Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ

«Σκληρό καρύδι»
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών τοπικής κοινωνίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργανώνουν δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέλη της τοπικής κοινωνίας (οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώσεις γονέων, στελέχη δημοτικών αρχών, ενώσεις εκπαιδευτικών κ.ά).

 

 


«Σκληρό καρύδι»
Τεχνικές θεάτρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες

 

Εμψύχωση: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου και πιστοποιημένοι θεατροπαιδαγωγοί του προγράμματος

Διάρκεια: 4 ώρες
Τρόπος: Διαδικτυακά ή δια ζώσης
Απευθύνεται 
σε εκπαιδευτικούς μεγάλων τάξεων Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου, εμψυχωτές/τριες νεανικών ομάδων, φοιτητές/τριες.
Σχεδιασμός - Προσαρμογή: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 

Το «Σκληρό καρύδι» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου, η οποία έκανε και τον αρχικό σχεδιασμό, που εμπλουτίστηκε, στη συνέχεια, με δραστηριότητες εκπαιδευτικού δράματος και περιλήφθηκε στη β΄ έκδοση του βιβλίου ΕΔΩ.

Η ηρωίδα του βιβλίου, η Αϊσέ, το Σκληρό καρύδι, είναι μια εννιάχρονη Αφγανή που κατέληξε στη χώρα μας. Μοιράζεται τα ίδια βάσανα με τα παιδιά της ηλικίας της, αλλά έχει και τις δικές της πιο βαθιές και βουβές έγνοιες για μια πατρίδα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. 

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ετερότητας και δικαιωμάτων των προσφύγων μέσα από τη χρήση βασικών τεχνικών παιδαγωγικού θεάτρου και δημιουργικής γραφής. Επιδιώκει την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και του κλίματος συνεργασίας στην τάξη, την πρόληψη καταστάσεων απόρριψης και εκφοβισμού μαθητών/τριών, την καλλιέργεια στάσης ενεργού πολίτη, την κριτική σκέψη και την ένταξη προβλημάτων όπως το προσφυγικό στην παγκόσμια και συστημική τους διάσταση. 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / info@theatroedu.gr 

 


 

Σεμινάρια Εκπαιδευτικών - "Σκληρό καρύδι"