Περιοδικό Εκπαίδευση και Θέατρο

Περιοδική επιστημονική έκδοση για την προώθηση του θεάτρου, του εκπαιδευτικού δράματος, του θεατρικού παιχνιδιού και των άλλων παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 26 (2025)
Το περιοδικό Εκπαίδευση & Θέατρο δέχεται υποβολές άρθρων για το νέο του τεύχος (26, 2025), μέχρι τις
15 Ιανουαρίου, 2025.
Παρακαλούμε δείτε τις θεματικές, τις στήλες και τις προδιαγραφές υποβολής, συμβουλευτείτε την λίστα κριτηρίων και στη συνέχεια υποβάλετε το κείμενό σας προς κρίση.
Η Συντακτική Επιτροπή είναι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Υποβολές άρθρων: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edth/about/submissions
Κεντρικός σύνδεσμος περιοδικού: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edth/index

 

 

Ιδρυτής περιοδικού: Νίκος Γκόβας (Υπεύθυνος Έκδοσης 2001-2021)

Υπεύθυνοι Τεύχους 25 (2024) & 26 (2025): Αντώνης Λενακάκης, Νάσια Χολέβα

Συντακτική Επιτροπή: Κατερίνα Αλεξιάδη, Μπέττυ Γιαννούλη, Μαίρη Kαλδή, Αντώνης Λενακάκης, Ηρώ Ποταμούση, Χαρά Τσουκαλά, Νάσια Χολέβα


Επιστημονική-Συμβουλευτική Επιτροπή: Brendon Burns σκηνοθέτης, Λέκτορας, Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών Λίβερπουλ Ηνωμένο Βασίλειο, Αντώνης Βάος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Kathleen Gallagher Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Τορόντο Καναδά, Μπέττυ Γιαννούλη Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Γκόβας θεατροπαιδαγωγός,Guido di Palma Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ρώμης "Sapienza” Ιταλία, Χριστίνα Ζώνιου Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ulrike Hentschel Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Τεχνών Βερολίνου, Γερμανία, Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άλκηστις Κοντογιάννη Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Επίκουρος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Λενακάκης Αναπληρωτής Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τηλέμαχος Μουδατσάκις σκηνοθέτης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Κρήτης, David Pammenter σκηνοθέτης θεάτρου, παιδαγωγός θεάτρου, Ηνωμένο Βασίλειο, Αντιγόνη Παρούση Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση Επίκουρη Καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Tim Prentki  Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Γουίντσεστερ Ηνωμένο Βασίλειο, Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, Ειδικό Επιστημονικό  Προσωπικό, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άννα Τσίχλη σκηνοθέτις, Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό , Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Chris Vine  Ακαδημαϊκός Διευθυντής ΜΑ στο Εφαρμοσμένο Θέατρο, Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY), ΗΠΑ, Κλειώ Φανουράκη, σκηνοθέτις, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Φραγκή, σκηνοθέτις, Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ιδιοκτησία: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Επικοινωνία-παραγγελίες τευχών: info@theatroedu.gr / 2106541600
Το Τεύχος 1 εκδόθηκε το 2001 στα Ελληνικά. Το Τεύχος 9 (2008) και το Τεύχος 19 (2018) εκδόθηκαν Ελληνικά και Αγγλικά
Από το 2020 (Τεύχος  21) το περιοδικό εκδίδεται Ελληνικά και  Αγγλικά

 ISSN 1109-821X​


 

Στην σελίδα αυτή μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα όλων των τευχών του περιοδικού Εκπαίδευση & Θέατρο. 

Από το 2023 (τ.24), το περιοδικό φιλοξενείται στην πλατφόρμα e-journals του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά): https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edth/index

Η συνεργασία του  Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) θα επιτρέψει στα περιεχόμενα του Ε & Θ να είναι πιο ορατά στη διεθνή κοινότητα μέσω μηχανών εντοπισμού και ειδικών DOI numbers.

Στον παραπάνω σύνδεσμο θα βρείτε τα περιεχόμενα του Τευχους 24 (2023) σε ελληνικά και αγγλικά.
Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε στην πλατφόρμα του ΕΚΤ για να λαμβάνετε ενημερώσεις και να διαβάσετε οδηγίες προς συγγραφείς αν ενδιαφέρεστε να υποβάλετε το άρθρο σας.

Όλα τα τεύχη του Περιοδικού Εκπαίδευση και Θέατρο

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 7/4/2025 5:30 μμ - 8:30 μμ Export event
«Προσεγγίζοντας τη λογοτεχνία με εργαλείο το Εκπαιδευτικό Δράμα»

«Προσεγγίζοντας τη λογοτεχνία με εργαλείο το Εκπαιδευτικό Δράμα»

Διαδικτυακά, 7/4/2025 σεμινάριο εκπαιδευτικών (Ιωάννινα μέρος 'Δ) Αυδή, Καλλιαντά, Καμπέρη, Χατζηγεωργίου, Χρυσοβιτσινού

Πανελλήνιο Δικτύο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Ιωαννίνων

"Προσεγγίζοντας τη λογοτεχνία με εργαλείο το Εκπαιδευτικό Δράμα"

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ (Ιωάννινα)
θεσεις περιορισμένες

Το Πανελλήνιο Δικτύο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Ιωαννίνων οργανώνει επιμορφωτικο σεμινάριο 20 ωρών σε 3 μέρη (διαδικτυακά και δια ζώσης).

Στο σεμινάριο οι συμμετέχ*ουσες θα γνωρίσουν τη μέθοδο του Εκπαιδευτικού Δράματος (Ε.Δ.) μέσα από σχετική θεωρία, βίωση και εφαρμογή, ώστε να την αξιοποιήσουν ως μέσο για την προσέγγιση και τη διερεύνηση λογοτεχνικών κειμένων με τους μαθήτ*ριες τους.  Συγκεκριμένα, οι συμμετέχ*ουσες θα γνωρίσουν, μέσα από ενδεικτικά παραδείγματα, τη μέθοδο και τις θεατρικές τεχνικές που μπορούν να αξιοποιήσουν, προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους μαθήτ*ριες τους να εισχωρήσουν μέσα στον φανταστικό κόσμο ενός λογοτεχνικού κειμένου, να διερευνήσουν θέματα και αξίες που θίγονται, να παίξουν, να χαρούν και να δημιουργήσουν. Επιπλέον, οι συμμετέχ*ουσες θα έχουν την ευκαιρία, δουλεύοντας σε ομάδες,  να ασκηθούν στον σχεδιασμό ενός μαθήματος με τη μέθοδο του Εκπαιδευτικού Δράματος.       
Σε ποιους απευθύνεται: 20ωρο εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, εμψυχώτ*ριες νεανικών ομάδων και φοιτητές.

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:
Σάββατο 15/3/2025       10:30 - 13:30  Διαδικτυακά

Σάββατο 29/3/2025        10:00 – 14:30 και 15:30 - 18:30 Διά ζώσης
Κυριακή 30/3/2025         10:00 – 14:00 Διά ζώσης

Δευτέρα 7/4/2025       17:30-20:30  Διαδικτυακά

Διδάσκουν:  
Άβρα Αυδή, φιλόλογος, θεατροπαιδαγωγός
Θάλεια Καλλιαντά, δασκάλα, θεατροπαιδαγωγός
Ελένη Καμπέρη, νηπιαγωγός
Μελίνα Χατζηγεωργίου, θεατροπαιδαγωγός, εκπαιδευτικός
Σούζαν Χρυσοβιτσινού, εκπαιδευτικός Αγγλικής, θεατροπαιδαγωγός

Τεχνικός Συντονισμός 15/3/25: Γιώργος Μπεκιάρης

Οι συναντήσεις αποτελούν αλληλένδετα μέρη του επιμορφωτικού σεμιναρίου και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συμμετοχή σε όλες.
Για τη διευκόλυνση των συμμετεχ*ουσών και τον περιορισμό του κόστους οι δυο συναντήσεις θα είναι διαδικτυακές.
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
    
Το κόστος όλου του σεμιναρίου είναι 15€ (10€  ευρώ για τα μέλη του Δικτύου) για να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης των εμψυχωτών-εισηγητών.
Χρειάζεται δήλωση συμμετοχής λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ).

Οδηγίες πληρωμής: Για κατάθεση του ποσού οι ενδιαφερόμενοι/ες χρειάζεται:
να πληρώσουν το ποσό είτε με κατάθεση στον λογαριασμό 
ALPHA ΒΑΝΚ: IBAN GR73 0140 2020 2020 02002 000277 
ή ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: IBAN GR37 0172 5180 0055 1809 1249 470
 γράφοντας στην αιτιολογία κατάθεσης οπωσδήποτε το ονοματεπώνυμο και τη φράση "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ", 

είτε μέσω κάρτας πατώντας εδώ. Επιλέγετε «Έκτακτη ενίσχυση» και στη συνέχεια της διαδικασίας στη «Σύνταξη σημείωσης» γράφετε "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ".

 

Δήλωση συμμετοχής εδώ ΦΟΡΜΑ: https://forms.gle/rq982diwBspyNNp67

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Άβρα Αυδή είναι φιλόλογος και θεατροπαιδαγωγός. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια και ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών (1982-2011). Δίδαξε, επί 15 έτη (2001-2016), στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και «Το Θέατρο στο σχολείο». Ασχολήθηκε συστηματικά με το Εκπαιδευτικό Δράμα αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκόμισε από μεταπτυχιακές σπουδές. Συνέγραψε με τη Μελίνα Χατζηγεωργίου τα βιβλία «Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση» (Μεταίχμιο 2007) και «Όταν ο δάσκαλος μπαίνει σε ρόλο» (Μεταίχμιο 2018). Στον τομέα της γλωσσικής διδασκαλίας έχει επιτελέσει διδακτικό, επιμορφωτικό και συγγραφικό έργο. Συμμετείχε στη συγγραφή των παρακάτω ομαδικών έργων: Εγχειρίδια «Έκφραση-Έκθεση» για το λύκειο και συνοδευτικά βιβλία καθηγητή (1985-89),  Πρόγραμμα Σπουδών για τη Νεοελληνική Γλώσσα (1998), ψηφιακό έργο ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ (Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, 2017 κ.ε.). Συνέγραψε τη συλλογή διηγημάτων «Μονοπάτια» (Γράφημα 2022).

Η Θάλεια Καλλιαντά είναι από το 2001 δασκάλα στη Δημόσια Εκπαίδευση και από το 2021 Διευθύντρια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας. Είναι απόφοιτος του Μαράσλειου Διδασκαλείου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εκπαιδευτικό Δράμα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για το Εκπαιδευτικό Δράμα, το Θέατρο και το Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση, την Ειδική Αγωγή, και τη Συστημική Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση. Έχει υπάρξει μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος, και από το 2001 είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Το 2010-2014 ήταν υπεύθυνη του Εκπαιδευτικού Τμήματος του Θεάτρου Νέων του Δ. Σεϊτάνη όπου οργάνωσε εργαστήρια και σεμινάρια για παιδιά από τη βρεφική ηλικία (με γονείς) μέχρι την εφηβεία και σεμινάρια ενηλίκων Έχει εμψυχώσει εργαστήρια παιδιών νηπιαγωγείου και δημοτικού και βιωματικά σεμινάρια ενηλίκων κι έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια.

Η Ελένη Καμπέρη είναι εκπαιδευτικός  με μεταπτυχιακές σπουδές στα Παιδαγωγικά και το Εκπαιδευτικό Δράμα. Έχει υπηρετήσει στη Δημόσια Εκπαίδευση από το 1985 ως νηπιαγωγός και ως Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής στο Νομό Ιωαννίνων. Πέραν του παιδαγωγικού της έργου έχει επικεντρωθεί στην αγωγή και στην ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από την απώλεια. Έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για τη χρήση της Δραματικής Τέχνης ως παιδαγωγικού μέσου, που οργανώθηκαν από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτικού Δράματος, από Σχολικούς Συμβούλους στις περιφέρειές τους και από άλλους φορείς.

Η Μελίνα Χατζηγεωργίου είναι εκπαιδευτικός και θεατροπαιδαγωγός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εκπαιδευτικό Δράμα (Μ.Α. Drama in Education). Δίδαξε επί 14 έτη στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και «Το Θέατρο στο σχολείο».  Εργάστηκε ως θεατροπαιδαγωγός στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,  στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, σε σχολεία, κ.α. Δίδαξε σε επιμορφωτικά σεμινάρια που οργανώθηκαν από πανεπιστήμια, από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τη θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς», το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, τη Future Library, κ.ά.. Σχεδίασε και συντόνισε θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα σε μουσεία και άλλους φορείς.  Συνέγραψε με την Άβρα Αυδή τα βιβλία «Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση» (Μεταίχμιο 2007) και «Όταν ο δάσκαλος μπαίνει σε ρόλο» (Μεταίχμιο 2018).  

Η Σούζαν Χρυσοβιτσινού είναι εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το 2000 και διδάσκει Αγγλικά στο Γυμνάσιο Πεδινής, Ιωαννίνων, ενσωματώνοντας το Εκπαιδευτικό Δράμα στη διδακτική της προσέγγιση. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Εκπαιδευτικό Δράμα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο) και στο Trinity College του Δουβλίνου, όπου απέκτησε τον τίτλο M.A. in Drama in Education. Έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, σε προγράμματα που διοργανώθηκαν από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, περιβαλλοντικά κέντρα της περιοχής, καθώς και σε σεμινάρια που υλοποιήθηκαν υπό την αιγίδα σχολικών συμβούλων.

 

Print
 

 

Το Περιοδικό “Έκπαίδευση & Θέατρο” γιορτάζει τα 20 τεύχη!
 Aθήνα, 2 Δεκεμβριου 2019

 

Ίδρυση και συντελεστές

Οι συντακτικές επιτροπές ανά τεύχος

Δείτε εδώ

Οι συγγραφείς

Όλοι οι συγγραφείς από την ίδρυση του περιοδικού μέχρι σήμερα

Δείτε εδώ

Αποστολή Εργασιών

Οδηγίες για αποστολή άρθρων προς δημοσίευση

Δείτε εδώ

Επιστημονική - Συμβουλευτική Επιτροπή

Η Επιστημονική-Συμβουλευτική Επιτροπή 

Δείτε εδώ

Ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες & μέλη προηγούμενων επιτροπών

Σύστημα APA Βιβλιογραφικών αναφορών