Θέατρο των Καταπιεσμένων
Θέατρο Φόρουμ

ανακοινώσεις - υλικό - βιβλίογραφία - άρθρογραφία - δράσεις
 

"...to be citizens, it is not enough to live in society;
w
e have to transform it..."  (Augusto Boal)

 

 



Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα -παρασταση θεάτρου φόρουμ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο σχολείο.


 

"Θέατρο Φόρουμ & εκπαίδευση"

Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα και τεχνικές θεάτρου φόρουμ

Άρθρα

Άρθρα (στα Ελληνικά) για τον Μπόαλ και το Θέατρο του Καταπιεσμένου

Γλωσσάρι

Γλωσσάρι του Θεάτρου του Καταπιεσμένου
Δείτε εδώ

«To Θεατρικό κείμενo & Οδηγός Θεάτρου Φόρουμ #Support_Hara»

(ελεύθερη πρόσβαση)

Η δημοσίευση περιλαμβάνει το πλήρες κείμενο της παράστασης #SupportHARA, το οποίο λειτουργεί ως αφετηρία για καλλιτεχνική, εκπαιδευτική και κοινωνική αξιοποίηση καθώς και τον οδηγό για το θέατρο φόρουμ. Το έργο έχει σχεδιαστεί ως μια ανοιχτή δραματουργική δομή, που ενεργοποιείται μέσα από τη συμμετοχή και τον διάλογο.
Δραματουργία: Χριστίνα Κρίθαρη / Μορφή: Θέατρο Φόρουμ
Το έργο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο καλλιτεχνικής και κοινωνικής δράσης με την υποστήριξη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της θεατρικής ομάδας Μικρός Βορράς. O οδηγός αποτελεί συνοδευτικό υλικό του έργου #Support_Hara και λειτουργεί ως ένα πρακτικό εργαλείο ενεργοποίησης της θεατρικής διαδικασίας.Δεν πρόκειται για ένα θεωρητικό εγχειρίδιο, αλλά για ένα ζωντανό πλαίσιο εφαρμογής της μεθοδολογίας του Θεάτρου Φόρουμ σε εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά περιβάλλοντα. Απευθύνεται σε:• Joker και εμψυχωτές/εμψυχώτριες που συντονίζουν τη διαδικασία, • Εκπαιδευτικούς και φορείς που φιλοξενούν την παράσταση, • Θεατρικές ομάδες που επιθυμούν να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία με ασφάλεια και συνέπεια
 


 


 


 

Φεστιβάλ

Διθενή Φεστιβάλ & Εκδηλώσεις Θεάτρου του Καταπιεσμένου

Jana Shanskriti "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" ως Φόρουμ στην Kalkata India

Νίκος Γκόβας
ελεύθερη πρόσβαση

From spectarors to spect-actors

Bruce Burton & John O'Toole (2005) Enhanced Forum Theatre: Where Boal’s Theatre of the Oppressed Meets Process Drama in the Classroom

The Aesthetics of the Oppressed

"Το παραμύθι της Σούα-Σούα" 

Augusto Boal (μτφ Ρένα Μοράρη)
Ελεύθερη πρόσβαση (ελληνικά)

Politics, Education, Change 

Δράσεις ΘτΚ & Θεάτρου Φόρουμ

«349’ ακόμα…»

«349’ ακόμα…»

Αθήνα, 13/12/2026, παράσταση θεάτρου φόρουμ για μαθητές/μαθήτριες

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 13/12/2026 12:00 μμ - 2:00 μμ Export event


«349΄ακόμα...»

παράσταση θεάτρου φόρουμ - θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα
 
για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό


στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Φόρουμ στην Εκπαίδευση
ΑΘΗΝΑ 13/12/2026, ώρες: 12μ-2μμ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ
 

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Φόρουμ στην Εκπαίδευση «Πάρε Φόρουμ κι έλα!», από τις 11 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2026, με παραστάσεις, βιωματικά εργαστήρια και παρουσιάσεις που αναδεικνύουν τις δυνατότητες του Θεάτρου Φόρουμ στην εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παρουσιάζεται η διαδραστική παράσταση «349’ ακόμα…», της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας ΠΑιΘέΑ, με θέμα την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό.

 

Η παράσταση αφηγείται την ιστορία ενός μαθητή που γίνεται στόχος εκφοβισμού από συμμαθητές του και σταδιακά οδηγείται σε αδιέξοδο.
Μπο
ρεί, όμως, η ιστορία του να εξελιχθεί διαφορετικά; Τι θα μπορούσε να αλλάξει;

Στο Θέατρο Φόρουμ οι θεατές δεν παρακολουθούν απλώς την εξέλιξη της ιστορίας. Έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν στη δράση, να πάρουν τη θέση του πρωταγωνιστή και να δοκιμάσουν τις δικές τους ιδέες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Πρόκειται για μια βιωματική θεατρική εμπειρία που ενθαρρύνει τα παιδιά να εκφραστούν, να προβληματιστούν και να αναζητήσουν συλλογικά εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της σχολικής βίας.

 

Η παράσταση απευθύνεται κυρίως σε μαθητές και μαθήτριες των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου.
Καθώς πραγματοποιείται Κυριακή, οι μαθητές μπορούν να προσέλθουν με τους γονείς ή κηδεμόνες τους, χωρίς να απαιτείται οργανωμένη συμμετοχή του σχολείου.

 

Την παράσταση μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί, γνωρίζοντας βιωματικά τις δυνατότητες του Θεάτρου Φόρουμ στη διερεύνηση του φαινομένου της σχολικής βίας.

Περισσότερα για το "349' ακόμα"ΕΔΩ 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Πληροφορίες: 2106541600 / info@theatroedu.gr / www,TheatroEdu.gr


Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ελλάδα – Πολιτιστικές Δράσεις και Προγράμματα για Παιδιά και Εφήβους» 2026, και με την εθελοντική συμβολή των μελών του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.





Αναζήτηση