Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2017


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999 οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Το 2017 στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα συμμετέχει και το πρόγραμμα  "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΕΔΩ


Εκδηλώσεις άλλων φορέων:
Ρόδος: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 "Διαφυγές" στο Λύκειο Αφάντου από το Κέντρο Πρόληψης Δίοδος
Θεσσαλονίκη: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18:30, στο κινηματοθέατρο «Άστρον», (Κομνηνών με Χρυσοστόμου Σμύρνης, Μενεμένη). To Ελληνικό Playback Θέατρο συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017 με μία παράσταση για τα μέλη του KΔΑΠ ΜΕΑ Αμπελοκήπων–Μενεμένης.
Θεσσαλονίκη: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ., στο Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. (Εξαδακτύλου 8 με Μακρυγιάννη 20) ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση διοργανώνοντας Ημερίδα με τίτλο "Το θέατρο στο σχολείο: μια αναγκαιότητα για ένα σχολείο ουσίας". Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και για γονείς.


 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

Πολίτες του κόσμου το σώμα πάντα λέει την αλήθεια

Πολίτες του κόσμου το σώμα πάντα λέει την αλήθεια

Πάτρα, 3/12/2017, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Μαρίνα Αγγελάτου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 3/12/2017 11:30 πμ - 2:00 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2017»
Ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη

Ημερίδα
Βιωματικά Εργαστήρια - Δρώμενα - Εισηγήσεις

Πάτρα, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Ώρες: 9:30 - 14:00

στο 6ο Γυμνάσιο Πάτρας (Έλληνος Στρατιώτου και Αγίας Σοφίας)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Εργαστήριο 3:  «Πολίτες του κόσμου το σώμα πάντα λέει την αλήθεια»
Εμψυχώτρια: Μαρίνα Αγγελάτου.

Στο εργαστήριο αυτό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε διάφορα ερωτήματα που γενννιούνται, ακούγοντας τις λέξεις “πολίτες του κόσμου”. Πως είναι να ζούμε  σε διαφορετικά μέρη του κόσμου,  πως βιώνει το σώμα μας τις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές, κλιματολογικές και πολιτιστικές αλλαγές. Στο πρώτο μέρος θα ζεστάνουμε το σώμα μας και τις ψυχές μας, μέσα από απλές ασκήσεις συγκέντρωσης, γνωριμίας της ομάδας, επικοινωνίας, κυρίως παίζοντας και συνειδητοποιώντας τις λειτουργίες του σώματός μας. Θα συνεχίσουμε με αυτοσχεδιασμούς μέσα από καθημερινές κινήσεις που εκφράζουν την ατομικότητά μας και τις προσωπικές εμπειρίες και θα τις μοιραστούμε με την ομάδα. Ο δημιουργικός χορός προάγει ότιδήποτε το ζωντανό, το ελεύθερο, το ανθρώπινο, κεντρίζει τη φαντασία και αντιμετωπίζει το σώμα ως μια ζωντανή κινητική οντότητα. Σας περιμένω να το ανακαλύψουμε, με άνετα ρούχα και παπούτσια με μεγάλη χαρά,θετική διάθεση και ενέργεια.

Η Μαρίνα Αγγελάτου γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόφοιτη της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου» στην Αθήνα, καθώς και απόφοιτη της  σχολής «ΠΕΒΕΣ», στο τμήμα βρεφονηπιοκόμων στην Πάτρα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τεχνικής σύγχρονου χορού, χορογραφίας και contact improvisation με τους Στέλλα Ζάννου, Ερμή Μαλκότση, Milton Myers, Chet Walker, Αντώνη Φονιαδάκη, Tobby Fitzgibbons, Mino Herich, Gavin Webber-Ultima Vez, Σοφία Μαυραγάνη, Κων/νο Μίχο, Μάρω Γαλάνη, Frey Faust, Baris Mihci, Francesca Pedulla,  Χάρη Μανταφούνη, Pat Catterson,Ειρήνη Αποστολάτου, στο Βερολίνο, με τους Elik Niv και Μichael Lohr  και άλλους. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα «acrodance», με την Άννα Ομηρίδη, μαθήματα χορού με την Μπέτυ Δραμιτσιώτη, Χριστίνα Σουγιουλτζή και κλασικού χορού με την Έλενα Τοπαλίδου κ.α. καθώς και μαθήματα ακροβατικών και εναέριων πανιών στο χώρο των X-Saltibagos. Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο Υποκριτικής με τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο, σεμινάρια με την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, τη Χριστίνα Ζώνιου,τη Δέσποινα Γεωργακοπούλου καθώς και θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής αγωγής για παιδιά, δημιουργικού χορού, παραμυθιού, μουσειακής αγωγής κ.α.  Το 2017 παρακολούθησε εργαστήριο δημιουργικού χορού ως ακροάτρια φοιτήτρια στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας  με την Κάτια Σαβράμη. Έχει χορέψει με την επαγγελματική ομάδα χορού «Τράνζιτο», της Νέλλης Σούρλα, με την ομάδα εκφραστικού χορού «Εύτρωτον Σώμα» της Μάρως Γαλάνη, στο «Studio Ekfrasis και με το παιδικό χορευτικό του Πνευματικού Καλλιτεχνικού Κέντρου του Δήμου Πατρών, καθώς και σε παραστάσεις της Τατιάνας Λοβέρδου, Βίκυς Αγόρα, Στέλλας Ζάννου, Pat Catterson κ.α. Έχει εργαστεί σε παιδικούς σταθμούς, έχει οργανώσει θεατρικά παιχνίδια και μουσικοκινητικές δράσεις για παιδικούς σταθμούς και το Δήμο Πάτρας. Τα τελευταία χρόνια ζει κι εργάζεται στην Πάτρα, συνεργάζεται με το Δήμο Πάτρας στο καρναβάλι των μικρών, με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, με τη σχολή χορού της Μπετίνας Κάτσενου.

 

Print

Number of views (1076)/Σχόλια (0)