Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025


 

Our Space - Όλες οι δράσεις

«Σκληρό Καρύδι!» - Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων

«Σκληρό Καρύδι!» - Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων

Διαδικτυακά, 11/1/2024 Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 11/1/2024 5:00 μμ - 9:00 μμ Export event


Σεμινάριο-Εργαστήριο: «Σκληρό Καρύδι! - Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»

Δωρεάν για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές/εμψυχώτριες νεανικών ομάδων. Θέσεις περιορισμένες. Διάρκεια: 4 ώρες

Διαδικτυακά (ΖΟΟΜ), 11/1/2024, Ώρες: 17:00-21:00

Επιμορφώτρια: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
Υποστήριξη: Αφροδίτη Ρίζου
Εργαστήριο στηριγμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου

Απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθητές Ε΄, ΣΤ΄Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεγασία με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους "Κι αν ήσουν εσύ; - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος” διοργανώνει επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Σκληρό Καρύδι!» για την υποστήριξη εκπαιδευτικών και εμψυχωτών/εμψυχωτριών νεανικών ομάδων που υλοποιούν ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.

Το σεμινάριο/εργαστήριο εντάσσεται στον επιμορφωτικό κύκλο με τίτλο ΄κι αν ήσουν εσύ;  - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών / εμψυχωτριών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων  που, υπό προϋποθέσεις, οδηγεί  σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης έως και 190 ωρών.  Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και με την επιστημονική στήριξη των: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό προγραμμα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ / Τμήμα Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA). 

Το εργαστηριο «Σκληρό Καρύδι» ανήκει στην Ενότητα Β του επιμορφωτικού κύκλου του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" 
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ (& www.theatroedu.gr)

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 

Το «Σκληρό καρύδι» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου, η οποία έκανε και τον αρχικό σχεδιασμό, που εμπλουτίστηκε, στη συνέχεια, με δραστηριότητες εκπαιδευτικού δράματος και περιλήφθηκε στη β΄ έκδοση του βιβλίου ΕΔΩ.

Η ηρωίδα του βιβλίου, η Αϊσέ, το Σκληρό καρύδι, είναι μια εννιάχρονη Αφγανή που κατέληξε στη χώρα μας. Μοιράζεται τα ίδια βάσανα με τα παιδιά της ηλικίας της, αλλά έχει και τις δικές της πιο βαθιές και βουβές έγνοιες για μια πατρίδα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. 

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ετερότητας και δικαιωμάτων των προσφύγων μέσα από τη χρήση βασικών τεχνικών παιδαγωγικού θεάτρου και δημιουργικής γραφής. Επιδιώκει την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και του κλίματος συνεργασίας στην τάξη, την πρόληψη καταστάσεων απόρριψης και εκφοβισμού μαθητών/τριών, την καλλιέργεια στάσης ενεργού πολίτη, την κριτική σκέψη και την ένταξη προβλημάτων όπως το προσφυγικό στην παγκόσμια και συστημική τους διάσταση. 

 

Αιτήσεις συμμετοχήςΤο σεμινάριο είναι δωρεάν αλλά οι θέσεις περιορισμένες.  Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ). Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στη φόρμα εγγραφής εδώ και θα λάβουν το σύνδεσμο ΖΟΟΜ μια ημέρα πριν το σεμινάριο.
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ-ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΠΔΘΕ ΕΔΩ

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Αντιγόνη Τσαρμποπούλου είναι απόφοιτη του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ και του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες  της Αγωγής και κατεύθυνση Διδακτική της Γλώσσας/Λογοτεχνίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια εκπαιδευτικού δράματος και εργαστήρια για το θέατρο και τις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μαθήματα θεάτρου στο Εργαστήριο Υποκριτικής και Θεατρικής Έκφρασης της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης. Έχει πάρει μέρος στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ποικίλων επιμορφωτικών προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς και στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, στο οποίο αξιοποιούνται τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και θεατρικού παιχνιδιού στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας. Ενδεικτικά: «Η κωμική σκηνή-Α΄ Γυμνασίου» και «Η τραγική σκηνή-Β΄Λυκείου», στον τόμο Διαβάζοντας λογοτεχνία στο σχολείο: μια νέα πρόταση διδασκαλίας, «Το παιχνίδι στη λογοτεχνία» και «Η περιπέτεια της ενηλικίωσης» στο Υλικό για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων Θράκης, ΕΚΠΑ, Ψηφιακός Φάκελος ΕΚΕΒΙ: Ο ξένος, εικόνες του άλλου στη λογοτεχνία, http://www.ekebi.gr/Fakeloi/xenos/index.htm , Ψηφιακά εκπαιδευτικά σενάρια για τα γλωσσικά μαθήματα Πρωτέας, http://proteas.greek-language.gr/ και Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα & τη γλωσσική  εκπαίδευση: Εξερευνώ τις ιστορίες, http://www.e-istories.gr/, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Από το 2016 είναι  εμψυχώτρια και επιμορφώτρια στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Εργάζεται ως δασκάλα στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

.


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Γραμματεία/Πληρ.: info@theatroedu.gr / 2106541600


 

Print

Number of views (1783)/Σχόλια (0)