Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2019


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.


Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΕΔΩ

Μαθητές και μαθήτριες - μικροί "άγγελοι" ελπιδοφόρων μηνυμάτων, "ηθοποιοί" και θεατές - τίμησαν την παγκόσμια ημέρα του Θεάτρου στην Εκπαίδευση με την "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του ΣΟΦΟΚΛΗ, ​στο ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ



 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2019 - Θεσσαλονίκη

«Διερευνώντας το θέμα Έρωτας-Αγάπη»

«Διερευνώντας το θέμα Έρωτας-Αγάπη»

Θεσσαλονίκη, 1/12/2019, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Άβρα Αυδή

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 1/12/2019 2:30 μμ - 5:30 μμ Export event


Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 2019

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2019:
Διαμορφώνοντας κοινότητες μάθησης και
δημοκρατίας μέσα από την θεατρική εμπειρία»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019
ΗΜΕΡΙΔΑ 

1ο ΓΕΛ Συκεών (Επταπυργίου 150)
Είσοδος ελεύθερη 

2.30 μ.μ.-5.30 μ.μ.: Εργαστήρια

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4:  «Διερευνώντας το θέμα Έρωτας-Αγάπη»
Εμψυχώτρια: Άβρα Αυδή, θεατροπαιδαγωγός
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ερέθισμα για το εργαστήριο αποτέλεσε η νουβέλα «Η Τιμή και το Χρήμα» (Κ.Ν.Λ. Β΄λυκείου). Με βάση το κείμενο του Θεοτόκη επινοήθηκε η ιστορία της Ζωής που είναι ερωτευμένη με τον Πέτρο, τον γόη του νησιού. Με τη μέθοδο του Εκπαιδευτικού Δράματος οι συμμετέχοντες βιώνουν  μέσα από ρόλους την ιστορία, αντιμετωπίζουν διλήμματα και παίρνουν αποφάσεις. Παράλληλα διερευνούν διάφορες πτυχές του θέματος απαντώντας σε ανοιχτά ερωτήματα, π.χ. Τι είναι έρωτας και τι πραγματική αγάπη; Το εργαστήριο περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Άβρας Αυδή και της Μελίνας Χατζηγεωργίου «Όταν ο δάσκαλος μπαίνει σε ρόλο». Μπορεί να αξιοποιηθεί είτε στη διδασκαλία του κειμένου του Θεοτόκη είτε στη γλωσσική διδασκαλία, π.χ. βλ. «Έκφραση-Έκθεση για την Α΄λυκείου». 


Τα εργαστήρια είναι δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών και παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής στους συμμετέχοντες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής θα γίνει κλήρωση.
 
Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κίνηση και ασκήσεις στον χώρο.
 
Αιτήσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 27-11-2019 στην ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ εδώ και θα ειδοποιηθούν στο προσωπικό email τους για τη συμμετοχή τους μέχρι την Παρασκευή 29-11-2019

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Β.Ελλάδας
Οργανωτική Επιτροπή: Γιούλη Αλεξίου, Χριστίνα Αμανατιάδου, Ευγενία Γραμμένου, Ειρήνη Ζώη, Ανέτα Λιάπτση, Δάφνη Μουστακλίδου, Γιάννης Πουταχίδης, Αφροδίτη Ρίζου, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
Γραμματεία/Πληροφορίες: Γιάννα Παπαδοπούλου humanrights@theatroedu.gr, 210-6541600 


Άβρα Αυδή
Φιλόλογος και θεατροπαιδαγωγός. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια και ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών. Δίδαξε, επί 15 έτη (2001-2016), στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και «Το Θέατρο στο σχολείο». Συνέγραψε με τη Μελίνα Χατζηγεωργίου το βιβλίο «Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση. 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής» (Μεταίχμιο 2007) και το βιβλίο «Όταν ο δάσκαλος μπαίνει σε ρόλο. 50 προτάσεις για θεατρικά εργαστήρια με Δάσκαλο σε Ρόλο»  (Μεταίχμιο 2018). Συμμετείχε στη συγγραφή των παρακάτω ομαδικών έργων: Εγχειρίδια «Έκφραση-Έκθεση» για το λύκειο (1985-89),  Πρόγραμμα Σπουδών για τη Νεοελληνική Γλώσσα (1998), ψηφιακό έργο ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ (2017). 


 

Print

Number of views (1621)/Σχόλια (0)