Διεθνής Συνδιάσκεψη 2006

Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), σε συνεργασία με επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς από την Ελλάδα και εξωτερικό, οργανώνουν την 5η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα και τις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση.


 

Εργαστήρια

 

Οδηγίες για την επιλογή εργαστηρίων

Οι σύνεδροι παρακαλούνται  για τη δική τους διευκόλυνση και για να προχωράνε οι εγγραφές στα εργαστήρια κατά την προσέλευση την Παρασκευή χωρίς καθυστερήσεις, να έχουν προεπιλέξει τα εργαστήρια  που επιθυμούν  να δηλώσουν. Ο μεγάλος αριθμός εργαστηρίων καθιστά πολύ δύσκολο να προσπαθούν να κάνουν την επιλογή τους την τελευταία στιγμή.  Υπενθυμίζουμε ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση και υπάρχει πιθανότητα κάποιοι να μην προλάβουν να δηλώσουν τα εργαστήρια που έχουν προεπιλέξει. Άρα, καλό είναι να έχουν σκεφτεί εναλλακτικές επιλογές.
Προσοχή: Ο ανώτερος αριθμός εργαστηρίων στα οποία μπορεί να εγγραφεί σύνεδρος στη Συνδιάσκεψη είναι 3 των 2,5 ωρών (5ωρα εργαστήρια θεωρούνται "διπλά").
 
Υπενθύμιση:
Σε κάθε χρονική ζώνη που υπάρχουν Παράλληλες Συνεδρίες (σε διαφορετικές αίθουσες), κάθε σύνεδρος μπορεί να παρακολουθήσει ένα εργαστήριο ή ανακοινώσεις/εισηγήσεις 
Οι Παράλληλες Συνεδρίες είναι:
3η συνεδρία: Σάββατο 18/3/06, 11.00-13.30
4η συνεδρία: Σάββατο 18/3/06, 15.00-17.30
5η συνεδρία: Σάββατο 18/3/06, 18.00-20.00
6η συνεδρία: Κυριακή 19/3/06, 09.00-11.30  
Οι υπόλοιπες συνεδρίες είναι Κεντρικές και είναι κοινές για όλους τους συνέδρους.
 

 

Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού

Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού

Αθήνα, 19/3/2006, Εργαστήριο, Ηλίας Πίτσικας, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Πατρίτσια Απέργη, Γιάννης Σφυρής

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 19/3/2006 9:00 πμ - 11:30 πμ Export event


5η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΔΡΑΜΑ και ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ &
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ International Drama / Theatre & Education Association – IDEA 
«Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα» 

Αθήνα 17-18-19 Μαρτίου 2006
Προ- και μετα-συνεδριακές εκδηλώσεις 11-23 Μαρτίου 2006 σε τέσσερις πόλεις της χώρας

 

Ηλίας Πίτσικας, δάσκαλος θεατρικού παιχνιδιού

Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός

Πατρίτσια Απέργη, θεατρολόγος, χορογράφος

Γιάννης Σφυρής, μουσικός

«Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού»

 

 

Εργαστήριο 2,5 ωρών - Γλώσσα: Ελληνικά

 

Τα παιδιά δια της συμμετοχής τους σε θεατρικά παιχνίδια ψυχαγωγούνται. Οι ιδιαίτερες γνώσεις, η συσσωρευμένη εμπειρία, η προσωπικότητα και το ταλέντο του δασκάλου θεατρικού παιχνιδιού καθορίζουν, ως προς τη δράση, τη συνέχιση του ενδιαφέροντος των παιδιών. Τα παιδιά που επιλέγουν το θεατρικό παιχνίδι γοητεύονται συνήθως από τις συμβάσεις, τις πλοκές και τα σκηνικά αποτελέσματα, ενώ τα μικρότερης ηλικίας, έως 8 χρονών, από τους ρόλους που αναδεικνύονται κυρίως από κινητικά παιχνίδια. Το θεατρικό παιχνίδι είναι μία δράση παιχνιδιού, κίνησης και θεατρικής έκφρασης που θα πρέπει να εξελίσσεται χωρίς δογματισμό.   

Στo εργαστήριο, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα μοιραστούν μαζί μας τρόπους και τεχνικές που χρησιμοποιούμε σε θεατρικά παιχνίδια. Στη διαθέσιμη αίθουσα, θα προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε, να αποτυπώσουμε και να εξαντλήσουμε κάθε δυνατή συμπεριφορά και έκφραση με αφορμή ένα ανακυκλώσιμο είδος (χαρτόκουτες). Ασφαλώς, η εξέλιξη της δράσης θα προκύψει από την αποδοχή και τις αντιδράσεις των μελών της ομάδας.

 

Ο Ηλίας Πίτσικας είναι παιδαγωγός και δάσκαλος θεατρικού παιχνιδιού. Εργάζεται στην Παιδική Μέριμνα της Εμπορικής Τράπεζας, είναι ενεργό μέλος της ομάδας Τέχνης Πάροδος και του Αρχέλων. Εξειδίκευση στους τομείς α) το θεατρικό παιχνίδι ως ψυχαγωγική και παιδευτική δράση για παιδιά, β) Περιβαλλοντική Αγωγή. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς φορείς γύρω από τη δημιουργία και οργάνωση εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων.

 

Η Tζωρτζίνα Κακουδάκη είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας και απόφοιτος του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος του ίδιου τμήματος. Έχει παρακολουθήσει το τριετές εργαστήριο υποκριτικής του Θεάτρου Στοά και πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων. Έχει συμμετάσχει σε καλλιτεχνικές και κριτικές επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας. Διδάσκει Θεατρική Αγωγή στην Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση από το 1993. Από το 1997 ως το 2004 εργάστηκε ως θεατρολόγος (υπεύθυνη του Θεατρικού Αρχείου και της Βιβλιοθήκης) στο Εθνικό Θέατρο. Από την περίοδο 2003-04 ως σήμερα, διδάσκει το μάθημα «Διδακτική του Θεάτρου: Θεωρία και πρακτική» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Από 2005-6 διδάσκει Δραματολογία και Ανάλυση κειμένου στη δραματική σχολή του Εμπρός - Εργαστήριο. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε θεατρικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και θεατρικές εκδόσεις.

 

Η Πατρίτσια Απέργη είναι θεατρολόγος- χορογράφος. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών σπουδών Αθήνας. Γεννήθηκε το 1979. Σπούδασε χορό στη σχολή της Νίκης Κονταξάκη και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Μiddlessex University, με θέμα τη θεατρική χορογραφία. Εργάζεται στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων ως θεατρολόγος, καθηγήτρια σύγχρονου χορού και σύμβουλος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στον εκπαιδευτικό τομέα, έχει συνεργαστεί με το Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου, το 1ο δημοτικό σχολείο Κηφισιάς και την ομάδα τέχνης Πάροδος. Ως χορογράφος- performer, έχει συνεργαστεί με τους: Αποστολία Παπαδαμάκη, Αγγελική Δαρλάση, Μουσείο Μπενάκη, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χαϊδαρίου, τον Ηλία Πίτσικα και το Νίκο Σμαραγδή. Προσωπικές δουλειές: Fragments, Re-possess, υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας.

 

Ο Γιάννης Σφυρής σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Είναι πτυχιούχος Πιάνου, Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής και τώρα ετοιμάζεται για την απόκτηση του Διπλώματος Σύνθεσης. Συμμετείχε σε διάφορα Μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια του Παιδαγωγικού Συστήματος Kodaly, καθώς και διεύθυνση χορωδίας. Ασχολείται με το θεατρικό παιχνίδι υποστηρίζοντας μουσικά και γράφοντας μουσική για το παιδικό θέατρο. Έχει αναλάβει την μουσική επιμέλεια σειράς παιδικών βιβλίων διαφόρων ελληνικών εκδοτικών οίκων και είναι μόνιμος συνεργάτης της Ομάδας Τέχνης «Πάροδος» και της Εταιρίας Θεάτρου «Τέχνη και Δράση».

 

 

Print

Number of views (1106)/Σχόλια (0)

 Image result for δήμος ρέντη