Θέατρο του Καταπιεσμένου
Θέατρο Φόρουμ

ανακοινώσεις - υλικό - βιβλίογραφία - άρθρογραφία - δράσεις
 

"...to be citizens, it is not enough to live in society;
w
e have to transform it..."  (Augusto Boal)

 

 

"Θέατρο Φόρουμ & εκπαίδευση"

Βιβλίο

Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα και τεχνικές θεάτρου φόρουμ

Άρθρα

Άρθρα (στα Ελληνικά) για τον Μπόαλ και το Θέατρο του Καταπιεσμένου

Φεστιβάλ

Διθενή Φεστιβάλ & Εκδηλώσεις Θεάτρου του Καταπιεσμένου

Γλωσσάρι

Γλωσσάρι του Θεάτρου του Καταπιεσμένου
Δείτε εδώ

Jana Shanskriti "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" ως Φόρουμ στην Kalkata India

Νίκος Γκόβας
ελεύθερη πρόσβαση

From spectarors to spect-actors

Bruce Burton & John O'Toole (2005) Enhanced Forum Theatre: Where Boal’s Theatre of the Oppressed Meets Process Drama in the Classroom

The Aesthetics of the Oppressed

"Το παραμύθι της Σούα-Σούα" 

Augusto Boal (μτφ Ρένα Μοράρη)
Ελεύθερη πρόσβαση (ελληνικά)

Politics, Education, Change 

Δράσεις ΘτΚ & Θεάτρου Φόρουμ

«#Support_Hara»

«#Support_Hara»

Θεσσαλονίκη 4/12/2022, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Κρίθαρη Τάσος Ράτζος

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 4/12/2022 10:00 πμ - 12:30 μμ Export event


«#Support_Hara»

Θεσσαλονίκη 4/12/2022, 10:00-12:30

Χώρος: 1ο ΓΕΛ ΣΥΚΕΩΝ, Μποσνάκη 9, Συκιές, Θεσσαλονίκη,  Ώρα: 9:30-15:00

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση

ΕμψυχώνουνΧριστίνα Κρίθαρη, θεατρολόγος, Τάσος Ράτζος, σκηνοθέτης και ηθοποιοί της παράστασης «Support_Hara»: Ασπασία Δήμου, Αλέξης Κότσυφας, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Με αφορμή την ομώνυμη παράσταση «Θεάτρου Forum» για νέους/ες, εφήβους/ες και εκπαιδευτικούς η ομάδα Μικρός Βορράς, προσφέρει βιωματικό εργαστήρι με τεχνικές θεάτρου Forum με στόχο την πρόληψη και την διαχείριση της έμφυλης βίας.

Η παράσταση «Support_Hara» απευθύνεται σε νέους και νέες από Β΄ Γυμνασίου.

Απευθύνεται: κυρίως σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Διάρκεια: 2,5 ώρες

Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων: 60 άτομα

Η Χριστίνα Κρίθαρη είναι θεατρολόγος,  απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας. Έχει φοιτήσει επίσης στο Charles de Gaulle Lille3 της Γαλλίας και άσκησε την πρακτική της άσκηση στο Teatro della Limonaia  της Φλωρεντίας. Στην πτυχιακή της εργασία εργάστηκε πάνω στο Θέατρο του Καταπιεσμένου στο χώρο της απεξάρτησης. Εργάστηκε ως θεατροπαιδαγωγός σε  προγράμματα όπως «Διαφυγές», «Εσύ όπως κι εγώ», «η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας». Εργάζεται σε δημοτικά σχολεία με αντικείμενο το μάθημα της θεατρικής αγωγής. Είναι συνεργάτης του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων όπου εργάζεται ως εμψυχώτρια ομάδων παιδιών και ενηλίκων, ως βοηθός σκηνοθέτη σε επαγγελματικές παραστάσεις και ως σκηνοθέτης στην Πειραματική σκηνή.  Είναι  μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και επιμορφώτρια του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην εκπαίδευση.

Ο Τάσος Ράτζος  είναι σκηνοθέτης, δάσκαλος θεάτρου, καλλιτεχνικός δ/ντης της Εταιρείας θεάτρου Μικρός Βορράς. Γεννήθηκε στο Μαυρέλι Τρικάλων το 1964. Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε επί δύο χρόνια μαθήματα σκηνοθεσίας θεάτρου στην Opernschule του Μονάχου.  Έλαβε μέρος στο διεθνές εκπαιδευτικό φεστιβάλ νέων “Arlekin 87” στο Bayreyth. Παρακολούθησε σεμινάρια παντομίμας με τον Milan Sladek στην Κολωνία. Συμμετείχε σε έναν εκπαιδευτικό κύκλο Ευρυθμίας με την Evelyn Broz στο Essen. Πήρε μέρος δύο χρονιές στη συνάντηση «Theatertrefen» του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, για το θέατρο για παιδιά και νέους. Το 1988 ίδρυσε στα Τρίκαλα το θέατρο «Άνθος της Ήβης», όπου σκηνοθέτησε 15 έργα με ερασιτέχνες ηθοποιούς. Έχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, στα σημαντικότερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Ελλάδας, ενώ συνεργάζεται τακτικά από το 2003 και με το Κ.Θ.Β.Ε. Έχει εξειδικευτεί στο θέατρο για παιδιά και νέους, ανεβάζοντας μια σειρά παραστάσεων σε δημόσια θέατρα, κάνοντας συνήθως και τις διασκευές των έργων. Έχει οργανώσει και εμψυχώσει εκπαιδευτικές δράσεις, ενώ έχει επαλειμμένα διδάξει σε σεμινάρια θεάτρου για εκπαιδευτικούς. Για τρία χρόνια, υπήρξε εμψυχωτής και υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκων του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Τμήμα προϋπηρεσιακής κατάρτισης του θεατρολογικού (2008-2009). Έχει διδάξει υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών, τον Ίασμο, και τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, της οποίας διετέλεσε και διευθυντής σπουδών (2005-2009). Παραστάσεις των έργων του έχουν παιχτεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, Βερολίνο, Σκόπια, Κύπρο, Αλβανία. Έχει πραγματοποιήσει τον σχεδιασμό φωτισμών για θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού και συναυλίες. Μέλος της επιτροπής αξιολόγησης και έγκρισης θεαμάτων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης (2006-2010). Έχει διοργανώσει αλλά και διδάξει σε σεμινάρια που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αναλάβουν θεατρική δράση στο σχολείο, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τον χειμώνα του 2011 ίδρυσε με στενούς συνεργάτες την Εταιρεία Θεάτρου “Μικρός Βορράς” (της οποίας έχει έκτοτε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση, την οργάνωση και την παραγωγή), που μπήκε για τα καλά στη ζωή της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς». Παρακολούθησε σεμινάρια Υποκριτικής, Σκηνοθεσίας, Φωνητικής, Κλόουν, Απαγγελίας, και Εκπαιδευτικού Δράματος,  με τους Ανδρέα Μανωλικάκη (Actors Studio), Γιάννη Παρασκευόπουλο, Ταξιάρχη Χάνο, Ερατώ Πίσση, Γρηγόρη Βαλτινό,  Άκη Σακελαρίου, Μελίνα Χατζηγεωργίου και Φλώρα Σπύρου.Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τις θεατρικές ομάδες  «mammals», «Ars Moriendi», «Monks», και το Θέατρο «Τ». Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Τάσο Ράτζο, Γλυκερία Καλαϊτζή, Θάνο Νίκα, Γιάννη Μαυρόπουλο, Αλέξανδρο Κωχ και Παύλο Δανελάτο, μεταξύ άλλων στις παραστάσεις:  «Το Τάβλι»,  «Έντα Γκάμπλερ», «Χειμερινό Ηλιοστάσιο», «Φαίδρας Έρως», «Εισβολή!», «Σαλώμη», «Το αριστούργημα», «Όπερα της πεντάρας» κ.α  Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Αν αργήσω κοιμήσου» του Άκη Δήμου και «Θα σε πάρει ο δρόμος» του Σάκη Σερέφα στη θεατρική ομάδα του Δήμου Βόλβης, και έχει συμμετάσχει σε performance, κινηματογραφικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους με συμμετοχή σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μουσικά βίντεο κλιπ, και σε τηλεοπτικά και διαδικτυακά διαφημιστικά σποτ.  Με την εταιρεία θεάτρου «Μικρός Βορράς» συνεργάζεται ανελιπώς από το 2012, ως ηθοποιός στις παραστάσεις: «Viral Thess» του Σάκη Σερέφα, «Ομήρου Ιλιάδα», «Τίτος Ανδρόνικος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Σφαγείο» του Ιλάν Χατσόρ, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ, «Αισώπου Κόμιξ 2» (ο ψεύτης βοσκός και άλλοι μύθοι) του Σάκη Σερέφα, και «Ο Ραφτάκος των Λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Έχει επίσης σκηνοθετήσει την παράσταση «Τρεις...κι ο Αίσωπος!» σε κείμενα του Θοδωρή Παπαϊωάννου. Από τον Οκτώβριο του 2017 είναι υπεύθυνος του θεατρικού εργαστηρίου του Μικρού Βορρά για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στή Θεσσαλονίκη.Είναι απόφοιτος της ανώτερης δραματικής σχολής‘’Ανδρέας Βουτσινάς’’. Έχει παρακολουθήσει σεμιναριακα μαθήματα στα πλαίσια της σχολής με τους: Ακη Σακελαρίου, Ευδόκιμο Τσολακίδη ,Σίμο Κακάλα, ΑντώνηΛουδαρο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής με την Βαλια Μαυρίδου και την Αρετή Βαλαβανοπουλου. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεωρίας της μουσικής,solfege και dictee.Επίσης, έχει παρακολουθήσει μαθήματα αρμονίου (πολιτιστικό κέντρο δήμου Θέρμης), Masteclass με τον Adrian Jackson με τίτλο "Θέατρο του καταπιεσμενου"  που διοργανώθηκε από το  Πανελληνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Η Ασπασία Δήμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1994. Φοίτησε στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τελείωσε το τμήμα Drama & Dance (BA) του Royal Holloway University of London. Έχει σπουδάσει 12 χρόνια μπαλέτο και σύγχρονο στη σχολή χορού Arabesque με την Τατιάνα Παπαδοπούλου (προεπαγγελματικό πτυχίο) και 7 χρόνια στο ωδείο Σάρισα με τον Χρήστο Κωνσταντινίδη (πιάνο). Παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου, χορού jazz και musical στο θεατρικό εργαστήρι Φλέμινγκ και στις σχολες Χοροχώρος και Καφαντάρη με τους Άννα Αηδινίδου και τον Χρήστο Κατίδη.  Παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, σεμινάρια κίνησης, σωματικού θεάτρου, διαδραστικού θεάτρου με χρήση αντικειμένων, σκηνοθεσίας, performance workshops και χορού με τις Αναστασία Θεοφανίδου, Άννα Γριβάκου, Αύρα Σιδηροπούλου, Βανέσα Χριστοδούλου, Ιουλία Κόγκου, Katie Mitchell, Forced Entertainment και τους Vincent Dance Company.  Ως ηθοποιός εργάστηκε στο project Αήθη Σημάδια, μία συνεργασία του φωτογραφικού κέντρου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Καλειδοσκόπιο, στις βρεφονηπιακές και παιδικές παραστάσεις ΚΟΣΜΟΣ και Χ.Ν.Α.Ρ.Ι.Α. της εταιρείας Καλειδοσκόπιο, σε παραστάσεις της παιδικής σκηνής Ροντίδη καθώς και στην παράσταση Το Κλάμα Βγήκε από τον Παράδεισο σε παραγωγή Triple Threat Productions.  Ως χορεύτρια έχει συμμετάσχει στην παράσταση Unfurnished Room στο Boilerhouse και στο film project Brasil Tombado σε σύλληψη και χορογραφία του Vinicius Salle's, στο film project Becoming Animal του μουσείου Tate Modern των Emilia Robinson και Sidonie Carrey-Green και στο βιντεοκλίπ Dreams 2 Nightmares σε σκηνοθεσία Eleanor Chownsmith.Με την εταιρεία θεάτρου Μικρός Βορράς συνεργάζεται από τον Μάρτιο του 2022 στην παράσταση Ομήρου Ιλιάδα, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.

 





Αναζήτηση