεταπτυχιακό́ δίπλωμα στο Εργατικό́ Δίκαιο (Δ.Π.Θ.). Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 

 

 

 

Print