Erasmus+ KA2 Initiative 2020 – 2023: International Teacher-Artist Partnership (I-TAP-PD) PD

I-TAP-PD


 

I-TAP-PD : Λίγα λόγια για το πρόγραμμα 

Το πρόγραμμα «Διεθνής Συνεργασία Εκπαιδευτικών-Καλλιτεχνών-Επαγγελματική Ανάπτυξη είναι ένα συναρπαστικό πρόγραμμα (Erasmus+ 2020-1-IE01-KA201-066029), που εστιάζει στην ανάπτυξη της αλληλοκατανόησης, της γνώσης και της δημιουργικότητας όσον αφορά την αξιοποίηση των τεχνών στην εκπαίδευση με  παιδιά, στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης, στην κοινότητα και σε χώρους πολιτισμού.
Το πρόγραμμα προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες να διερευνήσουν  τη φύση και την παιδευτική αξία των συνεργασιών, οι οποίες ενισχύουν την εκπαίδευση στις τέχνες και δια των τεχνών, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο απώτερος σκοπός του προγράμματος Erasmus+ I-TAP-PD είναι να δημιουργήσει καινοτόμες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, καινοτόμα παραδοτέα και εργαλεία, για να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς και τους καλλιτέχνες να επανεξετάσουν, να βελτιώσουν και ενδεχομένως να μετασχηματίσουν τις πρακτικές τους προς όφελος των παιδιών που διδάσκουν και των σχολικών κοινοτήτων στις οποίες δουλεύουν, στην Ευρώπη αλλά και εκτός Ευρώπης. Η βελτίωση της πρακτικής τους ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, πρόκειται να αποτελέσει το αντικείμενο μίας νέας διεθνούς έρευνας και καινοτομίας.
Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα διεθνές μοντέλο I-TAP-PD, που θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα και εκπαιδευτικό υλικό, τα οποία θα ενσωματώνουν  τις καλύτερες πρακτικές από κάθε συμμετέχουσα χώρα και θα μπορούν να αξιοποιηθούν  σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Με την οργάνωση πολλαπλασιαστικών δράσεων θα γίνει διάχυση της συγκεκριμένης πρακτικής σε όλη την Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής.  Όλα τα εργαλεία και το εκπαιδευτικό υλικό που θα παραχθούν θα είναι διαθέσιμα δωρεάν σε όλους. 
Το πρόγραμμα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός τελικού μοντέλου I-TAP-PD, με διαδικτυακή έρευνα, αξιολόγηση παραδοτέων και μεταφρασμένο υλικό, τα οποία θα είναι προσβάσιμα μέσω της δημόσιας Ψηφιακής Πλατφόρμας Εργαλείων (Digital Resources Platform). Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και αναλύσεις βέλτιστων πρακτικών I-TAP-PD και θα τις κάνει γνωστές σε όσους διαμορφώνουν πολιτικές σε ζητήματα εκπαίδευσης και τεχνών  σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί και οι καλλιτέχνες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το υλικό της Ψηφιακής Πλατφόρμας (DRP) είτε στο σύνολό του, είτε αξιοποιώντας επιμέρους τμήματα, ανεξάρτητα από το επιμορφωτικό πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό ITAP-PD ή σε συνδυασμό με αυτά.

. .

Προτεραιότητες του προγράμματος I-TAP-PD

Το πρόγραμμα I-TAP-PD εστιάζει σε 3 προτεραιότητες :

  •  βελτίωση της ποιότητας στην προσέγγιση ζητημάτων συμπερίληψης στα σχολεία 
  •  υποστήριξη καλών πρακτικών των εκπαιδευτικών - καλλιτεχνών για την επαγγελματική τους ανάπτυξη μέσα από την κοινού  ανάληψη καινοτόμων δράσεων  
  •  δημιουργία μηχανισμού πρόσβασης στα κράτη-μέλη της Ευρώπης, για την υποστήριξη του  σχεδιασμού καινοτόμων εκπαιδευτικών αλλαγών που θα βελτιώσουν τις μαθησιακές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία θα είναι οι τελικοί αποδέκτες του προγράμματος.

 Εταίροι του προγράμματος I-TAP-PD

• The Education Centre Tralee, Ιρλανδία (συντονιστής)
• Center for Drama in Education and Art (CEDEUM), Σερβία 
• Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (TENet-Gr), Ελλάδα
• PAEDAGOGISCHE HOCHSCHULE NIEDERÖSTERREICH, Αυστρία
• Stichting Kopa, Ολλανδία 

Παραδοτέα του  προγράμματος I-TAP-PD  (Intellectual Outputs)

Παραδοτέο 1 (ΙΟ1): επιμορφωτικό πρόγραμμα 
Το πενθήμερο πιλοτικό πρόγραμμα  I-TAP-PD και τα εργαλεία του θα παραχθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης επιμόρφωσης, τον Αύγουστο του 2021. Θα ακολουθήσουν άλλα 4 επιμορφωτικά προγράμματα.

Παραδοτέο 2 (ΙΟ2): ψηφιακή πλατφόρμα εργαλείων 
Το Παραδοτέο 2 αποτελείται από πλήθος και ποικιλία παραδοτέων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα δωρεάν στην I-TAP-PD Ψηφιακή Πλατφόρμα Εργαλείων (I-TAP-PD DRP). Η πλατφόρμα θα λειτουργεί ως χώρος διάχυσης και επικοινωνίας, ανταλλαγής και διαλόγου για ζητήματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και συνεργασίας εκπαιδευτικών-καλλιτεχνών (TAP) και για την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Το συγκεκριμένο παραδοτέο ειδικότερα περιλαμβάνει: I-TAP-PD επιμορφωτικό πρόγραμμα, εγχειρίδιο, online οδηγίες εκπαιδευτικού υλικού, υποδειγματικές μελέτες περίπτωσης, podcast, blog, fb και instagram συνδεδεμένα στην Ψηφιακή Πλατφόρμα Εργαλείων, για να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τις νεότερες δραστηριότητες του προγράμματος ή της ψηφιακής πλατφόρμας. 

Παραδοτέο 3 (ΙΟ3): έρευνα και αξιολόγηση παραδοτέων και μεταφρασμένες πηγές και εργαλεία 
Το τελικό διαμορφωμένο πρόγραμμα I-TAP-PD, με τα δεδομένα και τα συμπεράσματα της έρευνας και της αξιολόγησης, καθώς και η μετάφραση του εκπαιδευτικού υλικού θα είναι προσβάσιμα μέσω της δημόσιας Ψηφιακής Πλατφόρμας Εργαλείων, για την διάδοση όλων των παραδοτέων του προγράμματος.

 

 

100  


 

Δράσεις

ITAP - PD

ITAP - PD

Αθήνα, 4-8/2/2022 Σεμινάριο

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 4/2/2022 9:00 πμ - 8/2/2022 4:00 μμ Export event


3ο επιμορφωτικό σεμινάριο του I-TAP-PD (Διεθνής Συνεργασία Εκπαιδευτικών-Καλλιτεχνών-Επαγγελματική Ανάπτυξη) 

 

5 ημέρες (4-8 Φεβρουαρίου 2022)

40 εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες 

4 συμμετέχουσες χώρες 

1 ερώτημα: Πως μπορούν εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες να παράγουν μαζί δημιουργικό έργο προς όφελος των παιδιών και ολόκληρης της σχολικής κοινότητας; 

 

Ημέρα 1η 

Γνωριμία και πειραματισμοί

Μοιραστήκαμε προσωπικές ιστορίες, ορίσαμε τις προσδοκίες μας και τις ελπίδες μας για τις επόμενες μέρες. Βασιζόμενοι σε προηγούμενες εργασίες, συνεχίσαμε να επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία αποτελεσματικών συνεργασιών μεταξύ εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών, καλλιεργώντας τη δημιουργικότητα και ενισχύοντας τις πρακτικές μας. Μάθαμε ο ένας για τα εκπαιδευτικά συστήματα του άλλου γνωρίζοντας τον εαυτό μας και τα δικά μας πολιτισμικά πλαίσια, αναγνωρίσαμε τόσο τα δυνατά σημεία όσο και τους περιορισμούς που έχουμε, μοιραστήκαμε έμπνευση και προοπτικές. Πειραματιστήκαμε με τα «Creativos Genialos» και βοηθήσαμε τα μικροσκοπικά μας avatar να εξερευνήσουν τον χώρο. 

20 από τους 40 εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν για πρώτη φορά!

   

  

 

Ημέρα 2η 

Χτίζοντας γέφυρες

Παρουσιάσεις υφιστάμενων πρακτικών, ομιλίες και πάνω απ’ όλα δημιουργική φαντασία!  Ένα «μη λεκτικό βιβλίο» μας ενέπνευσε για να εξερευνήσουμε τις δυνατότητές μας και να χτίσουμε γέφυρες χρησιμοποιώντας τις εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες με φυσικά υλικά και εργαστήρια κινησιολογίας και θεάτρου. 

  

Ημέρα 3η 

Με τη βοήθεια της… Αντιγόνης 

Στο εργαστήριο που πραγματοποιήσαμε η πολιτιστική κληρονομιά μας έδωσε έμπνευση για να ενώσουμε το παρελθόν με το παρόν. Ζητήματα δικαιωμάτων, ανθρωπιάς, λήψης αποφάσεων αποκαλύφθηκαν μέσα από το κείμενο της  Αντιγόνης του Σοφοκλή. 

Πίσω στο χώρο που μας φιλοξένησε επικεντρωθήκαμε στα προγράμματα σπουδών κάθε χώρας - εταίρου προσπαθώντας να βρούμε ομοιότητες και διαφορές. Αναζητήσαμε τρόπους μέσω των οποίων η συνεργασία δασκάλων - καλλιτεχνών θα μπορούσε να εμπλουτίσει τους στόχους των προγραμμάτων σπουδών και να δώσει νέα εργαλεία μάθησης και κατανόησης. 

 

    

 

 Ημέρα 4η 

Περιπλάνηση

«5.500 χρόνια ασταμάτητου διαλόγου που συνεχίζεται ακόμα». Αυτός ήταν ο τίτλος της ιστορικής μας εξερεύνησης στη Πλάκα και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σ’ όλη αυτή την εξερεύνηση, οι άνθρωποι περπάτησαν με τους συνεργάτες τους, αντάλλαξαν ιδέες και φωτογράφισαν τους μικροσκοπικούς ανθρώπους τους στις γωνιές της πόλης και στα μνημεία του ιστορικού κέντρου. 

 

  

 

 

Ημέρα 5η 

 Εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες εν τη ενώσει 

 Συνεργάτες που είχαν ήδη δουλέψει μαζί σε σχολεία παρουσίασαν το έργο τους και νέα «ζευγάρια» εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών σκιαγράφησαν τα μελλοντικά τους σχέδια και την εφαρμογή τους στη σχολική κοινότητα. Αποχαιρετιστήκαμε γεμάτοι εμπειρίες και με τη βεβαιότητα ότι είχαμε νέους συναδέλφους και συνεργάτες με τους οποίους μπορούμε να μοιραστούμε, να εξερευνήσουμε και να σχεδιάσουμε μαζί μια καλύτερη εκπαίδευση για όλους τους μαθητές μας!

 

 

 

 

 

I-TAP Διεθνής Συνεργασία Εκπαιδευτικών-Καλλιτεχνών - Επαγγελματική Ανάπτυξη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - Σεμινάριο στην Αθήνα 4-8 Φεβρουαρίου 2022

Ύστερα από την επιτυχημένη συνάντηση του Νοεμβρίου στο Βελιγράδι έφτασε η σειρά της Αθήνας να φιλοξενήσει το τρίτο επιμορφωτικό σεμινάριο του προγράμματος I-TAP-PD (Διεθνής Συνεργασία Εκπαιδευτικών-Καλλιτεχνών - Επαγγελματική Ανάπτυξη). Εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες από την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Σερβία, την Αυστρία και την Ελλάδα θα συναντηθούν στην Αθήνα για 5 ημέρες (4-8 Φεβρουαρίου) με σκοπό να διερευνήσουν την συνύπαρξη και τη συνεργασία δασκάλου/καλλιτέχνη.

Αν είσαι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε ενδιαφέρει να εξερευνήσεις το πώς δάσκαλοι/ δασκάλες και καλλιτέχνες μπορούν μαζί να παράγουν δημιουργικό έργο προς όφελος των παιδιών και ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, δήλωσε συμμετοχή στο σεμινάριο ΕΔΩ, αφού διαβάσεις περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω

Σύμπραξη δασκάλου – καλλιτέχνη

Οι καλλιτέχνες και οι δάσκαλοι/ δασκάλες συχνά μιλούν διαφορετική γλώσσα και βλέπουν την ανάπτυξη ενός παιδιού από διαφορετική οπτική γωνία. Έχουν επίσης διαφορετική προσέγγιση στην τάξη. Αυτό το σεμινάριο βοηθά στην οικοδόμηση της επίγνωσης των διαφορών και βοηθά στη μετατροπή τους σε δύναμη.

Το να έχεις καλλιτέχνες στις τάξεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά ένας καλλιτέχνης και ένας δάσκαλος που αναπτύσσουν ένα δημιουργικό έργο μαζί δεν είναι κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει συχνά. Το I-TAP-PD πιστεύει ότι αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί και γι' αυτό έχει δημιουργήσει μια εμπνευσμένη και ειδική εκπαίδευση η οποία συμβάλλει στη συνεργασία μεταξύ των δύο επαγγελματιών.

Τι χρειάζεται για να συμμετέχεις στο σεμινάριο:

Περιέργεια, διάθεση συνεργασίας, άνετα ρούχα, και επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας! Προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες/ουσες να μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα σε ομάδα παιδιών. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Πόσο διαρκεί το σεμινάριο;

Το σεμινάριο θα διαρκέσει πέντε ημέρες, από τις 4 έως τις 8 Φεβρουαρίου. Το καθημερινό πρόγραμμα ξεκινά στις 9:00 και τελειώνει στις 16:00.

Πού θα γίνει το σεμινάριο;

Το σεμινάριο θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, που στεγάζεται στο πανέμορφο παλιό πιλοποιείο Πουλόπουλου στο Θησείο, οδός Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης.

Οργάνωση: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Mε την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ

Πληροφορίες: info@theatroedu.gr / (+30) 210 6541600

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Το πρόγραμμα I-TAP-PD

 

Το πρόγραμμα «Διεθνής Συνεργασία Εκπαιδευτικών-Καλλιτεχνών-Επαγγελματική Ανάπτυξη» είναι ένα συναρπαστικό πρόγραμμα (Erasmus+ 2020-1-IE01-KA201-066029), που εστιάζει στην ανάπτυξη της αλληλοκατανόησης, της γνώσης και της δημιουργικότητας όσον αφορά στην αξιοποίηση των τεχνών στην εκπαίδευση με παιδιά, στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης, στην κοινότητα και σε χώρους πολιτισμού.

Ο απώτερος σκοπός του είναι να δημιουργήσει καινοτόμες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, καινοτόμα παραδοτέα και εργαλεία, για να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς και τους καλλιτέχνες να επανεξετάσουν, να βελτιώσουν και ενδεχομένως να μετασχηματίσουν τις πρακτικές τους προς όφελος των μαθητών/μαθητριών τους και των σχολικών κοινοτήτων στις οποίες δουλεύουν.

Εταίροι του προγράμματος

Πέντε οργανισμοί από την Ευρώπη συνεργάζονται γι’ αυτό το πρόγραμμα:

Ιρλανδία: The Education Centre Tralee

Ελλάδα: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Σερβία: Center for Drama in Education and Art CEDEUM

Αυστρία: PAEDAGOGISCHE HOCHSCHULE NIEDERÖSTERREICH

Ολλανδία: Stichting Kopa

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Erasmus+

Print

Number of views (1153)/Σχόλια (0)