Διεθνής Συνδιάσκεψη 2006

Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), σε συνεργασία με επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς από την Ελλάδα και εξωτερικό, οργανώνουν την 5η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα και τις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση.


 

Εργαστήρια

 

Οδηγίες για την επιλογή εργαστηρίων

Οι σύνεδροι παρακαλούνται  για τη δική τους διευκόλυνση και για να προχωράνε οι εγγραφές στα εργαστήρια κατά την προσέλευση την Παρασκευή χωρίς καθυστερήσεις, να έχουν προεπιλέξει τα εργαστήρια  που επιθυμούν  να δηλώσουν. Ο μεγάλος αριθμός εργαστηρίων καθιστά πολύ δύσκολο να προσπαθούν να κάνουν την επιλογή τους την τελευταία στιγμή.  Υπενθυμίζουμε ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση και υπάρχει πιθανότητα κάποιοι να μην προλάβουν να δηλώσουν τα εργαστήρια που έχουν προεπιλέξει. Άρα, καλό είναι να έχουν σκεφτεί εναλλακτικές επιλογές.
Προσοχή: Ο ανώτερος αριθμός εργαστηρίων στα οποία μπορεί να εγγραφεί σύνεδρος στη Συνδιάσκεψη είναι 3 των 2,5 ωρών (5ωρα εργαστήρια θεωρούνται "διπλά").
 
Υπενθύμιση:
Σε κάθε χρονική ζώνη που υπάρχουν Παράλληλες Συνεδρίες (σε διαφορετικές αίθουσες), κάθε σύνεδρος μπορεί να παρακολουθήσει ένα εργαστήριο ή ανακοινώσεις/εισηγήσεις 
Οι Παράλληλες Συνεδρίες είναι:
3η συνεδρία: Σάββατο 18/3/06, 11.00-13.30
4η συνεδρία: Σάββατο 18/3/06, 15.00-17.30
5η συνεδρία: Σάββατο 18/3/06, 18.00-20.00
6η συνεδρία: Κυριακή 19/3/06, 09.00-11.30  
Οι υπόλοιπες συνεδρίες είναι Κεντρικές και είναι κοινές για όλους τους συνέδρους.
 

 

Performing the city

Performing the city

Αθήνα, 18/3/2006, Εργαστήριο, Κλειώ Φανουράκη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 18/3/2006 6:00 μμ - 8:30 μμ Export event


5η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΔΡΑΜΑ και ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ &
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ International Drama / Theatre & Education Association – IDEA 
«Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα» 

Αθήνα 17-18-19 Μαρτίου 2006
Προ- και μετα-συνεδριακές εκδηλώσεις 11-23 Μαρτίου 2006 σε τέσσερις πόλεις της χώρας

 

Κλειώ Φανουράκη, θεατρολόγος, ηθοποιός

«Performing the city»

 

 

Εργαστήριο 2,5 ωρών - Γλώσσα: Ελληνικά

 

Το προτεινόμενο πρακτικό εργαστήριο αφορά στη διαδικασία σύμφωνα με την οποία η πόλη αποτελεί υλικό για δραματικές ασκήσεις ή για τη δημιουργία παράστασης με στόχο την ανάδειξη σύγχρονων θεατρικών τεχνικών και πολιτισμικών στοιχείων της πόλης. Σύμφωνα με τα στάδια εξέλιξης είτε τεχνικών Επινοητικού Θεάτρου, Ρerformance είτε τεχνικών δράματος στην εκπαίδευση, η πορεία που ακολουθείται γενικότερα πλαισιώνεται από τα στάδια της δημιουργίας/εύρεσης υλικού, της παράστασης/παρουσίασης και της αξιολόγησης. Στο παρόν εργαστήριο, όλα τα  παραπάνω στάδια έχουν κέντρο τους την ΠΟΛΗ. Οι προσωπικές και οι ομαδικές διαδρομές στην πόλη, η εύρεση και η καταγραφή υλικού από την πόλη, η παρουσίαση του υλικού σε κάποιο μέρος της πόλης δίνουν κίνητρα στους συμμετέχοντες να κάνουν το δικό τους διάβασμα της πόλης αλλά και να ανακαλύψουν και να επεξεργαστούν μέσω θεατρικών τεχνικών ποικίλες  πολιτισμικές πλευρές της. Μέσω, λοιπόν, τεχνικών σύγχρονου θεάτρου και δράματος οι συμμετέχοντες θα εντρυφήσουν στη βιωματική διαδικασία που φέρει την πόλη στο κέντρο της δημιουργίας επαγγελματικής η σχολικής παράστασης καθώς και στο κέντρο δραματικών/θεατρικών  ασκήσεων που στοχεύουν στην πολιτισμική ανάπτυξη και κατανόηση  της πόλης. Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους όσους ασκούν τη θεατρική πρακτική στο χώρο του επαγγελματικού θεάτρου, του ερασιτεχνικού, του εκπαιδευτικού και του θεάτρου στα πλαίσια των δήμων και της κοινότητας: performers, ηθοποιούς, πρακτικούς του θεάτρου, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δασκάλους πρωτοβάθμιας (κυρίως Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης), εμψυχωτές και παιδαγωγούς του θεάτρου. Το σεμινάριο δεν απαιτεί ιδιαίτερη σωματική προσπάθεια και η προηγούμενη ή όχι εμπειρία δεν επηρεάζει την εξέλιξη του. Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε άνετα ρούχα.

 

Η Κλειώ Φανουράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθηνών και του μεταπτυχιακού τμήματος Master of Arts, “Θέατρο και σύγχρονη πρακτική” του Πανεπιστήμιου του Ηull. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής στη σχολή του Γιώργου Αρμένη και έχει παρακολουθήσει ποικίλα επιμορφωτικά σεμινάρια επί της θεατρικής πρακτικής. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασικού και σύγχρονου χορού και στα πλαίσια των σπουδών της έχει ασχοληθεί με τη χορογραφία, το σύγχρονο χορό και το video-dance. Στο ενδέκατο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ Sibiu παρουσίασε το 30λεπτο video-performance From Yorkshire to Crete. Στα πλαίσια του φεστιβάλ March Hares στο Πανεπιστήμιο του Ηull, σκηνοθέτησε και ερμήνευσε το κείμενο του Μπέκετ “Οld Earth”, το οποίο παρουσίασε και σε δύο εκδοχές βίντεο και δύο ηχητικές. Σκηνοθέτησε επίσης και παρουσίασε απόσπασμα της α΄ πράξης του «Άμλετ» σε σύγχρονη εκδοχή σε βίντεο. Έχει διδάξει στο Θέατρο των Αλλαγών αυτοσχεδιασμό και σκηνοθεσία (“Δημιουργία παράστασης-Performing Athens”). Συμμετείχε ως βοηθός παραγωγής στην τηλεοπτική σειρά Τα Παιδιά της Νιόβης σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη και στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη Αγώνες Κρητικής Ελευθερίας 1770-1843.

 

 

 

Print

Number of views (1156)/Σχόλια (0)

 Image result for δήμος ρέντη