«Να τους πάρετε στα σπίτια σας!»

διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα

 

για μαθητές Λυκείου, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς

 


Διάρκεια: 2,5 ώρες
Τρόπος: διαδικτυακά και δια ζώσης
Σχεδιασμός:
 Γιώργος Μπεκιάρης. 
Παίρνουν μέρος: Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μόσχος, Διονύσης Παύλου, Λάμπρος Αραπάκος, Ευγενία Ζάγουρα και άλλοι πιστοποιημένοι θεατροπαιδαγωγοί, εμψυχωτές του Προγράμματος.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε εμψυχωτές νεανικών ομάδων, γονείς, μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και σε φοιτητές

Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων/παρεμβάσεων.
Προτεραιότητα σε μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το «Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» είναι μια παράσταση θεάτρου φόρουμ  και προσφέρεται στο πλαίσιο του Προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Η παράσταση φόρουμ και το διαδραστικό εργαστήριο που τη συνοδεύει διαπραγματεύεται με το κοινό θέματα όπως η αλληλεγγύη, η αποδοχή του «άλλου» και η αντιμετώπιση της ξενοφοβίας. ​
Η παράσταση απευθύνεται σε εφήβους, σε εκπαιδευτικούς και σε μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας και επιχειρεί να θέσει τους συμμετέχοντες απέναντι σε προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες και ευθύνες καλώντας τους να παρέμβουν στην παράσταση και να προτείνουν λύσεις.

Η παράσταση - εργαστήριο αποτελείται από τρία (3) μέρη:

  • Μέρος Α: παιχνίδι ενεργοποίησης σχετικά με το θέμα της παράστασης.
  • Μέρος Β: παρουσίαση της παράστασης “Να τους πάρετε στα σπίτια σας!”
  • Μέρος Γ: εμβάθυνση στους χαρακτήρες και στις καταστάσεις που παρουσιάζονται στην παράσταση.  Αρχικά γίνεται συζήτηση των συμμετεχόντων σε «δωμάτια» κι ακολουθεί η τεχνικής της «ανακριτικής καρέκλας».
  • Μέρος Δ: το «Φόρουμ», κατά το οποίο η παράσταση ξαναπαίζεται και το κοινό παρεμβαίνει επί της σκηνής προσπαθώντας με αυτοσχεδιασμούς να ενδυναμώσει τον χαρακτήρα  ο οποίος έχει ανάγκη και να οδηγήσει την ιστορία σε ένα διαφορετικό τέλος.
  • Μέρος Ε: Αποφόρτιση – Ανατροφοδότηση

Η υπόθεση του έργουΤην περίοδο που στην Αθήνα εγκαινιάζεται με τυμπανοκρουσίες ο «Μεγάλος Περίπατος», η κοντινή πελατεία Βικτώριας έχει κατακλυστεί από πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο εκεί, όταν έμειναν χωρίς στέγη μετά τη διακοπή του προγράμματος «Εστία». Κάποιοι φροντίζουν να ξηλώσουν τα παγκάκια της πλατείας και κάποιοι άλλοι διαδηλώνουν κατά των ξένων θεωρώντας πως με την παρουσία τους υποβαθμίζουν την περιοχή. Από την άλλη μεριά, λίγοι αλληλέγγυοι πολίτες προσεγγίζουν τους πρόσφυγες για να τους προσφέρουν φαγητό και ρούχα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι κι ο Ηλίας, ένας αδιόριστος εκπαιδευτικός που δουλεύει ως παρκαδόρος. Βλέπει στην πλατεία ανάμεσά στα παιδιά μιας οικογένεια μια έφηβη προσφυγοπούλα καθισμένη στο έδαφος να προσπαθεί να διαβάσει για να δώσει Πανελλήνιες. Προσφέρεται να βοηθήσει την οικογένεια παραχωρώντας ένα διαμέρισμα που έχει στη διάθεσή του και παραμένει ανοίκιαστο λόγω της πανδημίας. Με την κίνηση του ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου από το οικογενειακό του περιβάλλον, τη σύντροφό του, τους ενοίκους της πολυκατοικίας και άλλους. Στην παράσταση φόρουμ παρακολουθούμε την προσπάθεια του Ηλία, να υπερασπιστεί την επιλογή του, αλλά και το αδιέξοδο που συναντάει. Οι θεατές καλούνται να ενεργήσουν σε ρόλο «ηθοποιού» δοκιμάζοντας τις στρατηγικές τους με στόχο να βοηθήσουν τον Ηλία στην προσπάθειά του να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς για να εξομαλύνει τις αντιθέσεις, να αποκτήσει συμμάχους και να πετύχει τους στόχους του.

Το Πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και προσφέρονται δωρεάν.

Σχεδιασμός: Γιώργος Μπεκιάρης. 
Συμβουλευτική Ομάδα Φόρουμ ΠΔΘΕ: Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μπεκιάρης

Παραγωγή: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση / 2020

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / info@theatroedu.gr / humanrights@theatroedu.gr


 

Όλες οι παραστάσεις-εργαστήρια 

«Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» - Διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα

«Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» - Διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα

Διαδικτυακά, 30/11/2023, Γιώργος Μπεκιάρης, Λάμπρος Αραπάκος, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μόσχος, Διονύσης Παύλου, Ευγενία Ζάγουρα

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 30/11/2023 6:00 μμ - 9:00 μμ Export event


«Να τους πάρετε στα σπίτια σας!»
Διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα
Διαδικτυακά (ΖΟΟΜ), 30 Νοεμβρίου 2023  18.00 - 21.00
Διάρκεια 2,5 ώρες
Δωρεάν
για τους ενδιαφερόμενους

Τζόκερ: Γιώργος Μπεκιάρης
Παίρνουν μέρος: Λάμπρος Αραπάκος, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μόσχος, Διονύσης Παύλου, Ευγενία Ζάγουρα

Τεχνική στήριξη: Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεγασία με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους "Κι αν ήσουν εσύ; - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος” διοργανώνει διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο «Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» για την υποστήριξη εκπαιδευτικών και εμψυχωτών/εμψυχωτριών νεανικών ομάδων που υλοποιούν ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.

Η παράσταση εντάσσεται στον επιμορφωτικό κύκλο με τίτλο ΄κι αν ήσουν εσύ;  - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών / εμψυχωτριών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων  που, υπό προϋποθέσεις, οδηγεί  σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης έως και 170 ωρών.  Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και με την επιστημονική στήριξη των: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό προγραμμα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ / Τμήμα Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).
Η παράσταση ««Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» ανήκει στην Ενότητα Γ του επιμορφωτικού κύκλου του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" 
 Δείτε περισσότερα ΕΔΩ (& www.theatroedu.gr)

Αιτήσεις συμμετοχής: Θέσεις περιορισμένες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ)
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση  στη ΦΟΡΜΑ ΕΔΩ  (επίσης και στην ιστοσελίδα www.theatroedu.grκαι θα λάβουν στο ιμειλ τους τον σύνδεσμο ΖΟΟΜ  την παραμονή της εκδήλωσης.

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ-ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΠΔΘΕ 

 

Σύντομη περιγραφή: Το «Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» είναι μια παράσταση θεάτρου φόρουμ και προσφέρεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιούν το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η παράσταση φόρουμ και το διαδραστικό εργαστήριο που τη συνοδεύει διαπραγματεύονται με το κοινό θέματα, όπως η αλληλεγγύη, η αποδοχή του «άλλου» και η αντιμετώπιση της ξενοφοβίας. Η παράσταση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και σε μέλη της ευρύτερης κοινωνίας και επιχειρεί να θέσει τους συμμετέχοντες απέναντι σε προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες και ευθύνες, καλώντας τους να παρέμβουν στην παράσταση και να προτείνουν λύσεις. Η παράσταση - εργαστήριο αποτελείται από πέντε (5) μέρη:

• Μέρος Α: παιχνίδι ενεργοποίησης σχετικά με το θέμα της παράστασης.
• Μέρος Β: παρουσίαση της παράστασης «Να τους πάρετε στα σπίτια σας!».
• Μέρος Γ: εμβάθυνση στους χαρακτήρες και στις καταστάσεις που παρουσιάζονται στην παράσταση. Αρχικά γίνεται συζήτηση των συμμετεχόντων σε «δωμάτια» κι ακολουθεί η τεχνική της «ανακριτικής καρέκλας».
• Μέρος Δ: το «Φόρουμ», κατά το οποίο η παράσταση ξαναπαίζεται και το κοινό παρεμβαίνει επί της σκηνής προσπαθώντας με αυτοσχεδιασμούς να ενδυναμώσει τον χαρακτήρα ο οποίος έχει ανάγκη και να οδηγήσει την ιστορία σε ένα διαφορετικό τέλος.
• Μέρος Ε: Αποφόρτιση – Ανατροφοδότηση

 

Παραγωγή: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση / 2020

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

Πληροφορίες: 2106541600 / info@theatroedu.gr

Print

Number of views (1687)/Σχόλια (0)