Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2009


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.

 

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)



 

Ημερίδες & σεμινάρια 20 Νοέμβρη - 1 Δεκέμβρη

Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Αγαπητοί φίλοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, γονείς, σπουδαστές και μαθητές, στις 27 Νοεμβρίου γιορτάζουμε και φέτος για δεύτερη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Σε αυτό το link μπορείτε να βρείτε τις προσφορές που κάνουν για τα μέλη του ΔΙΚΤΥΟΥ διάφορα θέατρα και μουσεία, τα μηνύματα από διάφορα μέλη αλλά και προτάσεις και υλικό για δράσεις τη συγκεκριμένη μέρα. Περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις στο info@theatroedu.gr. Η 27η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση, από τον IDEA (Παγκόσμιος Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση). Διαβάστε εδώ το φετινό μήνυμα του IDEA, στα αγγλικά, ελληνικά, γαλλικά και ισπανικά.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Σε καιρούς που δεν ευνοούν ούτε τις τέχνες ούτε τη συλλογικότητα, το αυτονόητο, δυστυχώς, έφτασε να θεωρείται «εναλλακτικό». Ο διάλογος, η συνεργασία, η συλλογική δημιουργία, η αλληλεγγύη, ό,τι μας ενώνει με τον άλλο και κρατάει ζωντανή την ελπίδα για μια ζωή με μεγαλύτερη χαρά, είναι αξίες τις οποίες προσπαθεί μεταξύ άλλων να διατηρήσει ζωντανές το θέατρο στην εκπαίδευση. Με τις διαφορετικές εκφάνσεις του και σε συνδυασμό με όλες τις άλλες τέχνες μέσα κι έξω από το σχολείο, το θέατρο στην εκπαίδευση είναι χώρος γόνιμης συνάντησης της ατομικότητας με τη συλλογικότητα, του "εγώ" με το "εμείς". Είναι παράλληλα χώρος διερεύνησης των πολλών πλευρών της πραγματικότητας και γνωριμίας  με τον εαυτό και με τον άλλο. Ο Αϊνστάιν λέει πως «τα προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο δεν μπορούν να λυθούν με το επίπεδο σκέψης που τα δημιούργησε». Από τότε που το είπε τα προβλήματα μετονομάζονται, μετασχηματίζονται και αυξάνονται. Η επιστημονική έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, διατηρεί ζωντανή την ελπίδα, όταν μας δείχνει πως η επαφή των νέων με τη θεατρική τέχνη μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια ενός τρόπου σκέψης που αντιμάχεται τη βία, την παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τις καταστροφικές πρακτικές. Μπορεί ν' αποτρέψει τη φαντασία από το να γίνει δύναμη ολέθρου και να  βοηθήσει τους νέους να την αξιοποιήσουν ως δύναμη χαράς, αγάπης και δημιουργίας, ως πηγή ενίσχυσης της κριτικής σκέψης και ως μέσο διαλόγου για ένα καλύτερο κόσμο. Αγαπητοί φίλοι, ας αφιερώσουμε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στη δημιουργική μας φαντασία.  Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση θα ενισχύσει την προσπάθεια έκφρασης, συνάντησης και διαλόγου με τη διοργάνωση ημερίδων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε από αυτήν την ιστοσελίδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων, θεατρολόγοι που εργάζονται σε σχολεία (ολοήμερα δημοτικά, γυμνάσια & λύκεια) οργανώνουν μικρές ή μεγαλύτερες θεατρικές δράσεις για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση και να διαδώσουν το μήνυμα μας. Παράλληλα, διάφοροι φορείς όπως θεατρικές σκηνές, ομάδες και μουσεία προσφέρουν για τα μέλη του ΔΙΚΤΥΟΥ κάποια προνόμια. Οι προσφορές που ακολουθούν αφορούν μέλη του Δικτύου, εκπαιδευτικούς και μαθητές-φοιτητές (ανάλογα με το είδος της παράστασης/προγράμματος). Τα μέλη Δικτύου και οι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να επιδεικνύουν τις κάρτες τους στα ταμεία των θεάτρων. Απαραίτητη η προσυνεννόηση με τα θέατρα. Εδώ η λίστα ...συνεχώς ανανεώνεται

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΔΕΕΣ  
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση προτείνει στα μέλη και στους φίλους του στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση να πραγματοποιήσουν σύντομες θεατρικές δράσεις στις τάξεις και τις ομάδες τους. Η αντιπρόεδρος του Δικτύου, Μαίρη Καλδή προτείνει δραστηριότητες από το χρήσιμο υλικό της ιστοσελίδας μας, για τον εορτασμό της ημέρας: 
θεατρικά έργα και σενάρια μαθητών με θέμα τη διαφορετικότητα,
ασκήσεις ενεργοποίησης,
προτάσεις για θεατρικές δραστηριότητες, κατανεμημένες θεματικά.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ
Εδώ αναρτώνται τα μηνύματα και τις φωτογραφίες που έστειλαν μέλη και φίλοι από τις δράσεις τους για την παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση, 27 Νοεμβρίου 2009. Θα δημιουργήσουμε στην ιστοσελίδα μας έναν πολύχρωμο πίνακα που θα δείχνει μία εικόνα από κάθε ομάδα μαζί με το μήνυμά της. Όλες μαζί θα χαρτογραφούν ένα τοπίο με δράσεις από όλη την Ελλάδα, που σαν καλειδοσκόπιο θα δίνει χρώμα στην Ημέρα αυτή ενώνοντας μικρούς και μεγάλους, θεατές και πρωταγωνιστές σε ένα συλλογικό θεατρικό σκηνικό.  Περιμένουμε τα σύντομα μηνύματά σας και μία φωτογραφία από κάθε ομάδα για την ιστοσελίδα μας.
Διαβάστε τα μηνύματα μελών από την Ελλάδα που έχουν φτάσει σε μας μέχρι σήμερα
Μήνυμα FIDEA (Φινλανδία),
Μήνυμα Olusum Drama Institute (Τουρκία),
Μήνυμα Theatre "Tsvete" (Βουλγαρία),
Μήνυμα Cedeum (Σερβία),
Μήνυμα BDD (Ολλανδία).

Τέλος, το μήνυμα του Augusto Boal.


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2009