"DISC"

Drama based Interventions 

challenging gender Stereotypes 

and encouraging Care sharing

 

 

Περιγραφή του προγράμματος

Το πρόγραμμα «DISC - Θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις για τα έμφυλα στερεότυπα και το ισότιμο μοίρασμα της φροντίδας» υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ) και το Κέντρο Διοτίμα στο πλαίσιο του Προγράμματος CERV-2024-GE,
 από τον Νοέμβριο 2024 έως τον Οκτώβριο 2026 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συνεργαζόμενοι εταίροι του έργου είναιο Δήμος Αθηναίων και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  (ΕλΕΔΑ).

Σκοπός 
Σκοπός του έργου είναι η αμφισβήτηση των έμφυλων στερεοτύπων και η ευαισθητοποίηση για την έμφυλη ανισότητα στη φροντίδα μέσω της αξιοποίησης θεατροπαιδαγωγικών παρεμβάσεων.

Ομάδες στόχου
Το DISC απευθύνεται σε έφηβα άτομα, κοινωνικούς/-ές λειτουργούς, εκπαιδεύτριες/-τές ενηλίκων, συμβούλους νέων, εργαζόμενους/-ες με νέους, άτυπες φροντίστριες και άτυπους φροντιστές.

Κύριες δράσεις 
- Διαμόρφωση εκπαιδευτικής μεθοδολογίας για απεύθυνση σε ενήλικα και έφηβα άτομα με στόχο την αμφισβήτηση των έμφυλων στερεοτύπων και την προώθηση της ισότητας στο πεδίο της φροντίδας
- Διοργάνωση διαδραστικών βιωματικών εργαστηρίων για ενήλικα και έφηβα άτομα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
- Δημιουργία οδηγού με τη μεθοδολογία, τα εργαλεία και τις δραστηριότητες που εφαρμόστηκαν στα εργαστήρια.
- Παρέμβαση για τις ανισότητες που συνδέονται με τη φροντίδα, βασισμένη στις τεχνικές του Θεάτρου Φόρουμ, η οποία θα παρουσιαστεί σε τοπικές κοινότητες της χώρας
- Κατάρτιση Έκθεσης Πολιτικών (policy brief), με προτάσεις βασισμένες στις τοποθετήσεις των πολιτών/τισσών κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων του Θεάτρου Φόρουμ
- Πραγματοποίηση καμπάνιας ευαισθητοποίησης, που θα περιλαμβάνει ένα ντοκιμαντέρ και δύο podcasts για την ανάγκη έμφυλης ισορροπίας στο ζήτημα της φροντίδας, και της συγκρότησης μιας δημοκρατίας της φροντίδας

Αναμενόμενα αποτελέσματα 
- Στα διαδραστικά βιωματικά εργαστήρια θα συμμετάσχουν 105 ενήλικες και 105 έφηβες/ έφηβοι
- Σε 28 παρεμβάσεις για τις ανισότητες που συνδέονται με τη φροντίδα, βασισμένες στις τεχνικές του Θεάτρου Φόρουμ, θα συμμετάσχουν 1120 άτομα (700 ενήλικες και 420 έφηβα άτομα)

Συντονιστής φορέας (Coordinator): Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ)
Εταίρος (Partner): Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ (Diotima)

Από το ΠΔΘΕ
Συντονίστρια (Coordinator): Σόνια Ντόβα
Διαχείριση (Project Manager): Βάσια Κόσσυβα
Υπεύθυνη εργαστηρίων (Worshops - coordinator): Χαρά Τσουκαλά
Υπεύθυνη παρεμβάσεων φόρουμ (Forum interventions - coordinator): Χριστίνα Κρίθαρη

Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες:
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
+30 210 6541600, info@theatroedu.gr

Διερευνώντας την έμφυλη διάσταση της φροντίδας

Διερευνώντας την έμφυλη διάσταση της φροντίδας

Θεσσαλονίκη, 16-18 Μάϊου 2025, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς & γονείς. πρόγραμμα DISC

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 16/5/2025 5:00 μμ - 18/5/2025 4:00 μμ Export event


Διερευνώντας την έμφυλη διάσταση της φροντίδας
δωρεάν βιωματικό θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο

Θεσσαλονίκη, 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης

Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 17:00-21:00  Σάββατο 17 Μαΐου 2025 10:00-18:00  Κυριακή 18 Μαΐου 2025 10:00-16:00

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (www.theatroedu.gr) και το Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ (https://diotima.org.gr) προσκαλούν γονείς, εκπαιδευτικούς κοινωνικούς/ κοινωνικές λειτουργούς και εκπαιδευτές/ εκπαιδεύτριες ενηλίκων σε ένα βιωματικό θεατροπαιδαγωγικό σεμινάριο γύρω από το θέμα της έμφυλης διάστασης της φροντίδας.

Εμψύχωση: 
Ειρήνη Μαρνά, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 
Αγλαία Νάκα, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευσ
Κατερίνα Σεργίδου, Εκπαιδεύτρια- Ερευνήτρια Φύλου και Φεμινισμού, Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ

Το εργαστήριο, διάρκειας 18 ωρών, αποτελεί μέρος του έργου DISC (Drama-based Interventions challenging gender Stereotypes and encouraging Care sharing - Θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις για τα έμφυλα στερεότυπα και το ισότιμο μοίρασμα της φροντίδας), που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Κέντρο Διοτίμα στο πλαίσιο του Προγράμματος CERV-2024-GE, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Σκοπός του έργου είναι η αμφισβήτηση των έμφυλων στερεοτύπων και η ευαισθητοποίηση για την έμφυλη ανισότητα στη φροντίδα μέσω της αξιοποίησης θεατροπαιδαγωγικών παρεμβάσεων.

Το εργαστήριο έχει βιωματικό χαρακτήρα και απαρτίζεται από ασκήσεις/ δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, οι οποίες περιλαμβάνουν σωματική επαφή και κίνηση στον χώρο και στο έδαφος.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:
●Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις.
●Φέρτε μαζί σας κέφι και διάθεση για πειραματισμούς!

Σας περιμένουμε να μοιραστούμε ιδέες, να δημιουργήσουμε και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους προσέγγισης της φροντίδας και της ισότητας!
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, με κράτηση θέσης στη φόρμα εδώ. 

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή έως τις 7 Μαΐου 2025 
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ 
Πληροφορίες: info@theatroedu.gr  | 210 6541600


Η Ειρήνη Μαρνά είναι νηπιαγωγός και θεατροπαιδαγωγός. Εχει πτυχίο της Παιδαγωγικής Σχολής του Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995-1999) και Μεταπτυχιακές Σπουδές: 1) στο Ηνωμένο βασίλειο, University of Exeter (2000-2001), MA in Applied Drama και 2) στη Γαλλία, Universite de la Sorbonne Nouvelle-Paris III DEA, Etudes Théâtrales (2003-2004). Έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (Κι αν ήσουν εσύ, Χωρίς Πατρόν, Ι-TAP-PD, Γιατί Βία; κλπ). ‘Εχει συμμετάσχει από το 2020 έως και 2024 ως επιμορφώτρια στο έργο “Σχολεία για όλους-Συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία” με φορείς υλοποίησης το Ευρωπαϊκό κέντρο Wergeland που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το ΙΕΠ. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Από το 2007 είναι μόνιμη εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ60 νηπιαγωγών και από 1/9/2023 έως και σήμερα υπηρετεί με απόσπαση στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εποπτεύει τις πρακτικές και τις εργαστηριακές ασκήσεις των φοιτητών.

Η Αγλαΐα Νάκα γεννήθηκε το 1988 στη Λάρισα. Σπούδασε θέατρο στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2010 σχεδιάζει, υλοποιεί και εμψυχώνει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια σε ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Έχει εργαστεί ως δασκάλα θεατρικής αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το θέατρο  μέσα από τη συγγραφή, τη σκηνοθεσία, την υποκριτική. Από το 2015 συνεργάζεται με  το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σχεδιάζοντας και εμψυχώνοντας προγράμματα. 

Η Κατερίνα Σεργίδου είναι ερευνήτρια-εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Διοτίμα και ενδυναμώνει ομάδες ενηλίκων και εφήβων για ζητήματα σχετικά με το φύλο, την σεξουαλικότητα, την έμφυλη βία και τη φεμινιστική θεωρία. Επίσης έχει διδάξει Προφορική και Κοινωνική Ιστορία  Φύλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι υποψήφια διδακτόρισσα Σπουδών Φύλου και Φεμινισμού (υπότροφος ΙΚΥ) με προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία (ΕΚΠΑ), την Επικοινωνία & τον Πολιτισμό (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και την κοινωνική ανθρωπολογία (Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων). Μεταξύ άλλων έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο AFIT (Research Group of Feminist Anthropology) του Πανεπιστημίου της Χώρας των Βάσκων, ως  αξιολογήτρια πλάνων ισότητας φύλου στο Centre for Social Innovation στη Βιέννη, ως εμψυχώτρια ομάδων φεμινιστικής γραφής στο Faro Creative Learning και ως εισηγήτρια στο summer school του Etnofest-Athens Ethnographic Film Festival. Είναι επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας Ezdonk-Oraindik και έχει διεξάγει έρευνα στην Ελλάδα και στο Ισπανικό Κράτος για τις έμφυλες συγκρούσεις σε πολιτισμικές επιτελέσεις και τελετουργίες καθώς και για τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινωνικά κινήματα. Η  δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια, επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και σε άλλες δημόσιες εκδηλώσεις. Η ερευνητική-επαγγελματική της εμπειρία επικεντρώνεται στη δημιουργία γυναικείων και λοατκι+ κοινοτήτων ενδυνάμωσης και αλληλεγγύης, την φεμινιστική παιδαγωγική ενηλίκων, τις φεμινιστικές μεθοδολογίες στην κοινωνική έρευνα, τις καλλιτεχνικές-φεμινιστικές μορφές κοινωνικού ακτιβισμού και τις καρναβαλικές τελετουργίες. Επίσης είναι μέλος της φεμινιστικής καλλιτεχνικής ομάδας Διασπορές. 

Δράσεις

Διερευνώντας την έμφυλη διάσταση της φροντίδας

Καλαμπάκα, 23-25 Μάϊου 2025, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς & γονείς. πρόγραμμα DISC

Διερευνώντας την έμφυλη διάσταση της φροντίδας

Θεσσαλονίκη, 16-18 Μάϊου 2025, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς & γονείς. πρόγραμμα DISC

Διερευνώντας την έμφυλη διάσταση της φροντίδας

Αθήνα, 4-6 Απριλίου 2025, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς & γονείς. πρόγραμμα DISC

Η έμφυλη διάσταση της φροντίδας

Μεσσήνη Μεσσηνίας, 14-15-16 Φεβρουαρίου & 19 Μαρτίου 2025, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, πρόγραμμα DISC