Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

«Τεχνικές - Κι αν ήσουν εσύ;» - Εργαστήριο για μαθητές/μαθήτριες

Δηλώσεις ενδιαφέροντος: οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να στείλουν αίτημα-πρόσκληση, από το ιμειλ του σχολείου (όχι προσωπικό) με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης του σχολείου, στο  info@theatroedu.gr
 Λόγω του μεγάλου αριθμού αιτημάτων και περιορισμένης δυνατότητας υλοποίησης θα γίνεται κλήρωση. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Συνεργασία: Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες - Γραφείο Ελλάδας

Γραμματεία: 2106541600 / info@theatroedu.gr

 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, παρουσιάζεται σε σχολεία το εκπαιδευτικό εργαστήριο «κι αν ήσουν εσύ;» – για μαθητές/μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου. 

Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες για τμήμα ή ομάδα μαθητών.

Εμψυχωτές: εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι θεατροπαιδαγωγοί του προγράμματος.

Σύντομη περιγραφή: Στο δίωρο αυτό εργαστήριο αξιοποιούνται επιλεγμένες βιωματικές δραστηριότητες και θεατρικές τεχνικές από το εκπαιδευτικό υλικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες («Συμβίωσις», «Δεν είναι μόνο αριθμοί» κ.ά.) και του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

 

Στόχος του εργαστηρίου είναι να διερευνηθούν με ευχάριστο βιωματικό τρόπο, ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιού, διαφορετικότητας, προσφύγων και ενεργού πολιτειότητας. Το περιεχόμενο του εργαστηρίου καθορίζεται κάθε φορά με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος/ομάδας, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο θέλουν να το εντάξουν. Μπορεί, για παράδειγμα, να συνδυαστεί με διάφορα διδακτικά αντικείμενα του αναλυτικού Προγράμματος (σχετικά κεφάλαια στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας, της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής κ.ά.), με προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, καθώς και με τις διαθεματικές εργασίες.  

"Τεχνικές - Κι αν ήσουν εσύ;" - Όλα τα εργαστήρια για μαθητές

Εργαστήριο για μαθητές - Τεχνικές «κι αν ήσουν εσύ;»

Εργαστήριο για μαθητές - Τεχνικές «κι αν ήσουν εσύ;»

Αρτέμιδα, 5/5/2022, Εργαστήριο για μαθητές, 1ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 5/5/2022 12:00 μμ - 2:00 μμ Export event


Εργαστήριο για μαθητές - Τεχνικές «κι αν ήσουν εσύ;»

«Από τον Μπρεχτ… στον Δαρείο 2800 μίλια δρόμος»

 

1ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος, 5/5/2022, Εργαστήρια για μαθητές

Εμψυχώτρια: Κατερίνα Αλεξιάδη
Παίρνουν μέρος: 25 μαθητές Β΄ τάξης
Εκπαιδευτικός: Αγγελική Λεμπέση

«Από τον Μπρεχτ… στον Δαρείο 2800 μίλια δρόμος»
Περιδιαβάζοντας κείμενα μέσα στη σκόνη του χρόνου και του δρόμου

 Διάρκεια: 2 ώρες 11:50-13:30
 

Σύντομη περιγραφή

Ένα ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο με οδηγό τα κείμενα που έγραψαν άνθρωποι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής σε ξένες χώρες. Από τον Μπρεχτ που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στη Σκανδιναβία το 1937 για να γλυτώσει από τη χιτλερική εξουσία της Γερμανίας μέχρι τον έφηβο Δαρείο, που εγκατέλειψε το Ιράν με την οικογένειά του το 2018 και έζησε τη διπλή καραντίνα στην Ελλάδα με την έλευση της πανδημίας του COVID19. Ενδιάμεσοι σταθμοί η εξέγερση στην Ουγγαρία το 1956 και η καταστολή της, που αναγκάζει την Agotha Kristoff να καταφύγει στην Αυστρία και από εκεί στην Ελβετία, ο Κώστας του Δημήτρη Χατζή, μετανάστης στη Γερμανία του 1960, ο Αμάρ που ήρθε στην Ελλάδα από τη Συρία το 2016.

 

Στόχος του εργαστηρίου είναι η βιωμένη θεατρική εμπειρία μέσα από την προσπέλαση των παραπάνω κειμένων και η παραγωγή δικών τους αφηγήσεων. 

Στο τέλος του εργαστηρίου οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση να μπορούν να συναισθανθούν τη διαφορετικότητα, αλλά και τα κοινά στοιχεία που έχουν με τους άλλους, τις παράλληλες πορείες στον ρου της ιστορίας και την πιθανή μεταβλητότητα της θέσης τους από την ελευθερία στην ανάγκη. Θα μπορούν επίσης να συνθέσουν μια δική τους αφήγηση με κάποια από τα στοιχεία που τους δόθηκαν στο εργαστήριο.

 

Το εργαστήριο περιλαμβάνει  βιωματικές δραστηριότητες και θεατρικές τεχνικές, όπως:

  • προσωπικές ιστορίες και αντικείμενα

  • ακίνητες εικόνες

  • η φωτογραφία μου ως ντοκουμέντο

  • δραματοποίηση

  • σύνθεση στοιχείων αφήγησης  και δραματοποίησης με μουσική


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.