Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2024

"Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2024:

«Είμαστε εδώ, είμαστε μαζί! Από τη μοναξιά του ατομικού στη δύναμη του συλλογικού».

Το μήνυμα  του ΔΣ του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Το Μήνυμα της Προέδρου του  IDEA -Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά.. 
Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις. 
Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.
 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2024

Το «Πρόγραμμα TIM2 (Θέατρο και Μαθηματικά): Αξιοποιώντας τεχνικές του θεάτρου για τη διδασκαλία των μαθηματικών»

Το «Πρόγραμμα TIM2 (Θέατρο και Μαθηματικά): Αξιοποιώντας τεχνικές του θεάτρου για τη διδασκαλία των μαθηματικών»

Αθήνα 1/12/2024, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Ολγα Ορφανίσου, Αρετή Τσελέπη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 1/12/2024 10:30 πμ - 1:30 μμ Export event


Εργαστήριο:  Το «Πρόγραμμα TiM^2 (Θέατρο και Μαθηματικά) Αξιοποιώντας τεχνικές του θεάτρου για τη διδασκαλία των μαθηματικών»

Εμψύχωση εργαστηρίου: Όλγα Ορφανίδου, Αρετή Τζελέπη

ΑΘΗΝΑ 1/12/2024 στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση

Περιγραφή εργαστηρίου Το πρόγραμμα  ΤiΜ Theatre in Mathematics^2  (το Θέατρο στα Μαθηματικά) (Erasmus+ 2023-2026) αναπτύσσει μια καινοτόμο διδακτική μεθοδολογία που ενοποιεί τα μαθηματικά με το θέατρο στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω θεατρικών εργαστηρίων και δραματοποίησης, αντιμετωπίζει τα κύρια εμπόδια στη διδασκαλία των μαθηματικών, επιδιώκει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή όλων των μαθητών, ενώ παράλληλα καλλιεργεί σημαντικές δεξιότητες ζωής. Η δραματοποίηση χρησιμοποιείται για να εμβαθύνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε ένα παιχνίδι με τα μαθηματικά μέσα από την ενεργό συμμετοχή και μια προσέγγιση η οποία εμπλέκει το μυαλό και το σώμα, καθώς και την έμφυτη δημιουργικότητα τους. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο  οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους στόχους και τη μεθοδολογία του προγράμματος, να παίξουν και να δοκιμάσουν δραστηριότητες, που ήδη έχουν αξιοποιηθεί στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε παιδιά, και να γευτούν τη γλυκιά γεύση που έχουν τα μαθηματικά όταν απαλλαγούν από τα αρνητικά στερεότυπα με τα οποία τα έχουμε φορτώσει. Τα παιδιά βγαίνουν από τα τυπικά όρια μιας εκπαιδευτικής διαδικασίαςελευθερώνονται και απελευθερώνονται για να ευχαριστηθούν και να αγκαλιάσουν το όμορφο ταξίδι που προσφέρουν τα Μαθηματικά. Γιατί η Επιστήμη πρέπει να δίνει χαρά και όχι φόβοΣτο πλαίσιο αυτής της μεθοδολογίας, το παιδί μαθαίνει παίζονταςδιαμορφώνει θετική στάση απέναντι στα Μαθηματικά κάτι που πιθανότατα θα αποδειχθεί πολύ σημαντικός παράγοντας για την εκπαιδευτική του πορεία.

Βιογραφικά εμψυχωτριών

Η Όλγα Ορφανίδου έχει σπουδάσει Πολιτική Επιστήμη, Παιδαγωγικά, Κοινωνική Ανθρωπολογία και Θέατρο. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Φύλο και τις Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε πολλά βιωματικά σεμινάρια, εργαστήρια, συνέδρια, και ομάδες εργασίας και είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12) της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ως εκπαιδευτικός έχει εργαστεί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ, σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ως Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων καθώς και στη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ Έξοδος. Στην εκπαίδευση έχει σχεδιάσει και πραγματοποιήσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα αγωγής υγείας και καλλιτεχνικών, έχει συντονίσει πολυμερή σχολική σύμπραξη σχολείων στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius και συμμετέχει σε προγράμματα Erasmus+ με άξονα τη διεθνή συνεργασία εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών. Τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην πρωτογενή πρόληψη των εξαρτήσεων και της βίας, καθώς και στον ενταξιακό ρόλο του σχολείου και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσω της αξιοποίησης των παραστατικών τεχνών στο σχολείο.

Η Αρετή Τζελέπη είναι Φυσικός, έχει κάνει το μεταπτυχιακό της στην Επιστήμη των Υπολογιστών και το διδακτορικό της στις Νευροεπιστήμες.Έχει ολοκληρώσει το τριετές εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού «Σχολείο Παιχνιδιού» και έχει συμμετέχει σε πολλά βιωματικά και θεατρικά εργαστήρια. Έχει διδάξει πολλά χρόνια σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, στις φυλακές και στον ΟΚΑΝΑ. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Το βασικό της σύνθημα στην εκπαίδευση είναι «μαθαίνω διασκεδάζοντας» κι έχοντας τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί την τέχνη και κυρίως θεατρικές τεχνικές για την διδασκαλία της επιστήμης στο σχολείο αλλά και σε ομάδες.