Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

«Κλικ – Ο κόσμος μέσα από τα μάτια μου»
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών τοπικής κοινωνίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργανώνουν δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέλη της τοπικής κοινωνίας (οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώσεις γονέων, στελέχη δημοτικών αρχών, ενώσεις εκπαιδευτικών κ.ά).

 

 

«Κλικ - Ο κόσμος μέσα από τα μάτια μου»
Σεμινάριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες

Διάρκεια:6 ώρες
Τρόπος παρουσίασης: Διαδικτυακά & δια ζώσης
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων
Σχεδιασμός: Αντονέλλα Χήρα, ηθοποιός - θεατροπαιδαγωγός & Θάνος Φλούλης, photo artist.
Εμψυχωτές: Αντονέλλα Χήρα, ηθοποιός - θεατροπαιδαγωγός, Θάνος Φλούλης, photo artist. και πιστοποιημένοι θεατροπαιδαγωγοί του προγράμματος

Σύντομη περιγραφή
Τo σεμινάριο «Κλικ- ο κόσμος μέσα από τα μάτια μου» εστιάζει σε ασκήσεις ταυτότητας με τελικό στόχο την ευαισθητοποίηση πάνω στα Δικαιώματα του Παιδιού και τον εντοπισμό των στοιχείων εκείνων που συμβάλλουν στη δημιουργία της προσωπικής ταυτότητας των συμμετεχόντων αλλά και στην ανακάλυψη κοινών σημείων σε σχέση με τον άλλον.
Σε μικρές ομάδες μοιραζόμαστε ιστορίες προσωπικές και συνδημιουργούμε τις δικές μας αφηγήσεις, φωτίζοντας στιγμές του προσωπικού και συλλογικού μας μωσαϊκού. Το μέσο μας, η φωτογραφία, άλλοτε λειτουργεί ως αποτέλεσμα ή ως αφορμή των δραστηριοτήτων: 
Πόσα φωτογραφικά κλικ εμπεριέχει ο εαυτός μου και πόσα με συνδέουν με το Όλον, τον κόσμο;

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τη Ύπατη Αρμοστεία τοτ ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / info@theatroedu.gr


 

Σεμινάρια Εκπαιδευτικών - Κλικ – ο κόσμος μέσα από τα μάτια μου…

«Κλικ - ο κόσμος μέσα από τα μάτια μου» - Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων

«Κλικ - ο κόσμος μέσα από τα μάτια μου» - Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων

Ηράκλειο 15-16/12/2023,Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Κρίθαρη, Νίκος Γκόβας

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 15/12/2023 6:00 μμ - 16/12/2023 12:00 μμ Export event


Εργαστήριο: «Κλικ - ο κόσμος μέσα από τα μάτια μου»

Δωρεάν σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές/εμψυχώτριες νεανικών ομάδων. Θέσεις περιορισμένες

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 15-16/12/2023 Διάρκεια σεμιναρίου: 6 ώρες. Παρασκευή 18:00 (προσέλευση 17:45)-21:00 & Σάββατο 09:00-12:00
Εμψύχωση: Χριστία Κρίθαρη, Νίκος Γκόβας
ΤΟΠΟΣ:
 11ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, οδός Μάχης Κρήτης 52, Ηράκλειο

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το εργαστήριο "Κλικ- Ο κόσμος μέσα από τα μάτια μου" προσφέρεται στο Μέρος Α' του  διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;"  που γίνεται στις 15-16/12/2023 στο Ηράκλειο. Το σεμινάριο επίσης περιλαμβάνει ως Μέρος Β και το διαδραστικό παιχνίδι ρόλων "Τα περάσματα"

Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και στα δύο μέρη ή  μόνο στο ένα.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου οι θέσεις είναι περιορισμένες. Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες θα πρέπει να συμπληρώσουν τη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΔΩ
Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (εγγραφές μελών..εδώ!).

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση/Γραφείο Ηρακλείου-Λασιθίου και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.),  στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ;» - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, διοργανώνουν  επιμορφωτικό  βιωματικό σεμινάριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν το πρόγραμμα ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα, με τίτλο «Κλικ!Ο κόσμος μέσα από τα μάτια μου" και "Τα περάσματα"

Το σεμινάριο υλοποείται σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση Κρήτης (Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων )

Το σεμινάριο εντάσσεται στον επιμορφωτικό κύκλο με τίτλο «Κι αν ήσουν εσύ;  - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών / εμψυχωτριών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων»  που, υπό προϋποθέσεις, οδηγεί  σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης έως και 190 ωρών. 
Το πρόγραμμα "Κι αν ήσουν εσύ;" σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και με την επιστημονική στήριξη των: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό πρόγραμμα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ / Τμήμα Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA). 
Το εργαστήριο "Κλικ!Ο κόσμος μέσα από τα μάτια μου" περιλαμβάνεται στην Ενότητα Β ενώ "Τα περάσματα" στην Ενότητα Γ του επιμορφωτικού κύκλου.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ (& www.theatroedu.gr)

Σύντομη περιγραφή 
Στόχος του σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητήματα προσφύγων με τη χρήση απλών τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.
Μέρος Α: Παρασκευή 15/12/2023: 18:00 (προσέλευση 17:45) - 21:00  και Σάββατο 16/12/2023: 09:00-12:00 το εργαστήριο "Κλίκ!- Ο κόσμος μέσα από τα μάτια μου" εστιάζει σε ασκήσεις ταυτότητας με τελικό στόχο την ευαισθητοποίηση πάνω στα Δικαιώματα του Παιδιού και τον εντοπισμό των στοιχείων εκείνων που συμβάλλουν στη δημιουργία της προσωπικής ταυτότητας των συμμετεχόντων αλλά και στην ανακάλυψη κοινών σημείων σε σχέση με τον άλλον. Σε μικρές ομάδες μοιραζόμαστε ιστορίες προσωπικές και συνδημιουργούμε τις δικές μας αφηγήσεις, φωτίζοντας στιγμές του προσωπικού και συλλογικού μας μωσαϊκού. Το μέσο μας, η φωτογραφία, άλλοτε λειτουργεί ως αποτέλεσμα ή ως αφορμή των δραστηριοτήτων: 
Πόσα φωτογραφικά κλικ εμπεριέχει ο εαυτός μου και πόσα με συνδέουν με το Όλον, τον κόσμο;
Μέρος Β: Σάββατο 16/12/2023 13:00-16:00 . "Τα περάσματα" είναι ένα παιχνίδι ρόλων και περιλαμβάνει μια προσομοίωση ενός ταξιδιού με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι άνθρωποι. 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, καθώς και σε εμψυχωτές/εμψυχώτριες ομάδων νέων με μικρή ή καθόλου εμπειρία σε θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, περιλαμβάνει ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες με σωματική επαφή και κίνηση στο χώρο και στο έδαφος. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είναι απαραίτητο:

  • να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο
  • να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Υλικά του προγράμματος θα δοθούν μετά το τέλος του σεμιναρίου.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση/Γραφείο Ηρακλείου-Λασιθίου, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Συνεργασία: Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, και Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση Κρήτης (Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων )
Τοπικός Συντονισμός:  Έλενα Φανιουδάκη
Πληροφορίες: info@theatroedu.gr / 2106541600

 

Βιογραφικά σημειώματα
Η Χριστίνα Κρίθαρη είναι θεατρολόγος,  απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας. Έχει φοιτήσει επίσης στο Charles de Gaulle Lille3 της Γαλλίας και άσκησε την πρακτική της άσκηση στο Teatro della Limonaia  της Φλωρεντίας. Στην πτυχιακή της εργασία εργάστηκε πάνω στο Θέατρο του Καταπιεσμένου στον χώρο της απεξάρτησης. Εργάστηκε ως θεατροπαιδαγωγός σε  προγράμματα όπως «Διαφυγές», «Εσύ όπως κι εγώ», "Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας". Εργάζεται σε δημοτικά σχολεία με αντικείμενο το μάθημα της θεατρικής αγωγής. Είναι συνεργάτης του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων, όπου εργάστηκε ως εμψυχώτρια ομάδων παιδιών και ενηλίκων, ως βοηθός σκηνοθέτη σε επαγγελματικές παραστάσεις και ως σκηνοθέτης στην Πειραματική σκηνή.  Είναι  μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και επιμορφώτρια του προγράμματος "Κι αν ήσουν εσύ;" της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Ο Νίκος Γκόβας είναι παιδαγωγός θεάτρου και εκπαιδευτής ενηλίκων, με μεγάλη εμπειρία στην εμψύχωση ομάδων. Σπούδασε μαθηματικά, θέατρο και παιδαγωγικά στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στην Αυστραλία και έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης και εμψυχωτής νεανικών θεατρικών εργαστηρίων με Δημοτικά Θέατρα, ΔΗΠΕΘΕ, Πανεπιστήμια και ανεξάρτητες ομάδες. Το 1994 ιδρύει στο Λονδίνο το Theatre Lab Company (Hellenic Foundation Award 1997) και σκηνοθετεί τις παραστάσεις του μέχρι το 1998 (European Festival of Theatre in Camden London, Διεθνές Φεστιβάλ «Θεατρική Άνοιξη» στη Θεσσαλονίκη, κ.α.). Ως Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής (1998-2014) αναπτύσσει τοπικά πολιτιστικά δίκτυα με έμφαση το θέατρο, τα οπτικοακουστικά (φωτογραφία, κινηματογράφος), τη λογοτεχνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. Ιδρυτής και εκδότης (2001-2021) του περιοδικού «Εκπαίδευση & Θέατρο», μέλος της Διεθνούς Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Research in Drama Education (RiDE) (2011-2017). Ιδρυτής και πρόεδρος (1998- 2008) της επιστημονικής ένωσης «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση». Από το 2015 συντονίζει το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σκηνοθέτης και Εμψυχωτής στο πρόγραμμα «Διαφυγές: ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα- παράσταση θεάτρου φόρουμ για σχολεία για τη λήψη αποφάσεων και την πρόληψη. Εμψυχωτής στα προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών Θεάτρου Φόρουμ.  Έχει γράψει, συγγράψει και επιμεληθεί πολλά βιβλία και άρθρα για το θέατρο στην εκπαίδευση.

 


 

Print

Number of views (1151)/Σχόλια (0)