Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2017


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999 οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Το 2017 στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα συμμετέχει και το πρόγραμμα  "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΕΔΩ


Εκδηλώσεις άλλων φορέων:
Ρόδος: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 "Διαφυγές" στο Λύκειο Αφάντου από το Κέντρο Πρόληψης Δίοδος
Θεσσαλονίκη: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18:30, στο κινηματοθέατρο «Άστρον», (Κομνηνών με Χρυσοστόμου Σμύρνης, Μενεμένη). To Ελληνικό Playback Θέατρο συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017 με μία παράσταση για τα μέλη του KΔΑΠ ΜΕΑ Αμπελοκήπων–Μενεμένης.
Θεσσαλονίκη: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ., στο Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. (Εξαδακτύλου 8 με Μακρυγιάννη 20) ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση διοργανώνοντας Ημερίδα με τίτλο "Το θέατρο στο σχολείο: μια αναγκαιότητα για ένα σχολείο ουσίας". Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και για γονείς.


 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

O Μπρεχτ για όλους. Βιωματικές τεχνικές πολιτικού θεάτρου για την τάξη

O Μπρεχτ για όλους. Βιωματικές τεχνικές πολιτικού θεάτρου για την τάξη

Θεσσαλονίκη, 2/12/2017, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Βαγγέλης Μανιτάκης

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 2/12/2017 2:00 μμ - 5:00 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2017»
Ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη

Διημερίδα
Βιωματικά Εργαστήρια - Δρώμενα - Εισηγήσεις

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 1 - Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

στο 1ο ΓΕΛ Συκεών (Επταπυργίου 150)

Β΄ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (14.00-17.00)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8: Βαγγέλης Μανιτάκης, θεατρολόγος 
“O Μπρεχτ για όλους. Βιωματικές τεχνικές πολιτικού θεάτρου για την τάξη”. Με απλό και βιωματικό τρόπο οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τις βασικές έννοιες του Μπρέχτ και του επικού θεάτρου: η περίφημη “αποστασιοποίηση”, η απουσία ταύτισης με τον ήρωα και την ιστορία, η τριτοπρόσωπη αφήγηση, το μοντάζ, η ανακριτική καρέκλα, η γειτνιαστική χειρονομία κ.ά.  Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι η εμπλοκή των συμμετεχόντων στις τεχνικές και το ύφος του Επικού Θεάτρου που θέλει τον θεατή να σκέφτεται, να διασκεδάζει και όχι να “νιώθει” τον ηθοποιό. Οι  τεχνικές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στην τάξη, σε σχολικές γιορτές και σε παραστάσεις. Α/θμια & Β/θμια

Ο Βαγγέλης Μανιτάκης σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. και στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ στη Γηραιά Αλβιώνα (BA, MAinTheatreStudies). Έχει δουλέψει ως θεατροπαιδαγωγός με την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης”, ως παραγωγός με το χοροθέατρο του ΚΘΒΕ και ως ηθοποιός με την ομάδα Ούγκα Κλάρα και Dameblanche. Η μυστική του ιδιότητα είναι αυτή του δασκάλου Σκηνικής Πάλης με την οποία έχει διδάξει στη Δρaματική Σχολή ΚΘΒΕ, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΑΠΘ, στη σχολή Α. Βουτσινάς κ.ά.Τα τελευταία δέκα χρόνια διδάσκει το μάθημα του θεάτρου στο Λύκειο και το IBDiploma του Κολεγίου Ανατόλια.


 

Print

Number of views (1325)/Σχόλια (0)