Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

 



                Για να ακουστεί η φωνή τους!

 

Η δράση «Μονόλογοι σε καραντίνα» στοχεύει να δώσει φωνή σε έφηβους πρόσφυγες, που διαμένουν σε διάφορες δομές και περιοχές της χώρας και έζησαν για ένα διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Μάιο 2020, όπως όλος ο πληθυσμός, σε κατάσταση προσωρινής καραντίνας λόγω του COVID-19.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ "Μονόλογοι σε καραντίνα"

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA)  καλούν στις 27 Νοεμβρίου  2020 σε μια Διεθνή Ημέρα Δράσης με τίτλο «Μονόλογοι σε καραντίνα».  Για να ακουστεί η φωνή τους!

Το κάλεσμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, σχολεία, καλλιτεχνικές ομάδες και συλλόγους στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το υλικό της έκδοσης ως πηγή έμπνευσης και περαιτέρω δημιουργίας μέσα από καλλιτεχνικά δρώμενα, αναγνώσεις κειμένων, θεματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις κ.ά. 


Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2020 - «Μονόλογοι σε καραντίνα»

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2020 - «Μονόλογοι σε καραντίνα»

Μυτιλήνη, 24/6/2020, Φεστιβάλ - Ημέρες δράσης

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 24/6/2020 7:00 μμ - 9:00 μμ Export event


Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2020 - «Μονόλογοι σε καραντίνα»

Ημέρα/Ώρα: Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, 19:00

Τόπος: θεατράκι Μαρίνας, Μυτιλήνη

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων συναντηθήκαμε την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, στις 19:00 με σκοπό να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και τις σκέψεις από τον καιρό της καραντίνας και να τις συνδέσουμε όχι μόνο θεματικά αλλά και συνειρμικά, με έναν προσωπικό, πρωτίστως, τρόπο με τα κείμενα που έγραψαν έφηβοι πρόσφυγες στο πλαίσιο των εργαστηρίων δημιουργικής γραφής της δράσης «Μονόλογοι σε καραντίνα».

Προσκαλέσαμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους συνεργάτες του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» στη Λέσβο να λάβουν μέρος στη συμμετοχική δράση. Αναγνώστηκαν κείμενα που έγραψαν οι έφηβοι πρόσφυγες και μοιραστήκαμε προσωπικές εμπειρίες από την περίοδο αυτή.

Το «εγώ» μας και το «εδώ» των κειμένων συνδιαλέγονταν ασταμάτητα για μιάμιση περίπου ώρα, διακόπτοντας το ένα τη ροή του άλλου, εναλλάσοντας προσωπικά βιώματα των παρόντων «εγώ» με τα «εδώ» των παιδιών και των κειμένων τους. Κάθε φορά, με γνώμονα την συνειρμική εμπλοκή των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών, το «εδώ» παρενέβαινε στο «εγώ» και αντιστρόφως, σε μια διαδικασία που αναδείκνυε εμφανώς την υπερβατική διάσταση τυχαίων συναντήσεων σε κοινούς «τόπους» εγγύτητας και οικειότητας. Με εμφανή συγκίνηση, είκοσι (20) εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες κατέθεσαν ανησυχίες, μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα καθώς και αποσπάσματα από τους «Μονολόγους σε καραντίνα».

Η δράση «Μονόλογοι σε καραντίνα» υλοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τον Μάιο 2020 με τη συμμετοχή εικοσιτεσσάρων (24) εφήβων προσφύγων από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, το Ιράν, το Βελουχιστάν το Πακιστάν, τη Συρία, το Καμερούν, τη Σομαλία, το Μπενίν κ.α. και είχε στόχο να δώσει φωνή σε έφηβους πρόσφυγες, που διαμένουν σε διάφορες δομές και περιοχές της χώρας ώστε να εκφράσουν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους στην καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;», είναι ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων. Υλοποιείται από το 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τηρήσαμε τις αποστάσεις ασφαλείας για την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων/ουσών στην εκδήλωση.


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»

Πληροφορίες: Νικολέττα Δημοπούλου, Περιφερειακή Συντονίστρια του πρόγραμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» για τη Ν. Ελλάδα και  τα Νησιά του Αιγαίου.
Διονύσης Παύλου, Τοπικός Συντονιστής του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» στη Λέσβο

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Print

Number of views (3559)/Σχόλια (0)


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, και τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.

Συνεργαζόμενοι φορείς:  ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS, Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ, Κοινωνικό ΕΚΑΒ, Αναπτυξιακή «Πάρνωνα» ΑΕ Ο.Τ.Α. Τρίπολη, 
Αναπτυξιακή Καρδίτσας ΑΝΚΑ Ο.Τ.Α Καρδίτσα, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης