Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

«κι αν ήσουν εσύ;» - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις»
(εισαγωγικό σεμινάριο)

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών τοπικής κοινωνίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες διοργανώνουν δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέλη της τοπικής κοινωνίας (οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώσεις γονέων, στελέχη δημοτικών αρχών, ενώσεις εκπαιδευτικών κ.ά).

 

 


«κι αν ήσουν εσύ;» - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις»
(εισαγωγικό σεμινάριο)

Διάρκεια: 3,5 ώρες
Τρόπος παρουσίασης: Διαδικτυακά ή δια ζώσης
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων
Σχεδιασμός-Εμψύχωση: Κατερίνα Αλεξιάδη, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μπεκιάρης, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
Υπεύθυνοι για την ασύγχρονη εκπαίδευση: Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου, Γιάννης Πούλιος
Προσκεκλημένος: Διονύσης Παύλου

Σύντομη περιγραφή Το εργαστήριο «κι αν ήσουν εσύ; - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις»  (Α1α) μαζί  με το εργαστήριο ««εγώ κι ο άλλος» -  θέματα ταυτότητας, διαπολιτισμική εκπαίδευση» (Α1β) αποτελούν το εισαγωγικό σεμινάριο Α1 της Επιμόρφωσης του  «κι αν ήσουν εσύ;». 

Έχει ως στόχο να ορίσουν από κοινού οι συμμετέχουσες/-οντες ποια είναι τα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα σήμερα γύρω από το προσφυγικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, στοχεύει α) να γνωρίσει στους συμμετέχοντες το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ειδικότερα το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», β) να αποσαφηνίσει τη διαδικασία και τους όρους της «επιμόρφωσης 100 ωρών», γ) να σκιαγραφήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται οι εκπαιδευτικοί να σχεδιάσουν ανάλογα  πρότζεκτ.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, βίντεο, προσκεκλημένους και αναστοχαστική συζήτηση θα αναδειχθούν τα βασικά ερωτήματα που πραγματεύεται το πρόγραμμα και που απασχολούν τις/τους συμμετέχουσες/-οντες, όπως οι εκτοπισμένοι άνθρωποι, η ξενοφοβία, ο πολιτισμός, η ταυτότητα, η ετερότητα και η διαχείρισή της, καθώς και η παιδαγωγική προσέγγιση που προτείνεται με βάση τις αρχές της κριτικής διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Μετά το τέλος του τετράωρου εργαστηρίου οι συμμετέχουσες/-οντες αναμένεται να έχουν λύσει τις βασικές απορίες τους για τη λειτουργία και το περιεχόμενο της επιμόρφωσης και ειδικά της Α΄ ενότητας και της ασύγχρονης εκπαίδευσης και να έχουν έρθει σε μια πρώτη επαφή με τις βιωματικές μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν κατά την επιμόρφωση καθώς και με τις βασικές αρχές του προγράμματος.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / info@theatroedu.gr / humanrights@theatroedu.gr

 


 

Σεμινάρια Εκπαιδευτικών - «κι αν ήσουν εσύ;» - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις

«Πες το δυναμικά με εικόνες» & "κι αν ήσουν εσύ;- στόχοι, μεθοδολογία, τεχνικές"

«Πες το δυναμικά με εικόνες» & "κι αν ήσουν εσύ;- στόχοι, μεθοδολογία, τεχνικές"

Κιλκίς, 18/11/2023, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Γιώργος Μπεκιάρης

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 18/11/2023 9:30 πμ - 5:30 μμ Export event


Σεμινάριο/Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές/εμψυχώτριες νεανικών ομάδων
 «Πες το δυναμικά με εικόνες!" & "κι αν ήσουν εσύ;- στόχοι, μεθοδολογία, τεχνικές" "

τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων

ΚΙΛΚΙΣ, 18 Νοεμβρίου 2023  Ώρες: 09:30-17:30 ΤΟΠΟΣ: 9ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς
Εμψύχωση: Γιώργος Μπεκιάρης 

Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών και εμψυχωτών νεανικών ομάδων

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση/Γραφείο Βορ Ελλάδας και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ;» - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, διοργανώνει   επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο/εργαστήριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν το πρόγραμμα ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.
Το σεμινάριο υλοποιείται σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α' Βάθμιας και Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς.

Το σεμινάριο έχει δύο μέρη: Α) "
Πες το δυναμικά με εικόνες! " Β) "κι αν ήσουν εσύ;- στόχοι, μεθοδολογία, τεχνικές" 

Το σεμινάριο εντάσσεται στον επιμορφωτικό κύκλο με τίτλο ΄κι αν ήσουν εσύ;  - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών / εμψυχωτριών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων  που, υπό προϋποθέσεις, οδηγεί  σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης έως και 190 ωρών.  Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και με την επιστημονική στήριξη των: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό πρόγραμμα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ / Τμήμα Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA). 
Το μέρος  "Πες το με δυναμικές εικόνες!" συμπεριλαμβάνεται στην Ενότητα B του επιμορφωτικού κύκλου, ενώ το μέρος "στόχοι, μεθοδολογία" στην Ενότητα Α του επιμορφωτικού κύκλου

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ (& www.theatroedu.gr)

 

ΑΙΤΗΣΕΙΣ: Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να υποβάλουν έως την Παρασκευή  10 Νοεμβρίου 2023 ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΔΩ

 

Σύντομη περιγραφή εργαστηρίου
Στόχος του σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητήματα προσφύγων με τη χρήση απλών τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Στο Μέρος Α, στο  εργαστήριο "Πες το δυναμικά με εικόνες" θα αξιοποιηθεί το «θέατρο εικόνων», και ειδικότερα οι «δυναμικές εικόνες» σε συνδυασμό με βασικές τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, για τη διερεύνηση απόψεων, έκφραση ιδεών και συναισθημάτων αλλά και ως διαδικασίας που οδηγεί σε παραστασιακό γεγονός. Ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιηθεί το σώμα μας και οι ιστορίες μας, λογοτεχνικά κείμενα και ντοκουμέντα  που θα φέρουμε. Στο Μέρος Β θα αναπτυχθούν οι στόχοι και η παιδαγωγική προσέγγιση του επιμορφωτικού κύκλου.
Στο τέλος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες/-ουσες θα έχουν γνωρίσει ένα δημιουργικό τρόπο  για να δουλεύουν θεατρικά με νέους και να προσεγγίσουν διερευνητικά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητήματα προσφύγων.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων καθώς και σε εμψυχωτές ομάδων νέων με μικρή ή καθόλου εμπειρία σε θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές

Προσοχή: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες/συμμετεχουσες είναι απαραίτητο:

  • να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο
  • να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Υλικά του προγράμματος θα δοθούν μετά το τέλος του σεμιναρίου.


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση/Γραφείο Βορ Ελλάδας, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Συνρεργασία: Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς
Τοπικός Συντονισμός : Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, Βικτώρια Κοεμτζοπούλου, Μαρία Διβανέ
Πληροφορίες: info@theatroedu.gr / 210654160

Βιογραφικό σημείωμα επιμορφωτή
Ο Γιώργος Μπεκιάρης είναι δάσκαλος και θεατρολόγος. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Θεατρικού Παιχνιδιού και Εκπαιδευτικού Δράματος. Ασχολείται με το Θέατρο στην Εκπαίδευση ως πράξη τέχνης και ως πράξη διδασκαλίας αξιοποιώντας θεατρικές τεχνικές, θεατρικό παιχνίδι και βιωματικούς τρόπους μάθησης. Εμψυχώνει ομάδες θεατρικού παιχνιδιού μαθητών δημοτικού και εφήβων. Είναι μέλος της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας ΠΑιΘέΑ, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποίησε τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος και του Θεάτρου Φόρουμ για τη δημιουργία του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος «349’ ακόμα…» σε σχέση με το σχολικό εκφοβισμό για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αξιοποίηση του θεάτρου σκιών στην εκπαίδευση και με τις εναλλακτικές χρήσεις της σκιάς στο θέατρο. Στο πλαίσιο αυτό, σκηνοθέτησε τη θεατρική παράσταση της ομάδας «Το γαϊτανάκι των σκιών και των χρωμάτων..». Ως εμπειρογνώμονας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το Νέο Σχολείο στο πεδίο του Πολιτισμού έχει πάρει μέρος στη συγγραφή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του Οδηγού Εκπαιδευτικού για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση και του Οδηγού Εκπαιδευτικού για το μάθημα Θεατρικό Παιχνίδι & Δραματοποίηση κειμένων στα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Συμμετέχει από το 2015 ως επιμορφωτής στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

 

 

Print

Number of views (1210)/Σχόλια (0)